*Cronica alegerilor electorale care au marcat anul 2014
Mai citește și
Demagogie și cătușe – cronica ultimelor două meciuri electorale din Argeș!
2014. Ne aflăm în plin an al șubrezirii forței PSD Argeș. Constantin Nicolescu, tocat mărunt de pedelistul Mircea Andrei care o perioadă s-a aflat la conducerea PD-L Argeș, cu sănătatea și nervii măcinați de dosare la DNA și de procese cu ANI, se vede nevoit să abdice din fruntea Consiliului Județean Argeș. În locul său este promovat Florin Tecău, pe atunci vicepreședinte. Se și decide ca viitoarele alegeri pentru CJ Argeș să aibă loc pe 25 mai, o dată cu europarlamentarele. Pe 17 aprilie, zi nefastă, presa consemnează că Tecău și-a făcut cont pe Facebook. Mai târziu, această decizie avea să-i fie fatală carierei sale.
*Apus de Nicolescu…
PSD-UNPR-PC era sfânta treime care guverna țara, după ce USL tocmai se destrămase în luna februarie a acelui an, dintr-o țâfnă a lui Crin Antonescu rămasă necunoscută până în ziua de astăzi. Mihai Oprescu, pe care istoria îl consemnează fie pe poziția de șef la o deconcentrată pe bază de muncă, fie prefect, era de data aceasta în fruntea Prefecturii Argeș. Mai mult, soția sa, deputatul Simona Bucura, urma să-i ofere întâiul nou-născut chiar înainte de alegerile prezidențiale.
La PSD Argeș cânta Tudor Pendiuc, care preia din mers organizația ținută cu mână de fier, până atunci, de către Constantin Nicolescu. Ceea ce Pendiuc nu știa este că și pe primăria sa cânta cucuveaua DNA, iar zvonurile deja începuseră să circule. Consilierii locali aveau rețineri în a semna prelungirea unor contracte între Publitrans și Girexim&CNCD, înspăimântați de posibilitatea de a da nas în nas cu procurorii lui Călin Nistor.
La PNL Argeș, Ion Popa ajunsese președinte de ceva vreme. Era trist de ruperea USL și se gândea cu jind la perioada în care PSD îl numise prefect. Ce vremuri, ce cravate, ce butoni!
Mircea Diaconu se află și el în plin scandal de incompatibilitate cu ANI și alege să demisioneze din partid și să candideze la europarlamentare din postura de independent. Senatorul Ionuț Elie-Zisu este la rândul său hărțuit de aceeași ANI, așa că bate în retragere.
În privința PD-L, după perioada sado-masochistă a mandatului Mircea Andrei, partidul intră pe mâna mai puțin conflictualului Cătălin Teodorescu. Din păcate, și pentru acesta începea… sfârșitul. Inspectorii ANI îl luaseră deja în vizor pentru ceea ce avea să devină ditamai ,,Dosarul ANPC".
Daniel Dragomir pleacă din PD-L și preia conducerea PMP Argeș, partid pe care Traian Băsescu îl construiește cu dedicație pentru Nuți a lui. Acesta este secondat de Cătălin Bulf, la conducerea PMP Pitești.
Ca un accident al istoriei îl regăsim și pe deputatul Mihai Deaconu. Ajuns parlamentar cu ajutorul OTV-ului lui Dan Diaconescu, acesta se crede politician, emite tot felul de opinii și se laudă că va aduce partidului 18% la europarlamentare.
În plină perioadă de pre-campanie, lumea politică argeșeană stă înspăimântată cu spectrul DNA și ANI deasupra capului. Bomboana le este pusă pe colivă într-o zi de 5 martie, când se detonează Dosarul ,,Consultanța", nefinalizat nici în ziua de astăzi. ,,DNA nu mai are dube pentru toți primarii audiați" titrează un cotidian. Și tot la DNA se lucrează cu înfrigurare la dosarul… Cioacă.
*Campanie 2 în 1
PSD pleacă la drum cu un mare handicap: decapitarea lui Constantin Nicolescu. Pe de albă parte, handicapul acesta este compensat de un mandat în care Traian Băsescu se face extrem de antipatic. Mai mult, președintele jucător devine antipatic însuși statului paralel, care îl face cadou dosarul… ,,Bercea Mondialu'". În plus, social-democrații aleg să-și desemneze în pre-campania pentru europarlamentare și candidatul la președinție, în persoana lui Victor Ponta, care vine la Pitești de nenumărate ori pentru a ne promite că lucrările la autostrada Pitești-Sibiu vor demara în 2015. Îl trimite la Pitești și pe prietenul Dan Șova, pe atunci ministru al Transporturilor, ca să ne asigure de același lucru. Săptămâna trecută, Victor Ponta, actual lider al PRO România, ne-a spus că eșecul cu autostrada este marele său regret. Ce-i drept, regretele sale nu ne încălzesc cu nimic.
Duamna Viorica Vasilica Dăncilă și duamna Cati Andronescu, neconflictualele partidului, vin și ele în campanie, în județ. Alături le este Gabriela Zoană, actual europarlamentar, care pledează pentru fonduri europene, pentru Dacia, pentru tineri, pentru tot ce se află sub soare și mișcă. Ce să mai, fata este extrem de implicată și muncește pe brânci. Rezultatele le-a cules, însă, mult mai târziu, o dată cu promovarea duamnei Viorica în fruntea Guvernului României.
PNL nu are ce prezidențiabil să scoată la înaintare, liberalii fiind debusolați totalmente de mișcarea lui Crin Antonescu, cel care a lăsat sute de membri de partid din teritoriu fără pâine, după retragerea bruscă de la guvernare. Crin, însă, se asigură că postează nevasta pe un loc eligibil la europarlamentare, așa că… după el, potopul. Locul vedetei Mircea Diaconu, care preferă să candideze independent este luat de un anume Adrian Țurcanu de la tineret, locul 13 pe lista pentru PE. Cum s-ar spune, la mișto.
La mișto se întâmplă lucrurile și la PD-L Argeș, acesta fluturându-l de pe locul 25 pe Adrian Moisescu, vremelnic director la Direcția Apelor.
PMP speră să intre în grațiile argeșenilor, după ce Ruxandra Dragomir acceptă să candideze. Locul 7 pe listă, însă, este de-a dreptul dezarmant…
Pierdut prin meandrele concretului, fostul prefect Gogu Davidescu eșuează prin Forța Civică, acolo unde îi face campanie lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Mai toate partidele ies pe afișe cu liderii de la Centru. Victor Ponta ne terorizează cu oamenii lui care sunt ,,mândri că sunt români", PD-L ne ucide cu figura bahică, resuscitată în Photoshop, a Monicăi Macovei, în timp ce PMP ne-o servește pe Elena Udrea în blugi mulați, tocmai bună de… votat.
În paralel se desfășoară și campania pentru Consiliul Județean Argeș. ,,Candidez pentru oameni, pentru toți argeșenii mei" – este mesajul patetic al lui Florin Tecău. În schimb, Iani Popa, candidatul PNL afirmă că este ,,singura șansă pentru schimbare", el însuși schimbându-se destul de des… Cătălin Teodorescu de la PD-L merge și el tot pe… schimbare, dar e mai puțin arogant cu sloganul ,,Schimbăm Argeșul împreună!".
*Rezultatele
În mod evident, Florin Tecău este ales detașat președinte al Consiliului Județean Argeș, cu un procent de 60%, și uite așa începe neliniștita sa carieră pe Facebook. În privința europarlamentarelor, chiar dacă alegerile au fost dublate de miza pentru câștigarea CJ Argeș, prezența a fost tot scăzută – 32%, aceasta fiind și media națională. PSD rupe toate partidele în Argeș, obținând aproape 47%. PD-L și PNL abia fac un 17%, în timp ce independentul Mircea Diaconu își scoate mandatul cu aproape 10%.
Alegeri prezidențiale 2014 – prăbușirea unui brand de Pitești
Prezidențialele programate pentru 2 noiembrie sunt abordate în forță de PSD Argeș. Deja lansat pe orbită, Victor Ponta se abonează din nou la vizitele prin județ, Dacia Renault devenind un fel de Meca al tuturor candidaților la președinție. Ruta Pitești-Sibiu, transformată peste vară în drum expres, se transformă iar în autostradă. Ca să aibă și mai multă forță de convingere, Ponta plusează și cu calea ferată Pitești-Râmnicu Vâlcea.
La PNL, după o perioadă de degringoladă, se decide o alianță cu PD-L-ul pe care îl demonizase anterior. Așa ia naștere ACL (Alianța Creștin-Liberală), care decide să meargă la prezidențiale cu Klaus Iohannis.
Rămas pe tușă pentru că avea prea mult PSD în sufletul său, Călin Popescu Tăriceanu candidează din postura de independent. De un an de zile se afla la soția numărul patru, ceea ce îi conferea un plus de vigoare. La pachet cu Tăriceanu și din aceleași considerente, Iani Popa pică și el în dizgrație, motiv pentru care Adrian Miuțescu revine iar în atenția publică, din postura de purtător de cuvânt al ACL.
Întrucât hățurile Consiliului Județean Argeș și ale guvernării se aflau tot la PSD, 16 primari, majoritatea de la PNL și PD-L îngroașă rândul armatei social-democrate care ajunge la numărul de 70 de șefi de primărie. Se știe că primarii au un rol determinant în alegerile prezidențiale și parlamentare.
Aflat la al doilea mandat, Traian Băsescu și-o trimite pe Nuțișor la înaintare, să promoveze ,,România frumoasă".
Rezultatele după primul tur, în Argeș, îi îndreptățesc pe mulți să creadă că Ponta va fi viitorul președinte. Acesta obține un scor de 50%, în timp ce Klaus Iohannis se clasează al doilea, cu aproximativ 21%. Tăriceanu o arde independent cu doar 8%, iar România frumoasă a Elenei Udrea abia strânge un 6%.
*Finala mare…
…se joacă între ,,România lucrului bine făcut", al cărei posesor ne uimește prin abilitatea sa de a-și achiziționa atâtea case din bani de meditații și ,,președintele care unește" Victor Ponta. Este momentul în care DNA alege să detoneze dosarul ,,Publitrans". Lovește, astfel, atât în inima PSD, care se vede cu primarul Tudor Pendiuc arestat, cât și în inima lui Pendiuc, care își vede fata în cătușe și iubita la audieri. PSD pierde alegerile în țară, deși în Argeș îi aduce lui Ponta un 59%. Și mai important, pentru prima oară de la Revoluție se înregistrează cea mai mare prezență la vot, una de aproximativ 64% în Argeș.
Citește întreaga analiză politică în săptămânalul Ancheta!