Joi, 29 noiembrie 2018, la Muzeul Cula Racovița din Mioveni, Generalul de Brigadă în Retragere Constantin Năstase, în vârstă de 103 ani, a fost celebrat cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Locul nu a fost ales întâmplător. Muzeul Cula Racovița constituie creația generalului Năstase și prezintă o parte din viaţa acestuia.
Pentru devotamentul și pasiunea cu care a împărtășit tinerelor generații spiritul și mândria de a fi argeșean, pentru promovarea identității și unității poporului român, punând la loc de cinste istoria și cultura națională, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, i-a înmânat generalului Năstase Diploma Omagială, Medalia Centenară și Tricolorul Regal, pe care generalul l-a îmbrățișat și l-a sărutat.
La Mioveni, alături de președintele Dan Manu a fost primarul Ion Georgescu. De asemenea, au participat studenți ai Facultății de Istorie din cadrul Universității din Pitești și elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “Basarab I” din Pitești, împreună cu elevii celor două licee din Mioveni (Liceul Teoretic "Iulia Zamfirescu: și Liceul Tehnologic Mioveni), care au avut ocazia să afle amănunte despre istoria trăită de un erou al Argeșului.
Tinerii au fost curioși să afle detalii despre armata română din acele vremuri, despre cariera militară a generalului Constantin Năstase și despre experiența acestuia pe front. "Armata a făcut România Mare în Primul Război Mondial", le-a spus generalul Năstase, care, cu prilejul întâlnirii, a dat un sfat noii generații: "Nu vă pierdeți cumpătul niciodată și plecați în viață hotărâți! Dacă am dezarma toți, s-ar pierde și țara."
Generalul Năstase mărturisește că înainte românii erau mai uniți și mai patrioți. La 100 de ani de la Marea Unire, acesta sesizează, cu tristețe, o neliniște, ură și dușmănie în rândul cetățenilor țării. În An Centenar, generalul îi îndeamnă pe români să fie precum au fost înaintașii noștri, patrioți și iubitori de țară. "Să ne iubim și să fim ca frații!", a conchis generalul Năstase.
Constantin Năstase s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni și este absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, din iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului.
Ulterior, a devenit profesor de matematică și fizică, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București.
Mărturie video: