*Adriana Molfea: ,,Nu doar că nu am găsit mare lucru făcut, dar am găsit și stocuri de medicamente lipsă, teancuri nesemnate de comenzi… Asta e!"
*Tiberiu Irimia: ,,Sunt sătul până peste cap de șmecherași din ăștia care se dau mari formatori de opinie și mari conducători de județe și de spitale!"
Poate că mai mult decât oricând ar fi fost nevoie ca autoritățile din zona administrativă și politică a județului să fi fost unite pentru interesul cetățenilor. Am fi avut nevoie de consens, de persoane capabile să medieze, de persoane capabile să aducă la aceeași masă factorii de decizie, de persoane interesate să asculte specialiștii înainte de a lua decizii doar pentru că legea le permite, de persoane care să reprezinte și să se lupte pentru interesele județului, nu ale partidului, la centru. Din păcate… la acest moment am ajuns în punctul în care pisica moartă este aruncată dintr-o grădină într-alta și fiecare se spală pe mâini, dar de responsabilitate, nu pentru a se apăra de Covid-19. Am asistat la un episod de gen la ultima ședință de Consiliul Județean, când președintele Dan Manu s-a plâns că din cauza autorităților abilitate laboratorul de testare Covid achiziționat de Spitalul Județean Argeș nu a putut intra în Programul Național care i-ar fi permis să deconteze testele. Ce înseamnă asta? Înseamnă că fiecare test făcut este decontat de Consiliul Județean, înseamnă că în curând nu vor mai fi bani pentru asta și mai înseamnă că cei de la laboratorul din Mioveni, laborator care a intrat în Programul Național, vor fi în continuare suprasolicitați, cu atât mai mult cu cât laboratorul de la Câmpulung abia se află la debutul chinurilor birocratice. În acest context, am întrebat directorul Spitalului Județean Argeș, Adriana Molfea, cine este vinovatul. Și cum ni s-a indicat și un vinovat – în speță fostul manager interimar Tiberiu Irimia – l-am întrebat și pe acesta cât de vinovat se simte…
Adriana Molfea: ,,Nici măcar secția externă nu fusese înființată la venirea mea"
,,La data la care a fost înființat laboratorul, în primul rând trebuia înaintată spre DSP documentația pentru autorizarea de funcționare a aparatului. Nu s-a făcut acest lucru până nu am venit. Fostul director Tiberiu Irimia trebuia să o facă. Pentru că nu a fost depusă autorizația de funcționare, nu s-a putut face în timp util nici solicitarea către minister în vederea introducerii laboratorului în Programul Național de Testare. Pe 22 mai am venit, am depus în aceeași zi documentația și am obținut în aceeași zi autorizația de funcționare. Pe 26 mai am trimis documentația la Ministerul Sănătății pentru intrarea în Programul Național, a doua zi am revenit cu completări și de atunci… așteptăm. Am înțeles că problema este la o comisie care nu s-a putut constitui, nu e legat de ceva ce nu a făcut spitalul." ne-a declarat managerul Adriana Molfea. Pe de altă parte, președintele CJ Argeș, Dan Manu, declara că nici autoritățile care au linie directă cu ministerul de resort nu s-au zbătut pentru ca acest laborator să poată intra în Programul Național.
Revenind la managerul interimar, Tiberiu Irimia, nemulțumirile Adrianei Molfea nu se opresc doar la acreditarea laboratorului.
,,Nici măcar secția externă nu fusese înființată la venirea mea. A trebuit să facem cerere la primărie, să ni se pună spațiu la dispoziție, să avem și noi o structură de personal… Nu doar că nu am găsit mare lucru făcut, dar am găsit și stocuri de medicamente lipsă, teancuri nesemnate de comenzi… Asta e!" ne-a mai declarat aceasta.
Tiberiu Irimia: ,,În ziua în care am plecat nu ajunsese încă toată aparatura prevăzută în contract"
Ascultându-l pe Tiberiu Irimia, lucrurile par a sta la polul opus. Potrivit acestuia, Adriana Molfea ar trebui să-i mulțumească pentru că, dacă ar fi rămas la conducerea spitalului, acesta ar fi intrat în carantină în mai puțin de o săptămână.
,,Eu făcusem toate demersurile pentru ca lucrurile să fie puse în ordine, dar în ziua în care am plecat nu ajunsese încă toată aparatura prevăzută în contract. Făcusem demersuri la DSP, depusesem cererea, cei de acolo stăteau în stand-by. Cred că la o zi sau două de la plecarea mea s-a și făcut autorizarea. Eu mă întreb dacă la această oră a venit toată aparatura pentru că fac în jur de 80 de teste, în contextul în care capacitatea este de 200 de teste." afirmă Irimia.
Reprezentanții Spitalului Județean spun că laboratorul ar fi complet, însă Consiliul Județean nu poate face față unor testări masive. Mai mult, aceștia presupun că decidenții de la nivel național nu se grăbesc să introducă laboratorul în Programul Național pentru că e gestionat administrativ de PSD și… de ce să nu deconteze Consiliul Județean, mai ales că nici bani n-ar prea fi la bugetul național pentru a face față crizei sanitare.
,,Unii au rămas cu impresia că ăsta e spitalul lor, le-a rămas din tată-n fiu"
Legat de lipsa de interes pentru înființarea spitalului de campanie, Tiberiu Irimia oferă argumente care duc către o altă realitate.
,,Eu știu că făcusem demersuri de a înlocui zona de corturi de la intrare cu containere ultramoderne de spital mobil. Vorbisem cu prefectul și era o oportunitate foarte bună de a fi cumpărate pe fonduri europene. Nu știu cum s-a putut, dar la Spitalul Militar s-a făcut un compartiment foarte decent și bine pus la punct. Au o zonă de birouri din containere mobile care, înăuntru, sunt organizate impecabil. Ca variantă rapidă, cred că s-ar fi impus achiziționarea a 4-5 containere cu care să-ți faci treaba între timp, pentru că nu poți sta într-un cort la peste 30 de grade afară!" ne-a declarat Irimia.
Potrivit acestuia, doamna Molfea ar trebui nu să-l critice, ci să-i mulțumească: ,,Doamna Molfea ar trebui să-mi mulțumească pentru luna aceea pentru că, maximum într-o săptămână, sunt convins că spitalul ar fi fost carantinat de minister și autorități. În luna respectivă m-am ocupat strict de administrare medicală și buna funcționare a spitalului și nu a fost deloc ușor. Cred că dânsei i-am făcut un mare bine, pentru că i-am luat o lună de probleme de pe cap, într-una dintre cele mai grele perioade prin care a trecut spitalul, de la înființare. Am făcut totul ca la carte în contextul în care luptam și cu atitudinea asta a lor de șmechereală ieftină. Sunt sătul până peste cap de șmecherași din ăștia care se dau mari formatori de opinie și mari conducători de județe și de spitale. Unii au rămas cu impresia că ăsta e spitalul lor, le-a rămas din tată-n fiu. Mulțumim partidului și conducătorilor iubiți, doamnei Molfea și domnului doctor Manu, pentru tot ceea ce fac pentru noi! Dacă nu erau ei, eram morți demult! Noroc că mai avem și astfel de oameni în județul ăsta!"