Primele discutii despre computere au aparut inca din anii 1950, dar preturile erau atat de mari incat nu se punea problema ca cineva sa aiba un PC in casa. In momentul de fata nu exista casa care sa nu aiba un calculator si este important sa intelegem putin cum functioneaza acestea.
Conform site-ului de tehnologie calculatorescu.ro, componentele fara de care calculatorul nu ar putea sa functioneze sunt: placa de baza, procesorul, coolerul procesorului, modulele RAM, sursa de alimentare, dar si un mediu de stocare precum un HDD sau un SSD.
Procesorul este inima calculatorului – acesta se ocupa ca informatiile sa fie transmise corect intre fiecare componenta a calculatorului si adesea reprezinta si cea mai scumpa componenta a unui sistem PC.
Placa de baza adaposteste majoritatea componentelor. Aceasta conecteaza fizic componentele calculatorului intre ele si, printre altele, pe ea se gasesc sloturile pentru SSD M2, Module RAM, Procesor, Placa video.
Important este de retinut faptul ca exista mai multe tipuri de sloturi si, inainte de a construi un PC, trebuie sa te asiguri ca toate sunt compatibile intre ele.
Modulele RAM sunt de asemenea importante deoarece aici este locul in care datele ajung pentru a fi prelucrate de celelalte componente. Astfel, cu cat ai Module RAM cu o capacitate mai mare, cu atat acestea pot sa gestioneze mai multe operatiuni in acelasi timp, lucru valabil si in cazul procesorului.
Sursa de alimentare este de asemenea o componenta importanta deoarece fara ea, PC-ul nu ar putea porni neavand energie. Puterea acesteia se masoara in W si este important ca atunci cand o alegi sa te asiguri ca are destui W pentru a alimenta fiecare componenta a calculatorului.
Mediile de stocare, asa cum le spune si numele, sunt locurile in care datele tale, dar si sistemele de operare sunt gazduite de catre calculator. Am folosit termenul la plural deoarece exista mai multe sisteme de operare, iar o parte dintre acestea pot chiar functiona concomitent.
Diferenta dintre HDD si SSD este ca HDD-ul este un mediu de stocare care functioneaza pe baza de disc, in timp ce SSD-ul nu are parti care se misca in componenta sa. Luand in considerare aceste lucruri, HDD-ul este mai putin rezistent, dar poate suporta mai multe rescrieri decat SSD-ul, iar SSD-ul este mult mai rezistent la socuri, dar are un numar limitat de rescrieri. Cu toate astea, numarul este destul de mare incat sa-l folosesti multi ani fara sa iti faci griji ca s-ar strica.
Pe langa aceste componente, in unitatea centrala, mai exista placa video care nu este obligatorie deoarece majoritatea placilor de baza au si o placa video inclusa. Ce-i drept, de o performanta mai scazuta.
Iesind din unitatea centrala, gasim si perifericele calculatorului, alaturi de monitor fara de care nu am putea vedea ce facem pe calculator si o unitate centrala fara monitor isi are rostul doar in cazul serverelor.
Asadar, acestea sunt componentele calculatorului si sper ca articolul de fata sa te fi ajutat sa intelegi mai bine cum functioneaza calculatorul si care sunt partile din care el este compus.