Vestea organizării de alegeri în PSD Argeș, pe 17 ianuarie, a declanșat ditamai taifunul în filială. Unii s-au înecat cu sarmaua rămasă de la Revelion la auzul veștii. Alții s-au mobilizat și au început campania în rândul colegilor.Tocmai de aceea, în ultimele cinci zile, taberele s-au configurat și reconfigurat în numeroase rânduri.
La acest moment, trei sunt taberele care par a se fi stabilizat: tabăra creată în jurul Mariei Dinu, tabăra lui Ion Mânzână și Cătălin Rădulescu, el însuși o tabără în toată regula. Marți, 14 ianuarie, ora 14.00, este data limită până la care se pot depune candidaturile, la sediul partidului. Cu alte cuvinte, timp de surprize ar mai fi!
Echipa Ion Mânzână
Așa cum stau lucrurile acum, lupta este una cât se poate de echilibrată și imprevizibilă. Fiecare dintre cele două vârfuri de atac are atuurile sale. Ion Mânzână reprezintă imaginea liderului cu experiență, charismatic, muncitor, care știe să iasă cu partidul și la o bere, după ședințele formale. Are experiență administrativă, la fel cum are și experiență politică. Doar faptul că a fost o lungă perioadă liderul PRM incomodează încă pe unii puritaniști din PSD, care își doresc produse crescute în pepiniera proprie, de parcă ar fi avut vreuna profesionistă. O altă bilă neagră a lui Mânzână este lipsa de diplomație, lipsa de flexibilitate și caracterul ceva mai aprins. De asemenea, este supărăcios din fire, lucru care contrastează cu imaginea unui lider puternic, ba chiar și cu aceea a unui bărbat adevărat. Contrabalansează cu faptul că, după ce îi trece, știe să facă în continuare echipă, ceea ce a dovedit și după ce a pierdut alegerile trecute, în fața lui Șerban Valeca.
Mânzână are în spate o echipă puternică, oameni care reprezintă tot atâtea voturi: fostul lider Șerban Valeca, primarul de la Mioveni, președintele PSD Pitești – Cristian Gentea și în mod sigur deputatul Simona Bucura Oprescu. Acești poli de putere din partid reprezintă, cu siguranță, magnet pentru alte voturi căci… așa este viața de partid: fiecare este legat de fiecare prin fire nevăzute de interese, prietenii, datorii, polițe de plătit ș.a.m.d. Mânzână are alături și o serie de primari, care empatizează cu stilul lui de a conduce.
Echipa Maria Dinu
Maria Dinu este o altă piatră tare a PSD. Paradoxal, ea reprezintă vechiul și noul în același timp, de ea se leagă amintirile perioadei în care partidul era organizat la virgulă și funcționa cu motoarele turate la maximum, dar și speranțele că filiala s-ar putea reforma în adevăratul sens al cuvântului. Speranțele acestea sunt întărite de faptul că a cooptat în echipa sa oameni tineri și apreciați, cum ar fi Titi Tudosoiu, inspectorul general al IȘJ. Maria Dinu dă satisfacție acelor membri de partid care au cerut, în mod legitim, un alt mod de a face politică, oameni noi, fresh sau credibili în primul eșalon. Are experiență administrativă bogată, cât despre cea politică… nu mai vorbim. Este cea care cunoaște cel mai bine infrastructura partidului, de la primari cu problemele lor, la membrii secțiilor de votare. Mai are avantajul faptului că, fiind demult în partid, are deja formate conexiunile la centru, acolo unde este foarte apreciată.
De asemenea, dat fiind faptul că a mai pus mâna pe o carte (ba chiar pe mai multe), are o minte deschisă și este în stare să facă un upgrade al partidului la secolul în care trăim. Alegerile nu mai au cum să fie câștigate tot prin vechile metode, iar modul în care a jucat PSD la ultimele campanii demonstrează că este incapabil de o strategie coerentă și inteligentă.
Dezavantaje? Faptul că este… femeie, știut fiind faptul că misoginismul nu a murit în România, dar și colaborarea cu Constantin Nicolescu, deși sunt mulți care o girează tocmai pentru această experiență.
Despre Cătălin Rădulescu… Ei bine, în dreptul acestuia vom lăsa punctele de suspensie să vorbească.
Rezultatul cred că este greu de anticipat, se joacă la fiecare om în parte, la fiecare… interes. Partea bună este că PSD Argeș are alternative diferite și că oamenii vor dormi fix cum își vor așterne. Important este să iasă din aceste alegeri ca o echipă, că la câtă… dragoste plutește acum în aer, ți-e teamă să aprinzi o brichetă între ei, să nu sară în aer cu tot cu filială.