Din păcate, pandemia COVID pune la grea încercare sistemul medical din România. Argeșul nu face excepție, rata de infectare e în creștere și nevoia unor noi facilități de tratare în spitale pune la încercare autoritățile.
După cum se știe, ATI -ul secției de boli infecțioase, înființată la foc automat în primăvară la Spitalul Orășenesc Mioveni, a fost închisă când pandemia a mai scăzut în intensitate. Acum, când situația s-a agravat la un nivel fără precedent, orice loc la terapie intensivă înseamnă o viață salvată. În prezent, în județ există doar 45 de paturi la A. T. I pentru pacienții COVID, dintre care 12 sunt în unitatea mobilă de terapie intensivă, instalată în incinta Spitalului Județean de Urgență Pitești.
Pentru că Mioveniul are dotările necesare, s-a luat decizia redeschiderii secției ATI Covid. Administrația locală depune toate eforturile pentru mărirea capacității secției și oferirea unor condiții cât mai bune de funcționare, net superioare unității ATI mobile, care era varianta de avarie.
Soluțiile pentru redeschiderea acestei secții la Mioveni au fost găsite grație eforturilor comune ale reprezentanților Instituției Prefectului, Consiliului Județean, DSP Argeș, Spitalului Județean de Urgență Pitești, Spitalului Municipal Curtea de Argeș și ai Spitalului Orășenesc Mioveni.
Miercuri, 2 decembrie, se redeschide secția ATI cu cele 12 paturi. Se lucrează intens pentru extinderea capacității până la 20 de paturi, prin amenajarea și adaptarea unor spații din același corp de clădire, care aveau altă destinație.
Astăzi, primarul Mioveniului, Ion Georgescu, a profitat de prezența prefectului Emanuel Soare și a președintelui CJ, Ion Mînzînă, la ceremonia de 1 decembrie din Centrul Civic și a făcut o vizită cu aceștia la spital pentru a vedea stadiul lucrărilor de extindere și a se pune de acord cu aceștia și conducerea spitalului în legătură cu ce e de făcut în continuare pentru deschiderea și funcționarea în bune condiții a secției ATI extinse.
Primarul Ion Georgescu
În această săptămână, probabil mâine, cel mai târziu mâine seară, se va redeschide prima parte a secției ATI, însemnând 10-12 paturi. Acum lucrăm la extinderea secției, astfel încât să nu mai fie nevoie să aducem unitatea specială TIR de la Pitești. Au fost la fața locului și președintele CJ și prefectul, conducerea spitalului și estimăm că în jur de o săptămână să ajungem la 20 de paturi în ATI-ul de la Mioveni. Sunt detașați medici de la Pitești care au mai lucrat la Mioveni, echipa domnului doctor Ciocănea căruia îi mulțumesc ca și doamnei Simona și doctorului Terheci,. Mai sunt patru rezidenți care am văzut că erau astăzi la spitalul nostru. Personalul medical, asistente și infirmiere, vor fi de la ”spitalul verde” al orașului Mioveni și am purtat astăzi discuții despre detașarea pentru două săptămâni a doi asistenți ATI Pitești, care au mai multă experiență.
Mulțumesc conducerii Spitalului Județean Argeș și tuturor instituțiilor care au contribuit la redeschiderea acestei secții, care sper să funcționeze fără sincope. CL Mioveni intenționează ca începând cu 1 ianuarie 2021, acest pavilion unde sunt 67 paturi pentru boli infecțioase și 12 paturi de ATI, așa cum a venit prima aprobare de la Ministerul Sănătății, să fie integrat în structura de funcționare permanentă a spitalului, pentru a rezolva în viitor și alte afecțiuni medicale.
Este o muncă cu cheltuială foarte mare, observ că se încearcă să fim ajutați și financiar. Nu îmi este rușine să spun că cei 800 de pacienți care au fost tratați de secția COVID de la Mioveni, cu costuri de aproximativ 3 milioane de euro, bani ai orașului Mioveni. Am făcut acest efort pentru argeșeni. Am avut și 30-40 pacienți din alte județe, așa și cum Argeșul a trimis pacienți în alte județe. Când este vorba de sănătate și viață, indiferent de eforturi, ne bucurăm să îi putem ajuta pe cei care au nevoie în această perioadă grea pentru noi toți. Mulțumesc managerului sptalului, Horia Trăilă și personalului care lucrează de 8-9 luni de zile la secția de infecțioase, indiferent dacă au fost de la Mioveni sau de la Pitești. Nu este ușor să lucrezi în condițiile impuse de tratarea acestei afecțiuni.
La politică și la fotbal ne pricepem toți, dar am observat acum că încep foarte mulți să se priceapă și la medicină. Îi invit pe cei care nu cred că există acest virus, să treacă dimineața la orele 9-10 prin curtea spitalului, să vadă câți oameni cu această infecție apelează la ajutorul medicilor.