Anul trecut, la începutul lunii iunie, antrenorul Gheorghe Covaciu bătea palma cu CS Dacia Mioveni, asumându-și obiectivul de a califica echipa de handbal în Liga Florilor și a de a rămâne în competiție la sfârșitul campionatului. Era o perioadă marcată de incertitudini, nu se știa dacă se va mai juca turneul final și barajul pentru calificare. Pandemia a simplificat, cumva, lucrurile și Dacia a profitat de poziția bună obținută după jocurile din campionatul diviziei A.
În clasamentul actual al Ligii Florilor, Dacia Mioveni e clasată pe locul 11, cu 9 puncte din 3 victorii, și este în obiectiv după nouă etape, dacă ținem cont că a învins echipele nou promovate, CSM Galați și Activ Prahova Ploiești, dar și pe U Cluj, care închide clasamentul. Victoria împotriva Chișineului Criș a fost trecută la muncă patriotică după ce echipa arădeană s-a retras din Ligă, din cauza sărăciei bugetare. Sub Dacia în clasament se află și CSM Slatina (7p), echipă cu care se va bate direct, peste o etapă.
Joi seară, conducerea CS Dacia Mioveni s-a întâlnit cu profesorul Gheorghe Covaciu, pentru a discuta prelungirea contractului cu încă un sezon.
Obiectivele țintite pe termen scurt sunt rămânerea Daciei în prima ligă a handbalului feminin românesc și formarea unei echipe competitive care să atace poziții mai înalte în clasament.
Gheorghe Covaciu și-a asumat aceste ținte și rămâne la conducerea tehnică a Daciei Mioveni.
Deși nu îi place să dea interviuri, Gheorghe Covaciu a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări:
#Ce știați despre Mioveni și despre proiectul sportiv al clubului când ați venit la Mioveni?
Știam suficient cât să-mi dau seama că e un proiect serios. Dacia nu a ars etapele, a construit de la nivel de junioare și a țintit performanța. Asta spune ceva.
#Cum ați descrie experiența avută până acum la CS Dacia Mioveni?
În primul rând e de apreciat faptul că am avut condiții foarte bune pentru a ne pregăti. Se simte un entuziasm în jurul handbalului, se simte susținerea. Munca la echipă a fost destul de grea, pentru că au venit multe jucătoare noi și am avut de creat un grup coerent cu cele de aici. A fost mult de lucru și la condiția fizică, pentru că ne reuneam după o perioadă fără precedent în istoria handbalului, marcată de pandemia coronavirus. Perioade foarte lungi fără joc, fără acces în Sală. Nimeni nu a mai trecut prin așa ceva. A trebuit să găsim rezolvări punctuale pentru fiecare situație nouă. Cred că ne-am descurcat destul de bine, chiar și în aceste condiții.
#Aveți încredere că obiectivul clubului, rămânerea în LF se poate realiza? Pe ce vă bazați?
În handbal se poate întâmpla orice, dar, la nivelul la care suntem acum, eu cred că putem îndeplini obiectivul. Trebuie să muncim în continuare, să ducem mai departe ce am început. Cred în jucătoarele care muncesc mult și joacă pentru echipă. Munca e cuvântul de ordine la mine!
#Care sunt motivele pentru care ați decis să continuați cu Dacia?
M-am întâlnit cu conducerea clubului, am discutat despre obiective și despre strategia de viitor și ne-am pus de acord. Și, ca să fac o glumă, aș vrea să fiu antrenor, măcar o etapă, la un meci disputat în noua sală polivalentă a cărei finalizare se apropie de sfârșit.
#Cum vedeți următorul sezon în Liga Florilor pentru Dacia Mioveni?
Țintim construirea unei echipe competitive, care să se bată de la egal, la egal, cu majoritatea echipelor din Liga Florilor.
#Un mesaj pentru suporteri?
Nu am avut ocazia să fiu pe banca tehnică a Daciei la un meci cu suporterii în tribună, dar i-am văzut când antrenam la Slobozia și m-au impresionat energia și mai ales fairplay-ul de care au dat dovadă, inclusiv în relație cu galeria Sloboziei la meciul Turneului Semifinal din 2019, de la Făgăraș, în care am fost adversari. Ăsta era, iată, un alt lucru pe care îl știam despre Dacia Mioveni.
De-abia aștept să ne încurajeze din tribunele noii noastre săli și să le aducem cât mai multe motive de bucurie!
Despre Gheorghe Covaciu:
Gheorghe Covaciu (n. 1957, Buzău) este unul din foștii mari handbaliști români, component al reprezentativei României medaliată cu bronz in 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, și cea care, in 1983, în Germania, a cucerit Super Cupa Campionilor Mondiali si Olimpici. A adunat circa 90 de selecții pentru echipa națională a României.
A început sa joace handbal la Școala Sportiva din Buzău pe posturile de inter si extrema dreapta. Sub îndrumarea antrenorului Lascăr Pană, a jucat la HC Minaur Baia Mare, echipă cu care a câștigat de doua ori Cupa IHF, in 1985 si 1988. A fost jucător vreme de 20 de ani, evoluând la CSȘ Buzău.
Gheorghe Covaciu a jucat la Dinamo, la Știința Bacău și Baia Mare. Dupa 1990 a mai jucat în Portugalia, Spania și Germania. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.
Ca antrenor, a început în Baia Mare, la mai toate echipele in județ, apoi la Rapid București, la Universitatea Cluj, la Ploiești, la Tg Mureș, la Roman și la Slobozia. „U” Jolidon Cluj este formația cu care a înregistrat cele mai bune rezultate, având cu această formație inclusiv o participare în Liga Campionilor.
Citește și ”Momentul adevărului” de la Făgăraș ne-a dezvăluit că CS Dacia Mioveni poate juca la nivel înalt