Dirijorul italian Gian Luigi Zampieri ar fi trebuit să dirijeze săptămâna aceasta orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești. Din motive independente de noi, Gian Luigi Zampieri nu mai poate ajunge la concertul Filarmonicii Pitești, acesta fiind oprit la aeroport. Dacă acum o săptămână, când a dirijat la Ploiești, testul rapid Covid a fost luat în calcul, de data aceasta, o dată cu schimbarea procedurii, ar fi trebuit să prezinte la îmbarcare testul molecular, cel rapid nemaifiind luat în calcul. Drept urmare, dirijorul italian a fost schimbat cu dirijorul permanent al Filarmonicii Pitești, Tiberiu-Dragoș Oprea.
Astfel, joi 18 februarie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, vă așteptăm la un concert cu muzică de film, Un violoncel prin lume, proiect al violoncelistului Filip Papa. Conform ratei de incidență a COVID-19 la nivel de Pitești, vor avea acces doar 30% din spectatori.
Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Tiberiu-Dragoș Oprea, revine, ca solist, violoncelistul Filip Papa. În program, muzică din filmele Numărătoarea inversă (Adagio), Chère Loiuse (Singurătate), Poștașul lui Neruda (Poștașul), Kill Bill (Păstorul singuratic), Micul dejun la Tiffany (Moon River), La Piovra (Caracatița), Misiunea (Oboiul lui Gabriel), Amadeus (Aria Reginei Nopții), Vânătorul de Cerbi (Cavatina), Henric al IV-lea al Franței (Oblivion), Frantic (Libertango), The Kid stays in the Picture (Iubire albastră), La Strada și Nașul (Medley), Les Fugitifs (Fugarii), Marele blond cu un pantof negru (Marele blond, Sârba), Aventurile rabinului Jacob (Dansul tinerilor Hasidici), din spectacolul Horácio Ferrer și Astor Piazzolla «În persoană» (Canción de las Venusinas) și din spectacolul TV David Balfour (Cântecul lui David). Orchestrațiile pentru orchestră de coarde, violoncel, percuție și pian aparțin lui Gian Luigi Zampieri.
Născut într-o familie de muzicieni, Tiberiu Dragoș Oprea este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, clasa dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind şi cursurile de master. În prezent, este prim-dirijor al Filarmonicii Pitești, fiind cofondator al instituției, în 2007. În perioada 2009-2018, ca dirijor al Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian din București, a susținut premiere, concerte și spectacole de gală. Este invitat permanent al Orchestrei de Cameră Radio, Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, Filarmonicii George Enescu din București, al filarmonicilor din Timișoara, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, Bacău, Craiova, Oradea, Brașov, Cluj-Napoca, Arad. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Răzvan Suma, Răzvan Stoica, Mihai Ungureanu. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artişti de marcă: Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Felicia Filip, Mediana Vlad, Alfredo Pascu, Cezar Ouatu, Ștefan Popov, Patricia Seymour ş.a
Filip Papa a studiat pianul în oraşul natal, Timişoara, şi violoncelul la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Şi-a finalizat studiile la violoncel la Academia „George Enescu” din Iaşi. Din 1988, este membru al Cvartetului Ad libitum, alături de care a susţinut numeroase recitaluri şi concerte. Este câştigător al mai multor premii internaţionale pentru cvartete de coarde. A fost solist al mai multor filarmonici din ţară, sub bagheta unor mari dirijori: Cristian Badea, Misha Katz, Gheorghe Costin, Alexandru Lascae, Ilarion Ionescu-Galaţi. A mai fost prezent în stagiunile trecute la Filarmonica Piteşti, atât cu Ad libitum, cât şi alături de orchestra simfonică.
Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești, prețul unui bilet fiind 40, 30 sau 20 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente fiecărei categorii.