Elevii ar putea să învețe în containere sau corturi ce vor fi amplasate în curtea școlii – este una dintre variantele enunțate de către ministerul Educației, Monica Anisie. Această variantă ar fi luată în considerare în cazul unui al doilea val de COVID-19.
Probleme
Două mari hibe are propunerea în cauză. Unu: o astfel de construcție modulară costă aproximativ 84.000 de euro, în contextul în care poate găzdui doar 80 de elevi, două grupuri sanitare și un oficiu de bucătărie. Doi: efortul financiar ar urma să fie susținut de către fiecare primărie în parte. Or, din câte știm, primăriile abia s-au câcâit cu achiziționarea câtorva tablete pentru elevii care nu au avut pe ce dispozitive să susțină lecțiile online.
Pe de altă parte, elevii consideră că varianta școlii online este cea mai bună și cer păstrarea acestei variante, cu condiția ca autoritățile să asigure dispozitive electronice pentru elevi și acces la internet. Varianta asta, însă, presupune din nou părinți blocați la domiciliu sau plata unei bone care să-i supravegheze pe școlarii mici. Nu mai vorbim despre faptul că primăriile vor ridica din nou problema lipsei de fonduri.
,,Formula cea mai bună este să ai deja banii în buget și să te apuci să construiești în vara asta"
Din curtea Inspectoratului Județean Argeș, propunerea ministrului Educației pare ceva mai realizabilă. Chiar dacă nu este varianta optimă, este… cam singura, spune inspectorul General Titi Tudosoiu.
,,Această propunere vine în urma experimentării pionieratului care s-a făcut la Timișoara acum un an sau doi, mai ales în acest context în care efectivele de copii ar trebui să respecte distanțarea fizică. S-ar putea să fie, pentru moment, cam singura soluție, deși poate nu este cea mai bună sau agreată de toată lumea. Dacă ai depășit capacitatea clădirii pe care o ai la dispoziție, în contextul în care trebuie să respecți distanțarea fizică, e nevoie să găsești un nou loc în care să duci excedentul de copii. Și atunci se poate monta, la o școală sau o grădiniță, în curte, o construcție modulară care să asigure, pentru o perioadă de timp, condițiile necesare. Toate școlile au curte proprie. În privința grădinițelor, cred că mai sunt câteva deficitare, eventual intră câteva mașini. Pentru acestea ar trebui regândită altă locație sau altă variantă pentru excedentul de copii. Dacă mergem pe scenariul cel mai rău, s-ar putea să fie o măsură practică, pragmatică, care să asigure continuarea procesului de învățământ. Dacă lucrurile nu se întâmplă la nivelul acesta, atunci vom merge la școală ca până acum, dar nu e bine nici să înceapă școala și să ne prindă nepregătiți." ne-a declarat inspectorul general Titi Tudosoiu, adăugând că ,,formula cea mai bună este să ai deja banii în buget și să te apuci să construiești în vara asta".
#Bâlbe cu privire la deschiderea noului an
Un document postat pe site-ul Ministerului Sănătății cu privire la condițiile care trebuie respectate din toamnă, în școli, a generat dezbateri aprinse. Recomandările ministerului și ale Institutului de Sănătate Publică erau ca școala să înceapă cu cel mult 15 elevi în clase și cu ore de 30 de minute. Documentul a fost retras, însă, la scurt timp, pe motiv că… era vechi și nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală și, prin urmare, nu a fost aprobat. Cât de vechi era? Cam așa, de-o zi-două, căci ministrul Sănătății tocmai îl pusese în consultare și pentru Ministerul Educației.
Propunerile Institutului Național de Sănătate Publică vizau ca programul școlilor să fie organizat astfel încât să evite aglomerația. Orele de începere a programului trebuie să fie diferite pentru fiecare ciclu, iar pauzele să fie majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii să aibă timp să meargă la toaletă fără să stea prea aproape unul de altul. În fiecare clasă ar trebui să fie cel mult 15 elevi, iar fiecare dintre aceștia va avea un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați. Același spațiu trebuie rezervat și profesorului. Fiecare școală va avea o persoană care va coordona activitățile pentru prevenirea răspândirii virusului. Copiii ar trebui să stea la școală cel mult 4 ore pe zi iar durata unui curs nu trebuie să depășească 30 de minute.
Elevii din ciclul primar vor trebui supravegheați în pauze ca să nu se apropie, îmbrățișeze sau să se atingă. În fiecare instituție vor fi stabilite trasee de deplasare. Regula ar urma să se aplice inclusiv în curți. Copiii vor fi distribuiți în clase la începutul anului școlar și nu vor mai putea fi mutați, în nicio împrejurare. Contactul între două grupuri astfel formate va fi evitat. Nu va fi permisă funcționarea cluburilor școlare sau organizarea de activități, în timpul liber, la care să participe mai mult de 3 copii. Orele de educație fizică trebuie să fie ultimele din program, pentru ca elevii să plece apoi acasă. La acestea pot fi jucate doar fotbal și baschet în aer liber. Fotbalul se va juca la o singură poartă, cu echipe de cel mult 5 jucători. Cu excepția portarului, nimeni nu are voie să atingă mingea cu mâna, astfel că repunerile de la margine, de exemplu, se vor face cu piciorul. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie și vor arunca la coș pe rând.
Parcurgând aceste propuneri, nu este de mirare de ce documentul a fost retras… Oricum, viitoarele măsuri vor depinde foarte mult de evoluția pandemiei în această vară. Pe de altă parte, niște linii directoare și scenarii de lucru trebuie să existe pentru fiecare dintre variante, asta dacă nu se dorește ca apropierea noului an școlar să ne prindă la fel de… în ceață.