,,Pentru că prețul materialelor de construcție a crescut, și eu sunt nevoit să mai cresc puțin costul imobilelor, dar nesemnificativ” – ne-a declarat Cătălin Grosu, dezvoltatorul imobiliar al ,,Catali Imobiliare”. Acesta face parte din categoria celor care nu acceptă vânzarea de imobile prin programul ,,Prima casă”, pornind de la un principiu destul de pragmatic: un cumpărător care abia poate achita un avans de 5% riscă să aibă mari dificultăți la plata ratelor lunare, pe termen mediu și lung.
,,Dacă se va renunța la <Prima Casă>, probabil că cererea va fi ceva mai mică. Pe de altă parte, din informațiile mele, din statistici, din studii, cerere va exista mult timp de aici înainte. Mi se pare normal ca în momentul în care îți dorești să achiziționezi un apartament sau o locuință să ai cel puțin un 15% ca avans și cred eu că sunt mai recomandate creditele ipotecare decât cele prin Prima Casă. La o medie a unui apartament de 60.000 de euro, cei care nu au un avans de 5%, adică de 3.000 de euro, zic că nu trebuie să se gândească să-și achiziționeze o casă. Mi se pare un avans foarte mic. Printr-un credit ipotecar ai nevoie de un avans de 15%, adică de 9.000 de euro. Cred că este mult mai ok să beneficiezi de un 15% ca să te poți gândi la achiziționarea unei case.” ne-a declarat Cătălin Grosu.
Pe de altă parte, privind la statistici, doar 1% dintre cei care și-au achiziționat o locuință prin ,,Prima casă" nu au mai reușit să țină pasul cu ratele.
Prima Casă continuă și anul acesta și va avea alocat un plafon de garanții de 2 miliarde de lei.