Să ai o afacere în HORECA în perioada asta nu e o fericire. Dar să ai trei afaceri în domeniu, precum Alexandru Coșleacără – Garden Pub, Trattoria și The Place – ei bine, asta da belea! Noroc că Axxi, așa cum îi spun prietenii, este un tip optimist. ,,Am considerat că am primit un concediu în avans, mai lung, la domiciliu.” ne-a mărturisit. De ani de zile în acest domeniu, cu siguranță că a avut timp să-și asigure și plase de siguranță. Pentru un astfel de eveniment, însă, nimeni nu este pregătit pe de-a-ntregul!
#,,Singura măsură care ne-ar ajuta cu adevărat este redeschiderea, nimic altceva!”
,,Închipuiți-vă cât de bine mi-a mers, fără nicio încasare! Am avut toate firmele închise… Nu am recurs la cateringul la domiciliu, noi așteptăm să deschidem. Angajații au fost în șomaj tehnic. Am primit doar sumele pe martie. E bine că am avut de unde să susținem, urmează să mai recuperăm de la stat. În privința chiriei, am găsit înțelegere de la proprietari. Luna aprilie am reușit să obțin suspendarea chiriei pentru că efectiv nu am avut niciun profit. Unii au reușit să negocieze cu proprietarii, alții nu au avut noroc, asta și pentru că nu am avut legi clare în acest sens. E greu să menții o afacere închisă. Proprietarii vor dori să încaseze și ei ceva, și atunci, ce faci?” se întreabă, retoric, Alexandru Coșleacără.
Este sceptic în privința sprijinului pe care statul l-ar putea acorda. Scenariul în care Guvernul ar acorda facilități fiscale i se pare prea puțin probabil. În schimb, nu ar fi mirat să se trezească cu ANAF-ul la ușă a doua zi de la deschidere…
,,Singura măsură care ne-ar ajuta cu adevărat este redeschiderea, nimic altceva! Și poate – deși nu cred că se va gândi cineva la măsuri fiscale – oprirea dărirlor de către stat, măcar pentru o perioadă. Măcar o lună de la repornire, deși prevăd că în loc de sprijin ne vom trezi cu ANAF-ul la poartă. Până acum, dacă pe 25 nu aveam dările plătite, pe 26 primeam somație…”