Apropierea sărbătorilor de iarnă este, pentru reprezentanții Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, cel mai potrivit prilej de a le oferi turiștilor lor, de-acum prieteni câștigați în multele călătorii organizate împreună, un dar de neuitat: posibilitatea de a vizita locurile încărcate de farmec și legendă ale Ținutul Secuiesc. La pachet cu lecția de istorie predată de specialiștii agenției, irezistibila ofertă de 879 de lei de persoană vine cu aroma imbatabilă a bucatelor locale pregătite de gazdele noastre, bucurie a simțurilor ce va culmina cu o masă tradițională secuiască, oferită în ultima seară a călătoriei (28 noiembrie-1 decembrie) în Transilvania de Răsărit.
Înainte de a păși în Ardealul de Răsărit – teritoriu aflat în inima României -, turiștii porniți în mica aventură pe plaiuri românești vor putea admira frumusețea nepieritoare a impozantei Biserici Negre de la Brașov, ridicată în secolele XIV şi XV (unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România), dar și semeaţa cetate de la Feldioara a cavalerilor teutoni, puternică fortăreaţă construită în secolul al XIII-lea. Castelului familiei Kalnoky, din satul covăsnean Micloşoara, o frumoasă reşedinţă nobiliară ridicată în secolul al XVI-lea în stil renascentist târziu, este un alt obiectiv atractiv care va fi vizitat în prima zi a călătoriei.
Ședință foto de neuitat la aproape o mie de metri altitudine, pe maulul singurului lac vulcanic din România
În continuarea periplului în Ținutul Secuiesc, lacul Sfânta Ana, de origine vulcanică, aflat în apropiere de Băile Tuşnad la o altitudine de aproximativ 950 de metri, este locul ideal pentru o ședință foto de neuitat. Castelul Miko, construit în secolul XVII, adăpost al unui valoros muzeu al civilizaţiei secuieşti, cu reconstituiri de viaţă cotidiană din diferite epoci, dar și catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc, unde călătorul se va putea reculege câteva momente la picioarele statuii făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare, se vor lăsa descoperite în toată splendoarea lor turistului avid de cultură. O plimbare la pas, pe aleile din centrul istoric al Odorheiului Secuiesc, zonă străjuită de clădiri reprezentative, precum catedrala franciscană, biserica reformată, liceul romano-catolic sau sediul primăriei (fostă reşedinţă a comitatului Odorhei), este un bonus cultural-istoric pe care reprezentanții Agenției de Turism ”Coral Tour” îl oferă celor care îi vor însoți în această călătorie magică în Ardealul de Răsărit.
Centrul istoric al oralului Târgu Secuiesc, un oval unic peste care se revarsă străduțe înguste
Pentru ca tabloul să fie complet, ca-ntr-o operă de artă desăvârșită, din acest program special nu va lipsi plimbarea în centrul istoric al orașului Târgu Secuiesc, zonă ce are o formă unică, ovală, faimoasă pentru „curţile” sale. O caracteristică urbană specifică doar acestui oraş cu străduţe înfundate ce se revarsă precum niște raze de soare în piaţa centrală. Biserica reformată, din secolul XVIII, Primăria, ridicată la 1907, şi Muzeul Breslelor, amenajat în vechea primărie (unde se află o colecție de 200 de păpuşi îmbrăcate în porturi populare din majoritatea ţinuturilor ardelene, de o mare valoare etnografică), sunt doar câteva edificii locale cu valoare istorică și arhitecturală ce își poartă cu mândrie frumusețile.
Biserica fortificată secuiască și muzeul etnografic
Călătorul care pune piciorul în Ținutul Secuiesc nu trebuie să rateze biserica fortificată secuiască din Ghelinţa, închinată Sfântului Emeric, construită în secolul al XIV-lea. Sfântul lăcaş păstrează fresce gotice de o bogaţie artistică remarcabilă, reprezentând patimile Mântuitorului Iisus Hristos, Judecata de Apoi sau legenda regelui Ladislau sau muzeul etnografic “Pal Haszmann” din comuna Cernat, un muzeu extrem de interesant prin varietatea colecţiilor sale, de la istorie, meşteşuguri, mobilier, viaţă cotidiană rurală şi urbană, ceramică, broderii, ţesături, ustensile, artă plastică până la maşini agricole.
În drumul spre casă, în a patra zi a excursiei, faimoasa biserică fortificată săsească de la Prejmer, ridicată în secolul al XIII-lea, în stil gotic burgund, va fi un alt obiectiv de interes care va fi vizitat.
Firește, lecția de istorie predată de specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești va fi ”împănată” cu o ofertă culinară irezistibilă. Bucate tradiționale locale vor satisface orice preferință în materie culinară. În sara de dinaintea plecării spre Pitești, va fi organizată o cină specială, pregptită de gazdele noastre care ne vor îmbia cu şuncă, gulaş, sarmale, pâine proaspătă cu cartofi, gogoşi, toate stropite din belșug cu afinată, palică și vin
Setea de cunoaștere a istorie și bucătoria tradițională secuiască, amalgamul perfect pentru 879 de lei de persoană
”Excursia de patru zile în Ținutul Secuiesc este rodul unui concept special pe care reprezentanții agenției noastre îl aplică cu succes în condiții de restricții cauzate de pandemia de coronavirus. Călătoria, care va avea loc între 28 noiembrie și 1 decembrie, cu plecare din Pitești, o combinație perfectă care îmbină setea de cunoaștere a turistului avid de istorie cu oferte culinare tradiționale locale irezistibile. Pe durata călătoriei, suportul informațional va fi asigurat de specialiștii agenției, iar transportul se va face cu autocar clasificat, de cea mai bună calitate, în condiții se securitate epidemiologică. Firește, cazările se vor ridica la rându-le la standardele cu care ne-am obișnuit turiștii. Un loc în această excursie costă 879 de lei”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Agenției de Turism ”Coral Tour” din Pitești.