Piteștiul nu este vreun reper din punct de vedere arhitectonic, dar nici un model de oraș care are grijă de puținele clădiri cu valoare arhitecturală. Multe dintre clădirile-monument se află în stare de degradare avansată. De-a lungul anilor, față de alte administrații locale, administrația noastră nu a încurajat în niciun fel refacerea fațadelor. În timp ce orașe, poate și mai puțin dăruite arhitectural, și-au valorizat micuțele centre istorice, noi le-am… cocalarizat fără nicio mustrare de conștiință sau opoziție din partea opiniei publice. În acest context, propunerea omului de afaceri Corin Boian a scandalizat multă lume. Patronul de la Krantz a solicitat reevaluarea obiectivelor clasificate din Pitești, susținând că multe dintre clădirile de patrimoniu n-au nicio valoare, fiind doar… vechi. Mai mult, acesta consideră că s-au comis ilegalități atunci când au fost clasate unele clădiri și susține că mult mai importantă decât arhitectura unui oraș este dezvoltarea economică a acestuia.
,,Corin Boian: ,,Dacă mergeți pe o stradă care e toată zonă protejată, o să observați că nu aveți nimic de protejat!”
,,Sunt foarte multe obiective clasificate care nu corespund criteriilor. Ele au fost făcute în urmă cu 25 de ani de către o echipă care, la vremea respectivă, din motive mai mult sau mai puțin obiective, a zis că e bine să fie cât mai multe obiective clasificate. Dacă veți merge să vedeți aceste obiective, o să observați că ele sunt niște construcții nu numai degradate, ci și lipsite de importanță, fără să corespundă acelor criterii pentru care au fost introduse în listă. Cred că trebuie o atenție specială și nu cred că trebuie să omorâm capacitatea zonei centrale doar ascunzându-ne în spatele unor așa-zise obiective protejate. Ele nu sunt protejate cu adevărat, ci în urmă cu 25 de ani, un arhitect pe nume Mulțescu a considerat că dacă le introduce pe acea listă are mai multe lucrări de făcut din punct de vedere al avizării de specialitate. Cred că este momentul să reanalizăm această situație, pentru că sunt foarte multe obiective care generează niște zone protejate, incorecte și ilegale, ținând cont de niște criterii care nu sunt îndeplinite. Și mie îmi place să văd o casă cu o arhitectură frumoasă, dar când văd o dărăpănătură de casă în care nu s-a întâmplat nimic…” a declarat omul de afaceri. Acesta a solicitat administrației locale să nu mențină o întreagă zonă protejată ,,doar de dragul unei construcții care și aia, poate, a fost introdusă în mod eronat”.
Corin Boian mai susține că aceste clădiri ar constitui o barieră în dezvoltarea orașului. ,,Ce să facem dacă nu trăim în Veneția! Dacă mergeți pe o stradă care e toată zonă protejată, o să observați că nu aveți nimic de protejat. Omorâți o dezvoltare! În afară de câteva construcții deosebite, restul ar trebui să reanalizați. Nu putem face o dezvoltare sustenabilă a orașului decât pe principii economice. Orașul nu-l puteți dezvolta decât economic, generând venituri la bugetul local.” le-a transmis omul de afaceri celor care se ocupă de PUG-ul Piteștiul, documentul care va fi un fel de Biblie al dezvoltării viitoare a municipiului reședință de județ.
Tiberiu Irimia: ,,Râdem de niște monumente pentru că ele nu au fost întreținute”
Deranjat de declarațiile afaceristului piteștean, consilierul local Tiberiu Irimia a solicitat ca, din contră, monumentele istorice să primească o atenție suplimentară.
,,Vreau o importanță deosebită dată monumentelor istorice și zonelor de protecție. Nu putem să ne batem joc de ele! Râdem de niște monumente pentru că ele nu au fost întreținute. Piteștiul nu mai are o cultură urbanistică care să poată demonstra felul de cultură al orașului. Nu avem voie să ne batem joc și de puținele urme lăsate. Sunt câteva monumente demolate, monumente istorice. De acum încolo trebuie inventariate, puse la punct, iar proprietarii determinați să aducă monumentele într-o condiție bună. Trebuie să demonstrăm că orașul acesta are o cultură istorică. Monumentele trebuie să fie reabilitate, altfel și de ele vom râde peste câțiva ani. Trebuie să identificăm proprietarii și să îi obligăm să le reabiliteze. Dacă cineva crede că un monument a fost clasat din eroare, atunci ne adresăm Ministerului Culturii. Nimeni nu va bloca pentru o cocioabă o stradă întreagă. Dacă a fost o eroare se poate îndrepta, dacă nu, hai să respectăm monumentele!” a declarat consilierul liberal.
Cristian Cocea: ,,După ce că mai avem puține clădiri monument istoric ar trebui să le distrugem și pe acestea?!”
Nicio clădire-monument din Pitești nu ar trebui declasificată, susține Cristian Cocea, directorul Direcției de Patrimoniu. Potrivit acestuia, este greu de crezut faptul că o clădire a fost eronat clasificată, întrucât criteriile sunt cât se poate de clare, nepermițând opinii subiective.
,,După ce că mai avem puține clădiri monument istoric ar trebui să le distrugem și pe acestea?! Piteștiul nu rivalizează arhitectonic cu alte orașe, cum sunt cele transilvane, însă exemple de arhitectură de început de secol XX sau de sfârșit de secol XIX încă se găsesc, mai ales casele de negustori care sunt reprezentative. Nu sunt deloc multe clădiri în Pitești, problema este că nu sunt îngrijite, nu sunt puse în valoare. Din punct de vedere al interesului, cred că orașul ar avea de câștigat, nu vreun arhitect sau altcineva. Nu spun că lista monumentelor istorice din Argeș nu ar trebui curățată, revizuită, căci sunt monumente dispărute de multă vreme care figurează în continuare. Sunt și case fără mare valoare arhitectonică ce au fost incluse pe listă, probabil, pentru a scăpa de demolare, dar nu vorbim de niciunul dintre cele 80 de monumente istorice din Pitești. Vorbesc despre case din mediul sătesc. Nu aș dispune în niciun fel modificări aici, ci doar aș radia monumentele dispărute.” a declarat directorul Cristian Cocea.
Potrivit acestuia, este exclus ca vreun arhitect să fi făcut vreo eroare în clasificarea clădirilor. ,,Legea 422 vorbește despre niște criterii care trebuie îndeplinite de o clădire ca să fie declarată monument istoric, criterii legate de vechime, unicitate, de elemente arhitecturale, de simțul frumosului sau de evenimente istorice petrecute într-o astfel de clădire. Nu este o obiectivitate la mijloc, ci doar niște criterii foarte clare după care se clasează o clădire. Cine e interesat și consideră că deține un monument ce trebuie declasat, poate să ceară acest lucru și atunci se face analiza foarte clar.” a mai declarat directorul de la ,,Patrimoniu”.
Chiar dacă există o lege care, cel puțin teoretic, vine în sprijinul clădirilor de patrimoniu, majoritatea proprietarilor amendați că nu le întrețin – dacă sunt amendați! – reușesc să anuleze în instanță aceste amenzi motivând că… n-au cu ce. ,,Legea prevede ca proprietarul să-și îngrijească clădirea și, dacă nu o face, poate fi amendat. Când un proprietar primește amenda o poate contesta în instanță și, în general, câștigă pentru că… nu are bani să întrețină casa. Apoi casele se degradează. Nu avem în Pitești case în colaps și precolaps, se degradează doar fațadele, nu avem încă distrugeri structurale. Noi am aplicat amenzi mai ales pe intervenții neautorizate, pentru că sunt și oameni care vor să facă locuibil un monument după cum consideră, fără să mai treacă printr-o consultare cu specialiștii.” ne-a mai declarat Cristian Cocea.