Pe final de an, la Rucăr, a avut loc un mare protest. De-o parte a baricadei sunt oamenii, înspăimântați de faptul că urșii și-au mutat domiciliul în gospodăriile lor și le pun viața în pericol. De cealaltă parte a baricadei sunt ONG-urile care, având în obiectul de activitate protejarea animalelor, sunt mai interesate de soarta urșilor și mai puțin a oamenilor, pe principiul… culeg ceea ce seamănă, n-au decât să suporte.
Și locuitorii comunei Arefu amenințau cu proteste din cauza urşilor şi cu blocarea DN7C dacă problema nu va fi rezolvată. ,,Elevii nu mai pot pleca la şcoală, navetiştii nu mai pot ajunge la serviciu, urşii fiind prezenţi pe uileţele satelor!" se plângeau oamenii. Localnicii din Bughea de Sus şi Bughea de Jos sunt la fel de disperați, după ce zeci de animale – porci, oi, capre, câini – din cele două comune au fost omorâte în ultimii ani.
La Berevoești, ursul s-a servit nu doar cu animalele oamenilor, ci și cu… piciorul unui localnic. De asemenea, prezența sa a adus găuri importante și în bugetul județean, după ce a fost necesară închiderea Cetăţii Poienari, un obiectiv turistic extrem de popular.
Situația este și mai dramatică în alte județe din țară. Clasa politică, însă, a fost prea ocupată în 2019 cu răsturnările de guvern, cu formarea de majorități, cu alegerile. Ca atare, problema nu a fost tranșată în niciun fel, rămânând suspendată în neant. Oricum, orice demers legislativ care nu este în favoarea mai-marilor zilei, se înțepenește în mod repetat în tot felul de sertare, în așteptarea de ștampile și avize.
,,Transfăgărășanul a fost un rai al urșilor care veniseră la miloagă"
Care ar fi una dintre cele mai eficiente măsuri enunțate de către autorități? Potrivit subprefectului Adrian Bughiu, retragerea ursului de pe anexa animalelor protejate și revenirea la cota de vânătoare. La acest moment, a trecut de Senat o propunere ca ursul să nu mai facă parte, pentru cinci ani, din categoria animalelor protejate.
,,Nu Argeșul este cel mai afectat județ, nici măcar pe latura urșilor. Și atunci, dar și acum există o constrângere legislativă care face imposibilă o intervenție neinvazivă în habitatul urșilor. Ursul este pe anexa animalelor protejate din 2016, motiv pentru care s-a interzis acea cotă de vânătoare pe care o aveau toate județele. De atunci ursul s-a înmulțit necotrolat, exemplarele mai puternice împingându-le pe cele mai slabe tot mai jos din pădure, către comunitățile umane. În 2019, Transfăgărășanul a fost un rai al urșilor care veniseră la miloagă. Au coborât inclusiv la Albota!
Soluția e absolut simplă, dar pare foarte complicată și stă în mâna Parlamentului. Trebuie umblat la legislație: trebuie revenită la cota de vânătoare dinainte. Nimeni nu vorbește despre decimarea speciilor. ONG-urile vin cu tot felul de propuneri fanteziste, gen să-i exportăm. Noi deja ne-am oferit să o facem, dar celelalte țări au răspuns: nu, mulțumim, noi ne protejăm turismul!" a declarat subprefectul Adrian Bughiu.
Românul trebuie să fie frate și cu ursul…
Conform ultimei numărători, în Argeș ar fi aproximativ 1.100 de urși, în contextul în care numărul optim este de 279.
Îl ascultam recent pe noul ministru al Mediului care declara că… omul ar trebui să se acomodeze cu noua stare de fapt și să se obișnuiască să trăiască în compania ursului. Comentariul era făcut în contextul în care un urs apăruse pe o pârtie de ski și se plimba liniștit printre turiști. Și mie mi-a plăcut în copilărie ,,Fram, ursul polar", dar sunt convinsă că dacă ministrul ar trăi cu ursul în curte, iar acesta s-ar ospăta din porcii, oile și vacile sale, ar privi cu totul altfel lucrurile.
Cetățenii care trăiesc în continuare cu frica în sân, mai ales că vremea a ținut ursul departe de hibernare, nu știu dacă vor găsi prea devreme satisfacție de la autoritășile statului. Politicienii sunt preocupați acum cu împărțirea funcțiilor, cu alegeri într-un tur sau două, cu pensiile speciale sau alegerile anticipate… Între timp, în România, copiii se duc la școală cu frica să nu le iasă ursul în cale…
Citește și Rucărul explodează! Terorizați de urși, localnicii au ieșit în stradă pentru a protesta
Urșii fac tot mai multe pagube! Un nou incident în zona Rucăr – Sătic