Vestea că deputatul Cătălin Rădulescu, recent dat afară din PSD, nu doar că va candida din partea Partidului Ecologist Român pe locul 1 la Camera Deputaților, dar este și președinte al filialei PER Argeș, în locul lui Cătălin Gherzan, i-a luat pe mulți prin surprindere. Inclusiv pe aceia care credeau că le-au văzut pe toate în politică… Vă mărturisim că, inițial, am crezut că Mircea Andrei, secretar general la nivel național, are o contribuție la luarea acestei decizii, știindu-i simțul umorului foarte dezvoltat. Ei bine, nu doar că este strain de această mutare, dar, spune acesta, plecarea sa din PER este doar o chestiune de timp. Nemulțumirile sale nu au nicio legătură cu deputatul Cătălin Rădulescu, despre care spune că este un tip spumos și simpatic, ci cu modul în care președintele Dănuț Pop înțelege să managerieze partidul pe care îl conduce.
,,Eu îl văd ca pe un tip simpatic, dar nu a fost decizia mea să candideze”
*Domnule Mircea Andrei, un comentariu pe marginea candidaturii lui Cătălin Rădulescu din partea PER?
*Nu am avut nicio legătură cu decizia de la centru și mi s-a părut normal să nu mă implic în zona decizională atâta timp cât am ales să nu candidez. I-am lăsat pe oameni să facă ce doresc. În aceste alegeri nu am nicio contribuție, nici de bine, nici de rău. Pot spune, însă, că nu a fost o decizie bună a Centrului schimbarea domnului Cătălin Gherzan. A nu se înțelege că am ceva împotriva domnului Rădulescu, este un tip simpatic, ceva mai colorat în exprimare.
*Pe el poți să-l iubești sau să-l detești, acum rămâne de văzut proporția…
**Într-adevăr! Personal, eu îl văd ca pe un tip simpatic, dar nu a fost decizia mea să candideze.
*Oricum, interesantă decizie, mai ales că vine după un mandat agitat…
**Da, mai ales că știe el să fie spumos și să facă lucruri care să atragă atenția.
*Lucrurile acestea care atrag atenția ar putea să aducă mai multe voturi decât lucrurile nu neapărat săritoare în ochi?
**Nu cred. Supărarea la noi în partid a pornit de la locale, și nu pentru ceea ce s-a întâmplat în Argeș; problema a fost în alte județe, unde nu s-au depus nici liste, unde nu s-a făcut treabă. Atunci am cerut demisia acelor oameni și… nu prea au vrut să-și dea demisia, pe motiv că ar fi congres la anul… Și atunci i-am lăsat pe ei să facă alegerile generale și am decis să stau deoparte. Practic, aceeași echipă care a organizat localele și a obținut rezultatele pe care le-a obținut, acum organizează și parlamentarele, mai puțin eu.
*Mai aveți candidați din aceștia, controversați, și în alte județe?
**Mai sunt. Și nu am absolut niciun amestec nici în cazul lor.
*Cumva, partidul vine cu candidați de împrumut, pe fondul unui vid de eficiență.
**Da, pe fondul unui vid de organizare în interior, în special pe zona Ardeal, unde mai mult de jumătate din regiune nu are organizații.
,,Dacă aș fi vrut să candidez, nu aș fi candidat de la Argeș, ci de la București”
*Cătălin Gherzan este sau nu o pierdere pentru PER?
**Gherzan este o pierdere cu siguranță. În niciun caz nu procedezi așa cu un om care a muncit în partid. Pierderea este pentru tine, ca partid.
*Era un om care ar fi rămas să construiască indiferent de rezultatul alegerilor…
**Absolut. A muncit pentru partid, a cheltuit bani… Nu vii și-l anunți într-o ședință, fără o ordine de zi și motivație, că nu mai e președinte. Cel puțin din punct de vedere moral este o pierdere. Un partid nu are voie să facă așa ceva și nici să acționeze fără respectarea unor proceduri. Nu vii tu, Dănuț Pop, și decizi că, gata, schimbi președintele.
*Aveți idee, ceilalți membri ai PER Argeș mai rămân în partid?
**Eu cred că nu va mai rămâne nimeni, pentru că între oameni se stabilise o relație. Munciseră împreună, construiseră împreună…
*Și atunci ce s-a câștigat prin venirea lui Cătălin Rădulescu?
**Nu știu..
*Practic, îți pleacă partidul din partid pentru ca tu să aduci un candidat la Parlament ale cărui șanse sunt discutabile. Nici măcar nu ai garanții sigure că, în urma unei astfel de mutări, PER va avea un parlamentar în Argeș…
**Într-adevăr, nu înțeleg. Repet, mie îmi este foarte simpatic domnul Rădulescu, dar nu trebuie să îmi fie mie. Din păcate, problema pe care i-am semnalat-o domnului Pop, președintele PER la nivel național, este că are o mentalitate de partid de 1%. Nu știe să conducă un partid mai mare de 1%.
*Nu era mai bine într-un partid precum Partidul pentru Argeș și Muscel, unde nu vă puteați trezi cu cineva de la centru care să ia decizii… surprinzătoare?
**Era… Așa s-a întâmplat; după ce oamenii ăștia au muncit, Dănuț Pop a fost ca vaca: a dat cu piciorul în oala cu lapte. Tot culpa sa, fiind ardelean, este că nu a organizat Ardealul. Nu poți să te aștepți să-ți facă alții treaba.
*În aceste condiții, veți mai rămâne în PER?
**Foarte puțin probabil… Eu nu sunt un doritor de funcții, nu am fost niciodată. Când ești pe picioarele tale, te implici pentru că e ok să te implici în viața socială dacă ai această disponibilitate.
*Încerc pe final și o glumă, poate fi proastă, îmi asum riscul: înseamnă că ne vom vedea peste alți patru ani în Argeș, cu dumneavoastră făcând parte dintr-un alt partid, așa cum ne-ați obișnuit?
**Nu știu… Adevărul este că m-am cam depărtat puțin de Argeș, de ceea ce se întâmplă aici. Dacă aș fi vrut să candidez, nu aș fi candidat de la Argeș, ci de la București. Așa că… puțin probabil.