Nu te teme atunci când statul spune că nu are posibilitatea să te susțină, teme-te abia atunci când acesta se bate cu pumnii în piept că vine în ajutorul tău! Cam așa ar putea fi rezumată experiența multor oameni de afaceri în această perioadă, fie că vorbim de aventura birocratică a obținerii șomajului tehnic sau de lungul drum al hârtiilor pentru obținerea în regim de… urgență a unui aviz!
Omul de afaceri piteștean Olimpia Doru trăiește pe propria piele ,,beneficiile” ajutorului pe care statul susține că îl acordă mediului economic din România. Încurajată, ca mulți alții, de apelul autorităților de a se alătura luptei împotriva Covid, managerul New Design Composite a realizat că, ținând cont de profilul activității sale, se poate reorienta rapid pe producția de dezinfectanți. Ar fi reușit, astfel, să-și susțină afacerea și să le asigure salariu celor 49 de angajați și familiilor lor în această perioadă extrem de dificilă, în care fiecare loc de muncă salvat este important.
Cum a început aventura!
,,În prima fază după declararea stării de urgență, am trimis oamenii acasă, în concediu de odihnă sau fără plată. Altă soluție nu aveam. În următoarea săptămână, ne-am dezmeticit puțin, ne-am spus că nu se poate așa ceva. Soțul meu a realizat că ceea ce noi folosim ca materie primă, cu o rețetă potrivită, ar putea fi folosit pentru a ne înregistra și noi pentru produsele acestea biocide, dezinfectanți de mâini și de suprafețe. Am făcut cu inginerii noștri niște rețete și le-am testat la un laborator neautorizat, ca să ne facem o imagine pentru noi, să vedem dacă știm bine ceea ce știm. Deocamdată, aceste produse le-am introdus spre comercializare pe zona industrială, casnică și de colectivități. În paralel, am depus documentațiile pentru obținerea avizului sanitar, certificat care îți permite să intri și în mediile de utlitate sanitară.” ne-a declarat Olimpia Doru.
Cum a continuat aventura…
Inițial, cei care doreau să producă dezinfectante trebuia să facă analizele produselor la un laborator acreditat. Hemilton era de notorietate, dat fiind faptul că acesta oferea și standarde de acreditare înalte. 25 de zile ar fi durat această fază. Apoi, dosarul tehnic trebuia depus la Ministerul Sănătății care, în 90 de zile, ar fi trebuit să îl verifice. Vă dați seama în ce stare de… urgență era statul român, dacă omul de afaceri trebuia să aștepte vreo patru luni pentru o autorizație, în contextul în care tu ai nevoie de dezinfectanți nu azi, ci ieri! Noroc cu mintea de pe urmă, deși nu puțini au fost cei care începuseră demersurile pentru parcurgerea acestui drum lung și destul de costisitor financiar!
,,Șansa mea și a multor producători a fost acea Ordonanță Militară 4, care a permis și Institutului Cantacuzino, dar și altor institute din țară, să facă analize și să dea avize, doar pentru perioada de urgență. Termenele erau scurtate considerabil. Cel puțin la nivel declarativ ni se spunea că avizul se eliberează de la data efectuării analizelor în cinci zile lucrătoare. Tot este ceva! Ok, aștept două-trei săptămâni buletinul de analiză, dar măcar știu că iau avizul într-o lună!” ne declara Olimpia Doru, cu o săptămână înainte de Paște. Își exprima atunci speranța că, după Paște, va intra serios în producție, căci estima că va obține între timp avizul de la Cantauzino.
Capacitatea de producție la New Design Composite ar fi putut fi imensă: 40-50.000 de litri de dezinfectant pe zi. Olimpia Doru își dorea să fabrice nu doar substanțe de dezinfectat suprafețe, cât mai ales substanțe care să fie utilizate în sistem sanitar, acolo unde este mare nevoie. ,,Vreau să mă acreditez pentru microbacterii, pentru tuberculoză. Sunt multe domenii în care aș dori să intru, știu că pot să produc și am cu cine!” ne declara Olimpia Doru, în urmă cu două săptămâni.
Cam cât costă toată aventura!
Să mergi direct la un laborator precum Hemilton era destul de riscant și costisitor și financiar, și ca orizont de timp.
,,Am decis să aștept probele de la Cantacuzino, să văd dacă sunt în stare sau nu și dacă rețetele produse inițial sunt ce trebuie. Costul analizelor la Hemilton s-ar fi ridicat la 12.000 de euro. Dar nu asta ar fi fost problema! Într-o discuție cu cei de acolo, i-am întrebat: dacă eu, la început de drum aflându-mă, nu intuiesc suficient de bine concentrațiile sau timpul în care acestea acționează optim, puteți să îmi spuneți dacă trebuie să măresc mai mult concentrația unei substanțe sau să precizez un timp mai lung de acționare? Răspunsul a fost unul sec: nu se poate Veți primi un singur răspuns: corespunde sau nu corespunde.” aflăm de la omul de afaceri piteștean.
Așadar, iat-o pe Olimpia Doru așteptând cu nerăbdare rezultatele analizelor de la Cantacuzino. Și dă-i, și așteaptă! Între timp, alții primeau avize pe bandă rulantă. A primit și doamna Doru o parte dintre rezultatele analizelor, deși toate au fost depuse în același timp, iar produsele au fost declarate conforme. Nu e suficient, însă, să știi că analizele au ieșit bine. Trebuie să primești și autorizația care să îți spună că poți începe să produci, deși aceasta este dată în baza rezultatelor pozitive. Mai mulți bani, mai multă distracție pentru statul român! 2000 de lei este costul avizului pentru un singur produs, dincolo de costul analizelor!
Aventura, ura… și la gară!
Când am revenit după Paște cu un telefon, mi-am dat seama din vocea Olimpiei Doru că lucrurile nu au mers nici pe departe cum trebuie. Era la capătul răbdării și se pricopsise și cu o gastrită, din cauza stresului, a nervilor și a îngrijorării cu privire nu doar la propriul business, ci și la soarta angajaților care depind de ea. Să știi că ai făcut treabă bună, că ai depus documentația la timp, că te-ai zbătut, că majoritatea analizelor au ieșit bine dar că întârzie o ștampilă pentru că… pentru că… trebuie să fie extrem de frustrant.
,,Nu știu ce se întâmplă, chiar nu știu! Mă uit pe pagina oficială a celor de la ,,Cantacuzino” și toți cei care au depus documentațiile, a doua zi au primit rezultatul. Stau cu sufletul la gură. Am primit între timp o parte dintre analize, cu toate că le-am depus pe toate în același timp. De atunci nu primesc niciun răspuns. Din moment ce am rezultatul pozitiv la analize, nu văd de ce nu mi-ar da avizul, de ce întârzie… Produsele mele sunt ok. Când să mai vând, că pe 15 se ridică starea de urgență și… ce am făcut într-o lună de zile? Am produs niște hârtii?! În plus, după starea de urgență nici nu știi dacă acestea analize și avize provizorii mai sunt valabile! Trebuia să obișnuiesc lumea în perioada asta ca furnizor și de biocide, să intru în mentalul lor, să înțeleagă că mai facem și altceva. Suntem antreprenori, trebuie să ne reprofilăm ca să supraviețuim. Nu îmi vine să cred ce mi se întâmplă!” ne-a declarat Olimpia Doru, vizibil afectată de toată această experiență care se traduce în timp, bani și mai ales sănătate măcinate.
Ura și temperatura!
Una peste alta, Guvernul lucrează acum la o serie de măsuri pe care mediul de afaceri va trebui să le implementeze pe banii săi, firește!. Una dintre ele, spune Olimpia Doru, râzând pe sistem nervos, este… măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură. ,,Să ziceți mersi că nu trebuie să le luați temperatura dorsal!” i-am spus și eu pentru că, nu-i așa, trebuie să vedem partea plină a… termometrului în orice situație!
Apropo, care vă băgați la fabricat termometre?! Ar putea fi începutul unei noi aventuri palpitante! Voi să stați bine cu nervii!
P.S.: Între timp, doamna Olimpia Doru a primit vestea cea mare: a primit avizul de la Cantacuzino! Așadar, dacă aveți nevoie de dezinfectanți industriali, pentru suprafețe și pentru mâini, comandați cu încredere de la New Design Composite! Nu te vindecă de gastrită, dar face bine la investitorii autohtoni care, după cum ați constatat, se luptă cu morile de vânt ca să supraviețuiască!