Joi, 4 aprilie, Asociația Partener pentru Tine a dat un nou exemplu de implicare în problemele comunității din Merișani. Aflată într-o permanentă luptă de guerilla cu indolența administrațiilor de orice fel, Asociația scoate la lumină probleme reale ale societății noastre, ținute sub preș de multe ori sau ignorate din cauza unei păguboase lipse de reacție a societății civile.
S-a încercat punerea față în față a reprezentanților sistemului public de sănătate cu femeile din Malu Vânăt, pentru o discuție despre accesibilizarea serviciilor medicale pentru comunitatea rurală, sub sloganul "Cetățeni mai puternici, servicii publice mai bune"
Subiectele puse în discutie:
– lista servicilor de ginecologie decontate
– proceduri pentru obținerea calității de asigurat în cazul femeilor însărcinate
– planingul familial: datele de identificare a cabinetelor existente în județul Argeș, activitatea prestată
– contribuția asistenței comunitare primare la accesibilizarea serviciilor de ginecologie, planing familial, programele naționale de sănătate
– cum putem accesibiliza serviciile medicale pentru comunitățile rurale mai MULT, mai BINE, mai RAPID
În același timp, lumea buna a administrației județene serba cu fast ”Ziua Mondială a Sănătății”, la Pitești, având pe agendă aceeași temă generoasă ”Sănătatea pentru Toți”, un prilej de electorală trecere în revistă a mărețelor realizări din domeniul sănătății publice în Argeș, din care se rețin dotările cu computere tomograf, ecograf 4D, angiograf etc, dar la care, atunci când ai nevoie, e foarte greu să ai acces în timp util, chiar și în situații extrem de grave, programarea făcându-se la intervale de luni de zile, când, poate, pacientul este deja oale și ulcele. Despre asta nu cred că s-a vorbit deloc, chiar dacă e o problemă cu care ne întâlnim în fiecare zi, pentru că politicile de sănătate publică ne-au transformat într-un popor bolnav, care, iată, pune sub permanentă presiune sistemul național de sănătate sufocat de subfinanțare și incompetență administrativă.
În schimb, la Merișani s-a vorbit despre ce doare… S-a vorbit despre experiențele negative în interacțiunea cu serviciile de sănătate publică. Pentru persoanele care vin din medii defavorizate accesul la serviciile medicale este aproape imposibil, de cele mai multe ori. S-a spus, cu subiect și predicat, că, dacă nu ai pile și relații, nu vei beneficia nici măcar de banalale analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Accesul la consultațiile ginecologice, investigațiile și testele specifice, atât de necesare pentru evitarea multor complicații, este doar un vis frumos, fără bani în buzunar.
În Pitești, recoltările pentru testul Papanicolau, prin programul național, se fac într-un singur loc, la comun cu femeile însărcinate, se creează aglomerație, iar timpii de așteptare sunt foarte mari, ceea ce nemulțumește pe toată lumea. Aceste programe naționale arată foarte bine pe hârtie, dar procedurile de accesare sunt extrem de stufoase, încât descurajează tentativele de accesare a lor, în special în cazul persoanelor din comunități rurale.
Ultimul studiu realizat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“ scoate la iveală o realitate cruntă. România se află pe primul loc în privinţa mortalităţii copiilor cu vârste între zero şi cinci ani. Cea mai gravă situaţie este la cei cu vârste între zero şi un an, unde sunt înregistrate 70% dintre cazurile de mortalitate. Mai exact, 1.400 de micuţi încetează din viaţă înainte de a împlini un an.
Conform specialiștilor, cauzele care generează această situație sunt diverse și întrepătrund factori medicali și sociali, cum ar fi: sărăcia, nivelul scăzut de şcolarizare al părinţilor, marginalizarea geografică, lipsa de acces la servicii medicale de bază, lipsa de informare profesională a medicilor, reglementări contradictorii în sistemul sanitar, lipsa de informare a părinţilor cu privire la serviciile de care pot beneficia şi lipsa de abilităţi parentale.
La evenimentul Asociației Partener pentru Tine au participat femei din comunitatea vizată, membrele grupului civic Partenere, reprezentanți APT, reprezentanți CeRe, doctorul de familie Mihaela Ștefan, asistentul medical comunitar Mihaela Costache, alte persoane interesate de subiect.
Nu au răspuns invitației adresate, instituțiile locale și județene: Primăria Merișani, Direcția de Sănătate Publică Argeș, Spitalul Județean Argeș, Consiliul Județean, Biroul de relații cu romii Prefectura Argeș, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Argeș.
Concluziile desprinse în urma discuțiilor despre accesul redus la serviciile de sănătate:
– necunoașterea mecanismelor, procedurilor de obținerea calității de asigurat în cazul femeilor însărcinate
– dificultăți legate de accesarea serviciilor de analize de laborator, investigatii de specialitate în cazul tinerelor însărcinate
– necunoașterea furnizorilor de servicii medicale, a fondurilor disponibile și a modalităților de verificare a disponibilității de fonduri
– necunoașterea datelor de contact și a serviciilor oferite de cabinetele de planificare familială din județ
– proceduri greoaie sau necunoascute în accesarea programelor naționale de sănătate
– comunicare greoaie și deficit de încredere în opinia medicală
– informare ocazională și neadaptată comunității în ceea ce privește importanța vaccinărilor, controlul preventiv, consumul de antibiotice, eficacitatea unui tratament medical, profilaxia pe grupe de vârstă
– accesarea greoaie a serviciilor de ginecologie din Spitalul Județean (supraaglomerație, procedura de programare, discriminare, accesul la investigatii de tip ecograf)
– discrepanța dintre felul în care sunt promovate programele naționale de sănătate și implementarea concretă a acestora (ex. recoltarea pentru testul Papanicolau se realizează într-un singur cabinet din Pitești, același cabinet destinat și altor servicii ginecologice; lipsă program pentru vaccinarea HPV; campanii pentru vaccinările antigripale versus lipsă vaccinuri )
– termenul mare de programare pentru investigații de tip CT obligă practic pacientul asigurat să renunțe la analiza în sistem decontat și să plătească investigația.
În fapt, deși potrivit legii există drepturi medicale pentru asigurați, exercitarea acestora este condiționată de alocări bugetare insuficiente, proceduri complicate, comunicare deficitară între pacient și furnizor, supraaglomerarea unităților spitalicești, cazuri de atitudine discriminatorie.
Asociația APT va elabora un raport detaliat cu experiențele avute în teren în ultimul an, raport ce va fi înmânat fiecărei instituții cu responsabilități în domeniul sănătății publice din Merișani și Argeș.
În fond, nu e vorba despre problemele cu care se confruntă o comunitate restrânsă, ci despre problemele generale ale pacientului, în România.