SEdC Mioveni a demarat o campanie de informare a cetățenilor care are ca scop promovarea utilizării responsabile a rețelei de canalizare și protejarea mediului înconjurător.
”Stimați locuitori, vă readucem în atenție necesitatea protejării rețelei de canalizare a orașului.
Una dintre preocupările noastre majore este aceea de a oferi clienților noștri servicii de calitate cu respectarea standardelor naționale și europene de calitate, însă nu totul depinde de noi. Foarte important este ca dvs. să cunoașteți efectele neplăcute și uneori chiar grave, care apar ca urmare a deversării unor deșeuri menajere sau de altă natură, în rețeaua de canalizare.
Efectuând periodic lucrări de întreținere a sistemului de canalizare, angajații noștri au constatat diverse probleme cauzate de gunoiul aruncat în canalizare, care împiedică buna funcționare a sistemelor de canalizare și preluare a apelor uzate. Un astfel de caz, foarte recent, vi-l prezentăm, în pozele de mai jos.
Pentru desfundarea și spălarea conductelor de transport a apelor uzate societatea noastră depune eforturi însemnate, angrenând importante resurse umane și materiale, iar în cazul deșeurilor pe bază de uleiuri sau chimicale este necesară o cheltuială mai mare cu epurarea apelor. Blocarea scurgerii apei uzate duce la înfundarea reţelelor interioare şi are drept consecinţă refularea apei uzate şi inundarea imobilelor, ceea ce duce la pagube însemnate. Foarte mulți dintre dumneavoastră v-ați confruntat cel puțin o data cu o astfel de situație și știți că nu este deloc plăcut, însă este le puteți evita foarte simplu, pentru asta trebuie să nu confundați canalizarea cu un coș de gunoi! Pentru a beneficia de un sistem de canalizare curat, trebuie ţinut cont de câteva reguli:
- NU aruncăm în reţeaua de canalizare substanţe şi obiecte periculoase pentru om şi mediu: obiecte solide sau tăioase, materiale textile, resturi vegetale, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere (gunoi sau grăsimi arse folosite în bucătărie);
- NU aruncăm în reţeaua de canalizare produse chimice şi toxice (vopsea, ulei, cerneală, diluanţi, substanţe de laborator, pesticide, insecticide, otrăvuri contra rozătoarelor, produse petroliere etc.);
- NU blocăm accesul la gurile de scurgere şi căminele de vizitare.
Aceste materiale înfundă sistemul de canalizare, obturează treptat secțiunile conductelor reducând capacitatea de preluare a apelor uzate menajere și blochează funcționarea stațiilor de pompare ape uzate. Efectul blocajelor generate de aceste materiale este resimtit în primul rând tot de locuitorii din zonă, urmare a refularii de ape reziduale în case, pe proprietăți sau spații publice. Prin respectarea acestor reguli simple ne puteţi ajuta în activitatea noastră, iar astfel vă veți demonstra grija față de siguranţa locuinţei, a bunurilor, a comunităţii din care faceți parte și față de mediul înconjurător.”