În mod normal, locuitorii din Ștefănești, sat Golești, ar fi trebuit să cunoască în acest an binefacerile gazului. Cei mai optimiști dintre ei și-au dărâmat sobele de lemn, și-au montat centrală și calorifere, considerând că în câteva luni vor reuși să se și branșeze. Din păcate, așa cum vă informam, lucrurile au luat o neașteptată întorsătură. Distrigaz a constatat, abia după ce a introdus conducta principală că, în fapt, nu are licență. De ce nu are licență? Pentru că undeva prin 2005, tocmai satul Golești, cea mai importantă zonă a localității, a fost omis din contractul de concesiune întocmit între Primăria Ștefănești și Distrigaz. De ce a fost omis? Asta va rămâne un mare mister și probabil că nimeni nu va suporta cheltuielile suplimentare și nervii oamenilor. Ei bine, pentru această ,,omisiune" cel puțin doi ani de aici înainte goleștenii se vor uita lung la țeava de la poartă. Ne certifică acest lucru doamna primar Ioana Dumitru, primul edil care a avut inițiativa să introducă gaze și în această zonă.
,,Cum să omiți tocmai zona de maximă importanță națională, nu doar locală!?"
,,După ce am făcut proiectul, după ce am introdus țeava de gaze, când a fost să facă branșarea și să emită factura, cei de la Distrigaz s-au trezit că nu au licență pe zona respectivă. Cred că ar fi trebuit să constate acest lucru încă dinainte să bage conducta principală. Am fost în audiență și i-am rugat să facă demersurile necesare cât mai repede, ca oamenii să se poată branșa. Din păcate, va mai dura. Am făcut o sesizare la ANRE și înțeleg că le-a dat și o amendă. În acest moment lucrăm la studiul de fezabilitate în baza căruia se va face și concesiunea, studiu care costă vreo 65.000 de lei și care va fi făcut pe întreg Goleștiul, pentru că trebuie să știm foarte clar cât debit de gaz vom avea pe conducta respectivă. Va fi gata undeva prin luna martie. După aceea, autorizarea celor de la Distrigaz și licența o vor putea obține în minimum un an jumătate-doi, în cel mai fericit caz! Poate doar să se meargă pe la ministrul Energiei, să stea în audiență, să dureze o idee mai puțin." a declarat primarul Ștefăneștiului.
Potrivit acesteia, funcție de cum va arăta studiul de fezabilitate e posibil ca actuala conductă să fie ridicată din fața curții oamenilor pentru a fi introdusă una mai mare, care să facă față întregii zone.
,,Niciun primar până acum nu a încercat să bage gaze și nu înțeleg de ce, la fel cum nu înțeleg cum de există licență în tot Ștefăneștiul, mai puțin la Golești, care era de importanță majoră; acolo avem istorie, acolo sunt monumente istorice, acolo avem muzeu… Cum să omiți tocmai zona de maximă importanță națională, nu doar locală!? O să încerc să aflu ce s-a întâmplat în 2005, deși, dacă nu mă înșel, și pe atunci funcționarii erau mai aceiași, la fel și secretarul." a mai declarat primărița Dumitru.
Joia trecută, proiectul de hotărâre pentru studiul de fezabilitate a fost introdus pe ordinea de zi. Prezent în sală, avocatul Mecu Teodor, secretar al ALDE Ștefănești, a lăsat-o de tot pe gânduri pe primăriță după ce i-a expus modalitatea legală și mult mai rapidă de rezolvare a lucrurilor. Potrivit acestuia, pentru a putea obține licența în zona Golești e nevoie de actul adițional la contractul de concesiune, care se face la minister. Ca să se poată face actul adițional trebuie un aviz prealabil de la ANRE și o hotărâre de Consiliu Local de extindere a zonei concesionate. Și gata, omul se poate branșa!
În fața noilor informații (care nu sunt chiar atât de noi întrucât Valeriu Tudor, președinte ALDE Ștefănești, deja depusese un proiect de hotărâre prin care explica ce pași ar trebui urmați), primărița a rămas să studieze mai aprofundat problema și să acționeze în consecință.