Deși este prinsă la Bruxelles cu treburile țării, europarlamentarul Gabriela Zoană are timp să stea cu un ochi și pe ce se petrece în România. Așa i-a sărit în ochiul cu care se uită și Andrei Caramitru, fiul mai celebrului său tată, care s-a alăturat recent USR, impunându-se ca voce de autoritate în economie și propăvăduind 2019 drept an al falimentului.
„Cifrele nu mint. Și sunt necruțătoare. 2019 este anul dezastrului economic generalizat, organizat și executat de PSD. Haideti sa ne uitam pe cifre. Budgetul a fost construit pornind de la costuri. Cu creșteri uriașe de salarii in zona bugetară (peste 20% in medie) și cu investitii incerte sau absurde : grădinițele lui Tiriac sunt acolo, autostrada Moldova nu, vor sa crească sumele către TelDrumuri sufocand cu costuri uriașe singurele motoare ale economiei (orașele mari). Ca sa le iasă cifrele, au pus din pix o creștere a veniturilor de 13%: 5.5% creștere economică, 2.8% inflație, restul venind dintr-o ipotetică colectare mai buna și probabil taxe suplimentare. Și prin magie deficitul este sub 3%. Care este realitatea? Veniturile nu au cum sa crească cu 13%. Este imposibil. Creșterea economică va fi mult sub 4% din 2018 (Europa este deja aproape de recesiune tehnica). Dacă am fi avut un guvern performant, aveam șansa sa atingem poate 2.5%. Acum – in special după OUG-ul fiscal, sectorul privat a fost lovit brutal – creditarea și investițiile vor scădea, salariile și locurile de munca in cel mai bun caz vor stagna.” afirmă Caramitru Jr.
De la Bruxelles și din PSD, lucrurile se văd, altfel, căci iată ce spune distinsa doamnă Zoană:
,,Există în România un tip de aventurieri politici care sunt acceptați de către partide pentru notorietatea numelui pe care îl poartă. E drept, una este să intri în politică și să urci pe toate treptele ierarhice ale unei formațiuni și alta este să reușești să atragi atenția doar pentru că te cheamă ca pe tatăl tău.
Andrei Caramitru face parte din ultima categorie. Profitând de notorietatea tatălui său, respectatul actor și director al TNB, Ion Caramitru, Andrei s-a înscris într-o formațiune politică aflată în Opoziție, acolo unde și-a început asiduu activitatea prin răspândirea unor false informații privind starea economiei românești, informații care au ajuns atât în țară, cât și în străinătate. Notorietatea numelui și ocupația de bază declarată (economist) îi permit să fie preluat de mass-media, măcar până în momentul în care își va pierde credibilitatea. Trist este că, până atunci, unii dintre cei care intră în contact cu cele publicate de Andrei Caramitru chiar cred informațiile răspândite cu bună știință.
Pe această cale îi ofer proaspătului politician un principiu după care s-ar putea ghida în activitatea sa: nu amesteca profesia de bază cu politica, în special când știi că răspândești informații false sau nefondate/neverificate și îți dorești (dacă îți mai dorești) să fii credibil în ambele.
Nu poți să fii politician care a jurat să se opună prin toate mijloacele partidului aflat la guvernare și să emiți comunicate prin care, din calitatea ta de economist, să cânți prohodul economiei românești care de fapt crește de la trimestru la trimestru. Nu mai poți fi credibil ca economist atunci când interferezi ordinele primite politic în comunicarea ta despre situația economică a țării.
Andrei Caramitru, un sfat: fă-te că lucrezi ori la partid, ori ca economist, dar nu mai amesteca lucrurile!"
Nu spunem că doamna Zoană nu ar avea dreptate, nici n-am îndrăzni, dar economia nu se simte deloc bine. O spunem de aici, de la firul ierbii, de unde IMM-urile abia mai respiră (știți dumneavoastră, IMM-urile, alea multe, motorul economiei…). Noi nu spunem că PSD e de vină, dar ne gândim că… poate a făcut guvernarea PSD ceva… Poate a zis ceva… Poate a dat niște legi… Da' noi, de simțit bine, nu prea ne ,,simtem"…