Dacă până acum câțiva ani jurnaliștii se alăturau echipelor de imagine și strategie ale partidelor sau candidaților în preajma campaniilor electorale, astăzi tot mai mulți au decis să intre cu totul în politică. Și nu doar să intre, ci și să candideze. Știu cu ce se mănâncă politichia și, în plus, mulți dintre ei au cunoștințe mai solide de administrație și economie decât mulți edili în funcție. Recent, jurnalistul tv Denisa Maria Catrinu și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al comunei Dobrești. Nu vrea încă să divulge partidul al cărei siglă o va reprezenta, dar spune că va avea spatele asigurat de o echipă mare și gata de luptă.
*Care a fost declicul care te-a făcut să spui… gata, candidez?
Meseria de jurnalist care te pune în situații diferite și inedite de fiecare dată. Din 2011 și până în 2018 am fost jurnalist care s-a ocupat de partea administrativă și politică. Știm că una fără alta nu se poate… Știi și tu că jurnalistul participă la toate conferințele de presă, la toate ședințele de consiliul local și județean, intră în contact cu toate informațiile din instituțiile publice, discută cu toți oamenii politici implicați. De cele mai multe ori știm și cele mai picante detalii. Dar jurnalistul mai are un avantaj! Intră în contact și cu cetățeanul. Cunoscând toate acestea aspecte, cunoscând cum se face administrație, am decis că este cazul să încerc și eu. Nu este deloc diferit de ceea ce facem noi ca jurnaliști, din contră, cred că se leagă perfect. Cred că a venit timpul ca tinerii să se afirme și avem destule cazuri în care noi, tinerii, am reușit.
*Cum au reacționat colegii de breaslă?
Am văzut și am auzit ca au reacționat bine. Le mulțumesc pentru sprijin. Este foarte important ca presa să-ți fie alături. Prin intermediul vostru, informația ajunge mai repede la cetățeni.
*Ce-au spus ai tăi, din familie, când le-ai dat vestea?
Ma susțin și sunt alături din mine indiferent ce decizie iau.
*Ai un neam numeros la Dobrești? Făceam un fel de exit-poll al rudelor…
Nu…
*Vei candida din postura de independent sau susținută de un partid?
Nu voi fi independentă. Am în spate un partid, o întreagă echipă, însă nu aș vrea încă să divulg partidul din partea căruia voi candida. Nu am intrat singură în această bătălie. Deși se pune că nu am niciun partid în spate, să știți că am. Acesta este piesa care le lipsește multora, faptul că nu știu partidul din partea căruia voi candida. Așadar… surpriză!!!!
*Europarlamentarul Gabriela Zoană deja a anunțat că te susține…
Îi mulțumesc foarte mult pentru susținere și pentru încredere. Faptul că un europarlamentar este alături de mine nu este de trecut cu vederea.
,,Mi-am studiat concurenta. Nu aș vrea să fac referire la niciunul"
*Am dat un search pe Google să aflu câte ceva despre Dobreștiul tău natal și nu am găsit mare lucru. Presupun că aveți un primar..
Normal că avem un primar. Te invit să stai de vorbă cu dumnealui și totodată să vizitezi și comuna. Apoi vei avea concluzia.
*Ți-ai studiat concurența? Cum stau lucrurile din acest punct de vedere?
Da, mi-am studiat concurenta. Nu aș vrea să fac referire la niciunul dintre cei care și-au anunțat intenția de a candida.
*Faptul că te cunoaște lumea de pe… ,,sticlă" reprezintă un avantaj?
Da, cred că reprezintă un avantaj. Când ești pe sticlă ai o mare responsabilitate. Nu ai voie să apari în fata telespectatorului cu temele nefăcute pentru că acest lucru s- ar vedea din prima clipă și automat, data viitoare, invitatul ți-ar refuza invitația. Apoi, jurnalismul de televiziune nu îți permite să greșești, ce spui rămâne spus. Reprezintă un avantaj doar dacă îți faci emisiunile profi. Dacă nu, e clar că e cel mai mare dezavantaj.
*Cum erai în copilăria ta, să știm dacă ești și pe placul pensionarilor, nu doar al tinerilor? Știm că celor bătrâni nu le plac copiii care le spărgeau geamurile cu mingea…
Copilăria mea a fost una normală. Nu am spart geamul nimănui:)))). Îmi plăcea foarte mult să-mi petrec timpul aici. Deși școala și facultatea le-am făcut la Pitești, abia așteptăm sfârșitul de săptămână sau vacanțele să vin la Dobrești. Aveam gașca mea de prieteni, care și astăzi când vorbim sunt aceiași. Indiferent unde ne-a dus viața pe fiecare, relațiile de prietenie au rămas. Pentru că tot am adus vorba de copilărie, nu am cum să nu o aduc în discuție pe bunica maternă. Este un model pentru mine, de la ea cred că am moștenit tăria de caracter. A fost moașă în această comună, a fost o persoană cu o mare responsabilitate și o femeie care s-a descurcat singură. Sper că de acolo de unde este, este foarte mândră de mine și sunt convinsă că m-ar fi susținut pe acest drum pe care am pornit.
*Chiar, mai aveți tineri în sat sau au plecat toți peste hotare?
Nu au plecat chiar toți. Este adevărat că sunt foarte mulți plecați în afară, însă ne-au mai rămas și nouă. :)
*Ce ne-ai putea spune, în câteva cuvinte -sau câte vrei tu – despre localitatea Dobrești? Ce este de făcut cu ea? Și, mai ales, cu ce?
Comuna Dobresti nu este o comună oarecare. Este o localitate care are în spate o istorie. Când spui Dobresti, spui automat Ion Mihalache. arele om politic Ion Mihalache și-a pus amprenta pe această comună, aici își petrecerea timpul liber. Chiar zilele trecute îmi povestea cineva cât de frumoasă era comuna pe vremea lui Ion Mihalache. Oamenii sunt nostalgici după acele vremuri. Mi-aș dori ca ușor, ușor să reînviem acele timpuri, să readucem în prim plan tradițiile și obiceiurile care, din punctul meu de vedere, au fost uitate.
,,Dacă șansele mele ar fi fost undeva spre zero, nu aș fi intrat în acestă cursă"
*Cum te gândești să abordezi campania electorală?
Jurnalist fiind, comunicarea cu cetățeanul va fi pe primul loc. Este foarte important să fii în randul oamenilor și să le fii aproape cât de mult poți. Să le observi nevoile și să încerci să găsești soluții. Întotdeauna am urât chestia aia…. că politicianul să-și îndrepte atenția către cetățean doar atunci când îi cere votul, apoi sa dispară din peisaj și să reapară peste 4 ani.
*În mod real, care crezi că sunt șansele tale?
Cred ca am o șansă destul de mare. Îți mărturisesc că dacă șansele mele ar fi fost undeva spre zero, nu aș fi intrat în acestă cursă. În spatele meu se află o echipă destul de mare, o echipă cu foarte multe realizări atât în mediul politic cât și privat. Chiar dacă nu se văd toți, suntem mulți.
*Ca jurnalist, ai participat la o serie întreagă de alegeri. Care sunt greșelile constatate la actorii politici pe care ai dori să nu le faci, în calitate de candidat?
Greșeli sunt multe, știi foarte bine că din afară privite se văd toate. Ce nu aș face însă, ar fi să nu mi construiesc campania pe numele altora. Voi vorbi doar despre mine, despre ceea ce aș putea să fac eu pentru comună și nu ma voi lega de cei care au fost sau sunt la conducerea comunei, ceea ce i-aș ruga și pe dumnealor să facă. Mă aștept la o campanie curată, fără atacuri mizerabile, iar fiecare candidat care se va înscrie în acestă cursă mi-aș dori să vorbească doar despre ceea ce poate să facă el pentru viitorul acestei comune. Asa mi se pare fair, pentru că în esență toți oamenii sunt egali și nu suntem cu nimic mai presus, unii față de ceilalți.
*Între timp, ce faci cu presa? Vei continua să-ți practici meseria?
Momentan am luat o pauză, însă jurnalismul îți rămâne în sânge. Este o meserie care odată începută, nu poți sa te îndepărtezi niciodată de ea.
*Ai vreun model de primar care te inspiră aici, în județ? Dar în țară?
Nu aș vrea să dau un nume. Îmi plac toți primarii care au făcut ceva pentru comuna sau orașul lor.
*Așa, de curiozitate… Jenica Ioana sau Gabriela Firea?
Amândouă. Nu pot sa spun ce anume îmi place la ele. Poate faptul ca sunt puternice, probabil…
*Viorica Vasilica sau Elena Udrea?
Sunt atât de diferite…….
*Cinstită ca Dragnea sau ca Iohannis?
Cinstită ca mine.
*Mai bine în presă sau mai bine în politică?
Amândouă au farmecul lor. Însă spontaneitatea și seriozitatea le caracterizează pe amândouă.