Vă mai amintiți de vremurile în care defuncta Gardă Financiară vizita firmele din trei în trei luni sau chiar mai des? Pentru a nu i se imputa că pornește la controale cu prezumția de vinovăție, ANAF își perfecționează modalitatea de calcul a indicatorilor de risc ce stau la baza deciziilor de verificare a firmelor care trec pe roșu, după criteriile rafinate zelos de statisticienii angajați de instituția statului. Unul dintre criterii este calculat după profitul raportat de firmă, comparat cu profitabilitatea medie pe cod CAEN. De asemenea, companiile cărora li s-a rambursat TVA rămân foarte atractive pentru controlul fscal.
Pentru Ziarul Financiar Live Viorel Sbora, partener în compania de consultanță fiscală Atipic Solution a declarat în acest sens:
„Analiza de risc a fost restructurată, s-au adus statisticieni. S-a văzut în anul 2020 şi probabil că se va vedea şi în anul 2021 că acei contribuabili care fac lucruri neobişnuite vor fi evidenţiaţi de această analiză de risc. De exemplu dacă o companie are pierderi recurente timp de trei ani consecutivi, clar se poate aştepta la o inspecţie fiscală“.
Ținând cont că bugetul național e pe marginea prăpastiei din cauza administrației publice supradimensionate și plătite regește, la care se adaugă și nenorocirea generată de pandemie, e clar că tot privații vor fi puși să scoată cartoful fierbinte, căci obrazul subțire nu doar din împrumut extern se ține…