Deși la nivelul comunității s-au creat condițiile colectării selective a gunoiului menajer, se pare că mai e drum lung până când cetățenii vor înțelege că trebuie să o și aplice în practică.
În general, principala preocupare a cetățeanului e cum să ”scape” mai repede de gunoiul pe care îl produce. Din acest motiv vedem gunoi aruncat pe lângă pubelele și coșurile stradale, pe câmp, pe albia pâraielor și a râurilor.
Dincolo de acțiunile tip ”hei-rup!” organizate sporadic de administrație, școli și diverse firme care au preocupări eco (o dată pe an), un grup de tineri din Mioveni și-a făcut un obicei din a aduna gunoaiele și deșeurile aruncate aiurea de unii concetățeni care sunt la nivel de civilizație eco în comuna primitivă și poluează voluntar orașul și mediul înconjurător.
Tinerii ne-au transmis câteva fotografii exemplificative cu gunoaiele găsite și strânse în prelungirea străzii Merilor, în Colibași, la intersecția cu strada Plantației.
Acești tineri, mulți dintre ei elevi și studenți, repetă săptămânal aceste acțiuni de ecologizare, pentru că înțeleg în mod profund necesitatea conduitei eco și simt că își consumă astfel în mod valoros o parte a timpului liber și a vacanței. O fac de ceva vreme, pentru că așa simt, fără ingredientele ipocrite ale acțiunilor standard cu care suntem obișnuiți.
Ne-au declarat că se strâng tot mai mulți de la o săptămână la alta și că au ajuns cu aceste acțiuni până la Mărăcineni, pentru că, din păcate, nepăsarea celor care aruncă aiurea gunoaiele nu are granițe.
Cei care vor să facă sesizări cu situații în care sunt aruncate la întâmplare resturi de construcții, diverse deșeuri și gunoi menajer se pot adresa la:
Poliția Locală Mioveni 0348/445855; NON-STOP
Ofiter de serviciu Primaria Mioveni – 0348/455999; NON-STOP
Primaria Mioveni – 0348/450000; 0348/455444;
Vă prezint câteva exemple ale nepăsării, pe care le-am descoperit în Colibași, în prelungirea străzii Merilor, la intersecție cu strada Plantației.