În contextul în care piața imobiliară se menține foarte sus iar prețul pe metrul pătrat locuibil a ajuns să fie comparabil cu cel din București, tot mai mulți piteșteni caută soluții de compromis. Astfel, în loc să dea 80.000 de euro pe un apartament de trei camere în oraș, mulți caută să identifice o casă la periferie, acolo unde un imobil poate fi cumpărat chiar și cu această sumă. Firește, avantajul de a locui la casă vine la pachet cu o serie de dezavantaje, iar unul dintre aceste prețuri este rabatul de la condițiile elementare de civilizație.
Săracii oameni bogați…
De-a lungul anilor, Piteștiul s-a extins extrem de mult. Mulți au fost seduși de ideea de a locui lângă pădure, așa că au optat pentru zone precum Platoul Prundu sau zona Tancodrom-Turcești.
,,În țări civilizate, în țări în care administrația locală lucrează pentru a ajuta cetățeanul și a veni în întâmpinarea nevoilor sale, înainte de a se dezvolta o nouă zonă și de a se elibera autorizații de construire se introduc utilitățile, de la canalizare, apă și asfalt, la gaze și electricitate. La noi, românii stau și așteaptă ani de zile. Spre exemplu, cunosc oameni care și-au ridicat în 2000 casă în zona Magic. Ani de zile au stat fără curent, pe generator, cu apă forată, doar pentru mirajul de a locui lângă pădure. Mai apoi au tras curent și apă pe banii lor. Canalizare nu au nici acum, funcționează tot pe fosă septică." aflăm de la Emil Orjanu, directorul Agenției ProLife.
Nici acum lucrurile nu s-au schimbat foarte tare. O autorizație pentru gaze necesită un an de așteptare, pentru apă-canal se așteaptă aproximativ șase luni, dacă ai la ce te racorda, după o autorizație de construcție stai o jumătate de an, iar pentru electricitate, aproximativ o lună, dacă ai stâlpul în apropiere. În privința accesului la asfalt și canalizare… asta este o adevărată loterie! Închipuiți-vă că primele case în cartierul Turcești au apărut în jurul lui 2000, când a început să se construiască masiv. Ei bine, undeva prin 2012-2013 a început să pătrundă asfaltul în zona cu pricina, însă nu a reușit să țină nici pe departe pasul cu ritmul în care se construiește.
Astăzi, în mijlocul pustietății, încă mai vezi palate înconjurate de noroaie și gunoi. Aici locuiesc două categorii de cetățeni. Unii sunt bogații momentului, bucuroși să fi găsit chilipiruri la 100 și ceva de mii de euro. Aceștia s-au retras de ochii muritorilor de rând și s-au baricadat după garduri înalte. Au mașini de teren cu care pot escalada macadamul și de obicei se retrag acasă seara sau în week-end-uri. O altă categorie sunt cetățenii obișnuiți care, prin programul Prima Casă în special, au preferat să-și cumpere o casă la periferie, la același preț pe care l-au fi dat pe un apartament, în oraș. Mulți încă trăiesc în mijlocul câmpului, înconjurați, după caz, de munți de moloz, de gunoaie și ,,găști" de câini. Și-au asumat un risc, ce-i drept, contra unui preț decent. Viitorul nu sună, însă, prea bine, dacă ne uităm cum arată bugetul Primăriei Pitești. Administrațiile locale au fost devalizate de actualul Guvern, pentru a putea acoperi plata pensiilor și salariilor majorate, așa că prea devreme nu vom mai vedea investiții în infrastructura necesară la periferia orașului. Abia-abia sunt bani care să asigure funcționalitatea de bază a aparatului administrativ.
Cu ochii pe o nouă criză economică…
,,Să aștepți 20 de ani ca să vezi asfaltul la poartă și să te mănânce câinii până atunci, nu pare a fi idealul. Eu nu aș face-o, dar alții o fac pentru că se bucură la o bucată de teren mai mare și speră ca autoritatea locală să se miște mai repede." ne spune unul dintre mulții mici dezvoltatori din zonă.
Acesta ridică una sau două case pe an pe care le vinde cu aproximativ 120.000 de euro, funcție de prețul cu care reușește să achiziționeze terenul. Experiența fostei crize economice îl face să fie prudent și să nu se arunce la mai mult de atât, mai ales că o nouă criză pare a pândi la orizont, accelerată și de către o guvernare absolut sinucigașă.
,,Prețurile în imobiliare au ajuns la nivelul lui 2008, în momentul ce a precedat criza economică, doar că valoarea euro din 2008 nu este cea din ziua de azi, ceea ce înseamnă că piața este mult mai sus decât a fost atunci. Momentan se construiește în prostie, cred că sunt peste 30 de blocuri în lucru, chiar dacă piața stagnează. Până în iulie-august anul trecut s-a vândut foarte mult, după care ritmul s-a încetinit foarte mult. Cred că în următoarele șase-șapte luni prețurile vor stagna, apoi vor începe să scadă. Să ceri 1.200 euro/mp în Pitești e prea mult. Te apropii de prețurile din București." mai spune directorul Agenției PROLife.