A fost odată ca niciodată un proiect aproape grandios pentru Argeș, finalizat în cel mai pur stil românesc: pârtia Molivișu. Stațiunea de ski ce ar fi trebuit să înflorească lângă lacul Vidraru a fost îngropată, de-a lungul timpului, în promisiuni neonorate. Primăriile s-au îngropat în datorii, Consiliul Județean în declarații la DNA, pădurea a fost rasă de pe un versant iar echipamentele și instalațiile achiziționate din Austria s-au umplut de rugină. Povestea a început în 2008, în vremea mandatului lui Constantin Nicolescu, iar lucrarea ar fi trebuit să fie gata în 2015. Proiectul era estimat la 73 de milioane de lei, din care 25 de milioane de la Uniunea Europeană. Consiliul Județean Argeș și primarii din Arefu, Cicănești și Brăduleț au înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Molivișu și au pornit la drum. Firma care a câștigat licitația a predat lucrarea către o alta din Italia, ai carei patroni aveau legături cu mafia. Au fost aduși muncitori din Albania, o bună perioadă de timp s-a făcut play-back, iar în 2015, când lucrarea ar fi trebuit să fie gata, firma care lucra la pârtie a intrat în faliment, iar lucrarile au fost oprite. Oprite sunt de atunci! Au rămas în urmă un drum de 5 km, pietruit, 3 piloni nefinalizați, o pantă despădurită care acum o ia la vale și echipamentul adus cu 30 de TIR-uri din Austria, echipament care, între timp, a ieșit din garanție. Uniunea Europeană și-a cerut banii înapoi. Singurul câștigat a fost Pavel Bârlă, fost viceprimar al localității Arefu și fost președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Molivișu, care în acea perioadă și-a ridicat, la el în sat, o pensiune.
Ce-ar fi putut să fie și nu e nici acum, la peste un deceniu distanță!
Și acum, publicitate! Iată ce ne transmiteau aleșii noștri, acum 13 ani, cu privire la ceea ce ar fi trebuit să fie o stațiune turistică ce ar fi pus Argeșul pe harta turismului național și nu numai:
,,În master-planul judeţului Argeş sunt prevăzute şapte pârtii de schi pe versantul nordic al masivului Ghiţu. Noi le vom face acum pe primele două. Prima numită A1 va avea lungimea de 1.100 m, lăţimea de 80 m şi gradul de dificultate de la mediu la ridicat. Va fi dotată cu tunuri de zăpadă, instalaţie pentru nocturnă şi transport mixt pe cablu, telegondolă şi teleschi. Pârtia A2 va avea lungimea de 342 m şi grad de dificultate uşor, practic va fi o pârtie şcoală pentru cei ce doresc să înveţe să schieze. Ea va fi deservită de un covor rulant pentru urcare.” declara Pavel Bîrlă, fost președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Molivișu.
Investițiile nu se reduceau doar la atât! La baza pârtiei A1 ar fi urmat să fie amenajată o bază de agrement care includea un Aqua Club, spaţii de joacă pentru copii, parcare, teren de sport multifuncţional şi alte utilităţi necesare. La asta mai adăugăm şi pistă de cicloturism, dar și un observator turistic pe vârful Ghiţu, pe trei nivele!
2017 – ,,Veste uriașă dată de Simona Brătulescu!”
,,Veste uriașă dată de Simona Brătulescu!”, titrează ziarele vremii. Simona Brătulescu era pe atunci vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș. Care este vestea uriașă? Faptul că ,,se vor relua lucrările la pârtia de schi de la Molivișu, iar iarna viitoare (n.r. în 2018) va fi dată în folosință. Asta a fost altă glumă proastă. În 2018, când doamna Brătulescu se visa pe skiuri la Molivișu, Dan Manu, pe atunci președinte al Consiliului Județean Argeș, vorbea de realizarea pârtiei pe un alt traseu. Vechiul proiect deja fusese blocat din cauza unor suspiciuni penale întrucât… montarea unui stâlp al telegondolei ar fi urmat să se facă pe un teren privat aparținând, surprize-surprize, familiei fostului președinte al ADI Molivișu, Pavel Bârlă. De asemenea, erau luate în vizor și defrișări ilegale pe o suprafață de 9.000 mp.
Nici la finalul mandatului lui Manu pârtia nu era gata nici măcar pe hârtie! Lipseau avize pentru care funcționarii CJ direct implicați în proiect nu reușeau sub nicio formă să le obțină din partea ministerelor Cătălin Șovar, șeful Serviciului Monitorizare Lucrări Publice și Guvernanță Corporativă, ne declara că a făcut potecă la centru pentru deblocarea proiectului ,,Molivișu". Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Turismului, însă, nu dorea să avizeze scoaterea din circuitul forestier a suprafeței de 3,4 ha pentru realizarea stației de plecare, conform noii reproiectări. ,,Toată lumea are impresia că nu vrem noi să facem pârtia, dar chiar nu este așa. Dacă era finanțată din bani de la centru, mai înțelegeam, deși nici așa nu e normal. Fac investiția din banii mei, pe terenul meu, în județul meu! Și atunci, lasă-mă să o fac! Cum oamenii cred că eu nu vreau să fac investiția asta, așa cred și eu că cei de la centru îmi pun deliberat bețe în roate. Aș putea să fac plângere pentru abuz în funcție, dar nu e ca și cum asta ar debloca situația. Dacă lucrurile nu se urnesc odată, iau presa toată și fac conferință în fața ministerului." ne declara Maria Dinu, pe atunci administrator al județului Argeș.
Molivișu, scos la produs și în an electoral!
2020, an electoral, a venit cu o nouă garnitură de promisiuni. Molivișu era trecut, ce-i drept, mai discret, în programul electoral al președintelui CJ Argeș, Ion Mînzînă. Deputatul USRPLUS, Ionuț Moșteanu, își făcea poze cu pârtia și declara: ,,Acest proiect trebuie deblocat! Vrem să schiem în Argeș!”
Având Guvern la București, fostul prefect Emanuel Soare, candidat PNL la Consiliul Județean, făcea declarații extrem de optimiste: ,,Am găsit sprijin total din partea premierului Ludovic Orban pentru deblocarea și continuarea unui proiect extrem de important pentru zona de nord a județului Argeș. Este vorba despre proiectul pârtiei de schi de la Molivișu. (…) Eșecul administrației PSD, care s-a încurcat în împroprietăriri și defrișări la Molivișu, este evident. Premierul Ludovic Orban a inclus însă domeniul schiabil de la Ghițu-Molivișu în master-planul de turism al României, solicitându-i ministrului Mediului să scoată cât mai rapid din domeniul forestier suprafețele necesare, pentru ca lucrările să reînceapă.”. Noțiunea de ,,cât mai rapid” este, însă, cât se poate de relativă în România. În noiembrie, înainte de parlamentare, șeful său de partid, Adrian Miuțescu, reîncălzește și el ciorba, declarând: ,,Aşa cum a promis premierul Ludovic Orban, s-au făcut paşi importanţi pentru proiectul pârtiei de ski de la Molivişu, care a fost avizat deja de Ministerul Mediului şi Ministerul Justiţiei. Proiectul Molivişu este la ministrul Dezvoltării pentru avizul final. Ministerul Dezvoltării va da şi Hotărârea de Guvern în acest sens. Proiectul se apropie de final, aşa cum am promis. Preşedintele ADI Molivişu şi primarii implicaţi în proiect au discutat cu domnul ministru. În curând se va termina acest proiect nefinalizat de PSD de peste 10 ani, un proiect în care şi CJ Argeş este implicat şi nu a reuşit să îl rezolve. Probabil că în primăvara lui 2021 vor începe lucrările la Molivişu pentru a finaliza acel proiect.”
2021 e.n. – Molivișu, faza pe comunicate de presă
Primăvara lui 2021 este pe final și lucrările departe de a începe. În schimb, PNL Argeș a mai livrat săptămâna trecută un comunicat de presă în care liderul Adrian Miuțescu transmite că ,,Proiectul Ghițu-Molivișu continuă, chiar dacă ani la rând nimeni din cadrul administrației județene nu a mai mișcat un deget. Însă cu sprijin din partea președintelui Ludovic Orban, am reușit să îl introducem în Master Planul de Turism al României și să obținem, anul trecut, avizele necesare demarării construcției.”. Potrivit vicepreședintelui CJ Argeș, Marius Nicolaescu, punctul de vedere înaintat de președintele PNL Argeș este ,,mincinos și lipsit de informații”. Nicolaescu declară că ,,în luna noiembrie 2020, ministrul Cătălin Predoiu a dat aviz negativ pentru dezvoltarea de la Molivișu” și că ,,anul acesta, luna ianuarie, s-a luat legătura cu reprezentanți ai Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor care au reluat demersurile în vederea obținerii avizelor în vederea promovării hotărârii de guvern. Ministerele avizatoare sunt: Ministerul Finațelor (ministru PNL), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (ministru UDMR), Ministerul Justiției (ministru USR).
Provocare pentru politicienii argeșeni
Lăsând deoparte toți acești ani în care politicienii și administratorii argeșeni și-au dovedit limitele, reținem din muntele de declarații, fie ele politicianiste sau nu, cu sau fără caracter electoral, faptul că întreaga clasă politică argeșeană își dorește realizarea stațiunii turistice de la Molivișu. De aceea vrem să vedem care dintre parlamentarii argeșeni vor reuși să deblocheze situația. Avem la Ministerul Finanțelor ministru PNL, ca atare îi provocăm pe parlamentarii Adrian Miuțescu și Dănuț Bica să deblocheze situația. Avem la Ministerul Justiției ministru USR, deci nu ar trebui să fie greu pentru parlamentarii Ionuț Moșteanu sau Narcis Mircescu să îi deschidă ușa. Avem ministru ungur la Ministerul Dezvoltării, iar acesta susține că a venit în Argeș de dragul parlamentarului PSD, Simona Bucura Oprescu. Deci, doamnă Bucura, vă însărcinăm pe dumneavoastră cu gestionarea relației cu acest minister. Radu Perianu este consilier al premierului Cîțu, deci lăsăm Hotărârea de Guvern pe mâinile sale. Punem la bătaie o pagină de publicitate în săptămânalul Ancheta și promovare pe Bitpress.ro pentru oricine va dovedi, în mod concret, dincolo de afirmații politicianiste, că a obținut rezultate concrete pentru deblocarea proiectului Molivișu.