Operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale în temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit.
De curând au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Aceste măsuri de prevenire pentru diminuarea risipei alimentare se adresează operatorilor economici din cadrul fiecărei verigi a lanţului agroalimentar.
Astfel, conform noilor prevederi, operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale în temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit.
Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale.
Excepţie de la donare fac produsele alimentare perisabile precum sucurile de legume şi fructe nepasteurizate, legumele şi fructele pretăiate, seminţele germinate.
Prevederi
Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile de origine animală, respectiv carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude.
Aceste alimente pot fi însă donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau al altor unităţi de alimentaţie publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final.
Excluse de la donare sunt băuturile alcoolice.
Pe tot parcursul procesului de donare trebuie să fie respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară.