Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Iulian-Robert Tudorache a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, cu un mandat de patru ani.
"SN Nuclearelectrica SA (SNN) informează acţionarii şi investitorii ca în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie din data de 02.10.2018 au fost adoptate decizii cu privire la conducerea administrativă a SNN, ca urmare a numirii membrilor Consiliului de Administraţie al SNN în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pe o perioadă de 4 ani, în cadrul şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SNN din data de 28.09.2018, după cum urmează: alegerea domnului Iulian-Robert Tudorache în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în conformitate cu prevederile art. 1401 din Legea societăţilor nr. 31/1990 şi cele ale Actului Constitutiv al SNN", se menționează în raportul Nuclearelectrica.
Robert Tudorache era președinte al CA al Nuclearelectrica cu un mandat provizoriu.
,,Apreciez decizia membrilor din Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica. Este o dovadă că proiectele pe care le-am stabilit împreună în perioada de interimat sunt utile și că se dorește ca această echipă să le continue. Industria energetică nucleară are un rol bine stabilit în strategia energetică a României, dată publicității recent.
În mixul energetic al țării noastre, componenta nucleară își are locul său determinant. Personal, pentru că sunt și președintele comisiei de negociere în cadrul Memorandumului de Înțelegere cu partea chineză, sper ca până la finele anului să avem semnată o înțelegere cu investitorii pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă.
Acest lucru înseamnă stabilitate și dezvoltare inclusiv pentru ICN și FCN Mioveni. Mizez aici și pe colaborarea excelentă pe care o am cu oameni din acest mediu din Argeș. Să nu uităm că FCN Piteşti produce combustibilul necesar centralei de la Cernavodă. Mai exact, aici, la Mioveni, se produc fasciculele nucleare care sunt utilizate, în final, la Cernavodă, iar ICN oferă know-how-ul specialiștilor din cercetare.
Cred că Argeșul are un potențial extraordinar prin specialiștii săi de pe platforma nucleară de la Mioveni, prin specialiștii din acest domeniu creați în mediul universitar din Pitești. Proiectul reactorului de generație IV este o întărire a recunoașterii pe plan internațional al României în domeniul cercetării nucleare. Anul acesta a fost semnat și Memorandumul de Înțelegere între SN Nuclearelectrica SA și Parteneriatul pentru Cercetare și Educatie pentru Sisteme Nucleare Avansate („CESINA”), reprezentat de Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară Pitești Mioveni (”RATEN ICN”) care constă în identificarea oportunităților de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei și necesităților ambelor părți, pentru dezvoltarea proiectului", a precizat secretarul de stat în Ministerul Energiei. Robert Tudorache, care este și președinte al ALDE Pitești, va avea un mandat până la data de 28 septembrie 2022.