Piaţa imobiliară din România continuă să crească și în 2020 pe toate segmentele, însă într-un ritm ceva mai lent comparativ cu evoluţia din ultimii ani, susțin experții imobiliari. Cu toate acestea, în Pitești, apetitul pentru a cumpăra nu a scăzut și nici nu va scădea, agenții imobiliari lăudându-se cu vânzări record chiar la început de an când, în mod obișnuit, piața era moartă după consumul de sarmale și cozonaci din timpul sărbătorilor. E loc de construit mult și bine și anul acesta, căci oferta este cu mult sub cerere, mulți dezvoltatori așteptând ca pe pâinea caldă să le fie eliberate autorizațiile de construire. Și presa așteaptă cu la fel de mult interes aceste autorizații, cu atât mai mult cu cât unele cereri sunt nu doar discutabile, dar și în afara legii.
Zvonul care a declanșat vânzări record
2020 a debutat într-un mod absolut surprinzător. Pe fondul zvonurilor că piața imobiliară ar putea sări în aer din cauza majorării prețului la materiale de construcții și a instabilității politice, mulți piteșteni s-au grăbit să cumpere. Alexandru Sandu, antreprenor în vânzări imobiliare – iNEX, susține că a avut un șoc la începutul lui ianuarie, din acest punct de vedere.
,,Ianuarie a fost o lună foarte-foarte bună! Nu ne așteptam să avem atâtea vânzări, comparând cu ultimii patru ani. Agenția noastră a vândut 18 proprietăți de la începutul lunii și până acum, în contextul în care abia dacă vindeam una sau două. Vorbind cu colegii mei, înțeleg că știrile apărute în spațiul public, anume că vor crește prețurile, au generat acest comportament. De ce vor crește? Eu am identificat două motive: s-au scumpit materialele de construcție pe de o parte, iar pe de altă parte e vorba și de comportamentul celor care vor să vândă, în special al vânzătorilor de apartamente vechi. Ce face vânzătorul de apartament vechi? Când își pune proprietatea la vânzare se uită pe OLX sau pe un site de profil și vede că vecinul Vasile și-a pus apartamentul la 55.000 de euro. Și atunci îl pune și el la 60.000 de euro, socotind că apartamentul lui arată mai bine. Ceea ce nu știe el este că Vasile l-a vândut la 49.000 de euro. În acel moment, prețurile cresc cumva artificial, considerându-se că acestea reprezintă și ceea ce vânzătorul obține în momentul tranzacției. Prețul real cu care s-a vândut ar însemna o analiză corectă de piață, nu prețul cu care s-a listat o proprietate. Personal, ca agent imobiliar, pun doar prețul realist și rog clientul să îmi spună exact cât vrea să obțină. La mine nu există negociere. Am refuzat proprietăți să le pun la vânzare, pentru că proprietarul cerea prea mult. Eu îi fac o analiză comparativă de piață – sunt două portaluri care fac lucrul acesta – și i-o prezint. De multe ori, prețul este cu 10.000 de euro mai mic decât ceea ce se așteaptă.” ne-a declarat Alexandru Sandu.
Cu ce prețuri se mai vinde în Pitești?
,,La această oră, pe preț final de vânzare, vă pot spune că am vândut în Trivale, etajul 4, cu 900 de euro pe mp, în bloc vechi, iar pe centru am ajuns și la 1200 mp în blocuri vechi. Avem și situații în care în centru avem apartamente mai ieftine pe mp utili decât în Trivale. Cauza? Mărimea apartamentului. Un apartament de 75 mp în centru trebuie să-l dai cu 70.000 de euro, la 1000 euro/mp. Este un preț destul de mare pentru un apartament de două camere. Pe de altă parte, în Trivale, am apartamente de 51 mp utili, la 56.000 de euro, ceea ce înseamnă 1.100 mp la nedecomandate, și 1.150 mp la decomandate. Ciudățenia asta este pentru că oamenii vor mai mult spațiu, însă, în același timp, nu sunt dispuși să dea atâția bani doar pentru un apartament de două camere. Personal, cu banii pentru un apartament de două-trei camere, de 75.000 de euro, eu aș opta pentru o casă în Trivale. Spre exemplu, o căsuță mică, în duplex, cu 150 mp teren, trei camere, se dă cu 75.000 euro.” mai aflăm de la Alexandru Sandu.
În privința terenurilor, managerul iNex ne-a declarat că prețurile vor crește, în special pentru terenurile rezidențiale, pentru că există apetit și pentru construit, și pentru cumpărat. Legat de ,,Prima Casă”, Sandu susține că programul este în continuare important pentru cei care abia își permit un avans de 5%.