Perioada pandemiei s-a dovedit un bun prilej de descoperire a unor noi pasiuni pentru un grup de elevi din Mioveni. La prima participare la concursul de robotică NEXTLAB.TECH elevii Liceului Iulia Zamfirescu au obținut locul 8 pe țară între ”Roboșcoli”. Echipa liceului este formată din elevii: Sima Robert Ionuţ, Hăbuc Maria Ştefania, Anghel Ana Maria, Bratu Mara Elena, Comana Mara Andreea, Nedelea Alexandru Ionuţ, Pricopi Eduard Marian, Funieru Andrei Sebastian, Roşiu Silvana Ştefania.iNEXTLAB.TECH, cel mai mare concurs de robotică din România și este destinat elevilor din clasele II-IX. Obiectivul concursului este de a atrage zeci de mii de elevi anual spre învățarea programării roboților.
La inițiativa profesorului de informatică, în primăvară elevii s-au înscris la lecțiile online de robotică, după care au susținut un test online individual la care trebuiau să obțină peste 70 de puncte din 100, pentru a merge mai departe în concurs.
Elevii calificați în faza 2, împreună cu profesorul lor au parcurs un al doilea flux ce a avut ca scop construirea unui robot de tip line-follower.
În luna octombrie Automobile Dacia – Groupe Renault a sponsorizat elevii argeșeni cu kit-uri de asamblare Arduino. Imediat au început să asambleze și să programeze roboțeii, cu care au participat online la competiție. Line Follower Basic presupune parcugerea unui traseu cu ajutorul roboțelului MIRO. Câștigă robotul care termină mai repede traseul. Pe platforma de adaptive learning NEXTLAB.TECH elevii au găsit instrucțiuni, scheme, fișiere video, întrebări de verificare și o versiune inițială de cod. Elevii au trebuit să imbunătățească codul și să calibreze robotul pentru a câștiga.
Din cauza restricțiilor sanitare concursul nu s-a mai putut desfășura la Romexpo așa cum se întâmpla de obicei. Doi dintre elevi (Sima Robert Ionuţ şi Hăbuc Maria Ştefania) au urcat în TOP 100 ROBOCAMPIONI ai României iar restul sunt clasați TOP 250 ROBOCAMPIONI ai României.
Hăbuc Maria Ştefania, clasa VII C, Liceul Tepretic Iulia Zamfirescu
Când m-am înscris la concurs știam că nu o să fie ușor, dar voiam să îmi întrec așteptările și să încerc să am rezultate cât mai bune. Primul pas, adică asamblarea robotului, nu mi-s-a părut atât de grea, comparativ cu programarea acestuia. Dificultățile pe care le-am mai avut le-am rezolvat singură sau cu ajutorul lecțiilor care ne-au fost oferite pe platforma online. Cred că robotica mă va ajuta în viitor, mai ales pentru meseriile viitorului, care vor necesita tot mai multe cunoștințe în acest domeniu.
Sima Robert, 13 ani, elev în clasa VII-C, Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu
”Participând la această competiție m-a captivat foarte mult construirea și programarea acestui roboțel. Mi-a plăcut foarte mult această provocare și îmi place ce a ieșit la final. Mă văd practicând pe viitor o meserie în acest domeniu și la concursurile următoare mă voi înscrie din nou. E o muncă fascinantă. Sunt pasionat de informatică și voi face tot posibilul sa ajung la performanța pe care mi-o doresc.”
Organizatorul competiției școlare este Asociația “Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub(CKC)” fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică – ASE București. Inițiatorul concursului este Banca Comercială Română, sponsor principal național. Nextlab.tech platformă inovativă pentru gestionarea hackathoanelor și concursurilor de robotică precum și a activităților de învățare adaptivă și evaluare inteligentă.