Puțin știu că fostul deputat Andrei Gerea a crescut, practic, în Dinamo. Casa părintească se afla chiar lângă stadion. A făcut sport la Dinamo, jucând o bună bucată de vreme în echipa de polo. Când, în 2019, situația echipei de fotbal se înrăutățea dramatic, Gerea nu a putut sta deoparte, așa că s-a implicat în ceea ce astăzi este cea mai mare mișcare civică de susținere a fotbalului românesc. Fostul parlamentar s-a alăturat asociației condusă de Cătălin Hildan, care a generat nu mai puțin de 1 milion de euro în mai puțin de un an. Speră să smulgă echipa din ghearele spaniolului Pablo Cortacero, despre care crede că ar fi venit nu să ridice echipa, ci să dea un tun financiar, ca orice om de afaceri cu business-uri cel puțin dubioase.
,,Noii investitori sunt niște impostori”
,,În toamna lui 2019 au început marile probleme la club: înglodat în datorii și procese, Negoiță îl vinde unor spanioli. Dinamo a devenit brusc ținta unor elemente infracționale. Sunt convins că spaniolii au venit nu cu scopul de a ține Dinamo, de a face performanță, ci ca să spele bani, să facă evaziune. Negoiță a ales să vândă Dinamo chiar dacă era sub un contract cu Asociația ,,Peluza Cătălin Hildan”, care și-a exprimat dorința de a cumpăra clubul, doar că a preferat să facă această mișcare cel puțin dubioasă. La o simplă căutare pe net realizezi că noii investitori sunt niște impostori, mai ales că, în prima secundă în care au pus mâna pe club, l-au băgat instant în groapă. Au adus niște jucători bunicei pentru campionatul românesc, nu neapărat străluciți, dar le-au dat niște salarii absolut ireale, cele mai mari din Liga I. S-au întâmplat lucruri fără logică și care nu aveau nicio explicație din punct de vedere comercial și sportiv. Evident, bugetul de salarii a explodat, ei nu au adus bani, iar clubul s-a trezit înglodat în datorii, de aici dificultatea de moment în care se află echipa.” povestește Andrei Gerea.
,,Programul acesta a produs peste 1 milion de euro”
Din fericire, salvarea ar putea veni tocmai de la suporteri! Deja aceștia au făcut minuni și au salvat echipa de la dispariție de câteva ori bune!
,,Există această asociație condusă de Cătălin Hildan care a fost făcută de niște dinamoviști, printre care și tatăl lui Hildan, fost căpitan la Dinamo. Această asociație a făcut un program – DDB – prin care suporterii au putut și pot contribui cu bani pentru echipă. În toamna lui 2019, văzând că sunt lucrurile din ce în ce mai dificile pentru Dinamo și văzând și ce fac ei, m-am înscris în acest program. La vremea respectivă eram aproximativ 1000 de inși. Acum suntem peste 13.000! Este un fenomen unic în România și pot spune că, datoită acestor suporteri, Dinamo există. O echipă de 72 de ani nu s-a dus pe apa sâmbetei, la fel ca alte entități care au dispărut după 1990! Chiar dacă în pandemie au dispărut biletele, pentru că nu a fost voie pe stadion, echipa nu a suferit, din contră. În ultimele 10 meciuri, 7 au fost sold-out la casa de bilete, dintre care ultimele 2-3 au fost pe Arena Națională. Suporterii și cei de la Bilete.ro au vândut bilete virtuale. A fost ca și cum stadioanele ar fi fost pline-ochi, ceea ce nu s-a mai întâmplat demult. Pe Arena Națională, nici atât!” ne declară fostul parlamentar de Argeș, care a devenit un obișnuit al televiziunilor sportive și care sprijină mișcarea nu doar financiar, ci și făcând un lobby susținut.
Cât timp se mai poate merge pe entuziasm și pe sprijinul suporterilor?
,,În mai puțin de un an, programul acesta a produs peste 1 milion de euro. S-ar putea ține clubul doar din asta, drepturile de televizare și sponsorizări, mai ales că vin din ce în ce mai mulți suporteri. La o echipă de genul acesta, care doveește că are atât de mulți suporteri, sponsorii n-ar avea o problemă să se adune, e un element de marketing foarte bun. Au început niște lupte pe calea justiției cu derbedeii aceștia și am reușit să avem controlul asupra Consiliului de administrație. Acest Cortacero nu mai vine în țară, că îl fugăresc și jucătorii, și angajații neplătiți de luni de zile. Asociația a reușit să negocieze cu jucătorii, să renunțe la salariile aberante, să renunțe și la pretențiile de despăgubiri de pe urma contractelor neduse la capăt. Din acest punct de vedere s-a echilibrat situația. Acum suntem în justiției cu ei și cred că trebuie să mergem mai departe. Ori se autosesizează organele statului, ori le sesizăm noi, față de combaterea spălării banilor, înșelăciune, evaziune. Sunt oameni care au pus mâna pe club fără ca Liga să se intereseze cine sunt. În alte state așa se face, Liga îi caută să vadă dacă sunt oameni serioși, de unde au banii. Nu vii așa, să speli bani. Liga ar fi trebuit să aibă un cuvânt.” ne-a mai declarat Andrei Gerea.
Potrivit acestuia, dacă și suporterii FC Argeș ar urma exemplul dinamoviștilor, echipa ar putea cu adevărat reveni la faima de odinioară:
,,Dacă și suporterii argeșeni ar contribui cu 5 sau 10 lei pe lună să dea la acest club, s-ar aduna niște bani extraordinari, iar asta înseamnă performanță și mândrie locală. Contează! FC Argeș nu e un nume așa, de duzină, în fotbalul românesc. Vă dați seama ce ar însemna să se reaprindă gloria clubului din contribuția fanilor și suporterilor săi?! Nu e puțin lucru să știi că și datorită ție a renăscut FC Argeș.”