Joi, 5 septembrie, a avut loc recepția noului spital construit la Mioveni, primul spital de stat ridicat de la zero în ultimii 30 de ani.
Este, de departe cel mai important eveniment al comunității orașului constructorilor de mașini, dar este la fel de important și pentru sistemul de sănătate al județului Argeș, care primește o gură de oxigen extrem de necesară.
Pornit, iată, într-o aventură fără precedent în practica administrațiilor locale din România, primarul Ion Georgescu și-a asumat acest proiect, în ciuda multelor scenarii apocaliptice imaginate de cei care știau că inerția instituțiilor statului, hățișul legislativ și birocratic, pot sufoca repede verbul ”a face”. Acum câțiva ani, să construiești un spital nou părea o utopie.
Nu avem ce face și trebuie să recunoaștem că doar un om cu determinare și voință de fier putea să spargă și să învingă cutumele păguboase care țin investițiile statului pe loc și descurajează asumarea marilor proiecte de infrastructură. Chiar dacă își asumă fără rezerve apartenența la un partid extrem de criticat, Ion Georgescu a știut să-și folosească influența politică din interior, pentru a atrage banii fără de care acest spital nu s-ar mai fi făcut ori s-ar fi făcut mult mai greu.
Mioveniul avea nevoie și trebuia să-și materializeze printr-un spital de secol XXI cunoscuta prosperitate care picură din ”dealul Uzinei” spre oraș. În Mioveni se glumește spunându-se că s-a început cu tratarea sufletului, prin ridicarea impozantei Catedrale, dar că a venit timpul să se trateze și corpul. Târziu, dar a venit!
Locuitorii Mioveniului, la fel ca toți argeșenii, s-au săturat să tot bată drumul Bucureștiului și al altor orașe din țară pentru a-și căuta sănătatea și un act medical decent. E o realitate tristă, pe care nimeni nu o poate nega. Așa cum spunea directorul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la seminarul dedicat actualității medicale, ținut la Casa de Cultură a Sindicatelor Mioveni, pentru pacient boala lui e cea mai importantă, nu-l interesează motivele pentru care ”nu se poate”. Iată că a venit vremea ca medicii să arate că, dacă au condiții și tehnologie medicală de ultimă generație, pot presta servicii de calitate, despre care am aflat că vor fi decontate cu larghețe de Casa de Asigurări, care urmărește să încurajeze creșterea calității actului medical.
Noul spital construit la Mioveni poate face și cantitate și calitate. Avantajele proiectării de la zero, în concordanță cu ultimele inovații și standarde din lumea medicală a permis crearea unui spital eficient și sigur, din toate punctele de vedere.
Prezentări despre caracteristicile constructive și dotările de excepție ale spitalului s-au mai făcut, așa încât rămâne să aplaudăm efortul tuturor celor implicați în realizarea la cheie a proiectului și să așteptăm punerea în funcțiune, cu speranța că se vor găsi cele mai bune soluții pentru personalul medical care va deservi acest spital.
Astăzi, recepția spitalului a devenit, volens-nolens, un eveniment festiv, prin caracterul de excepție al acestei realizări.
Invitați sau neinvitați, multe personaje din administrație, politică, sistem de sănătate și educație, antreprenori de succes, fețe bisericești, etc au ținut să fie prezenți la Mioveni.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat la seminarul început la ora 10,30, unde a fost făcută și o prezentare din punct de vedere constructiv și tehnic a spitalului.
Premierul Viorica Dăncilă a venit la ceremonia de recepție a spitalului, care a fost precedată de o slujbă religioasă de sfințire săvârșită de Arhiepiscopul Calinic, care i-a oferit primarului Georgescu distincția eparhială ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab”.
După ce s-a făcut recepția spitalului, Premierul Dăncilă a susținut o conferință de presă.
Spitalul a putut fi vizitat de public.
Primarul Ion Georgescu a declarat că speră ca obținerea avizelor de funcționare să se deruleze cât mai repede, astfel încât spitalul să poată primi pacienți în lunile decembrie- ianuarie.
Video: Imagini aeriene spital, la recepție