Certificatul constatator este documentul oficial de la Registrul Comertului care atesta anumite informatii despre o firma sau persoana fizica autorizata (PFA). Certificatul constatator ONRC cuprinde informatii esentiale pe care ar trebui sa le cunosti daca ai in plan colaborarea cu o firma sau companie.ย
De la detalii privind persoana fizica inregistrata in calitate de asociat, administrator sau titular intr-o societate, la situatia actuala a companiei din punct de vedere juridic. Certificatul constatator ONRC indica domeniile de activitate ale unei firme, sediul acesteia si punctele de lucru in care opereaza, ajutand la crearea unei imagini de ansamblu privind modalitatea de desfasurare a activitatii.
Nu conteaza daca ai mai colaborat sau nu cu o anumita firma. Poate dupa finalizarea colaborarii voastre, compania de interes a suferit modificari la nivel de conducere sau a intampinat probleme de natura economica. Inainte de a contacta administratorul firmei, verifica rapoartele financiare, juridice si de piata si afla daca puteti relua relatia de afaceri.
Te intrebi acum, cand ai nevoie de certificat constatator ONRC? Avand in vedere ca oferi produse si prestezi servicii diferitilor clienti, certificatul nu trebuie sa iti lipseasca. Documentul oficial iti sustine si justifica activitatea economica pe care o realizezi, asigurand transparenta in randul clientilor si al colaboratorilor.ย
Astfel, daca participi la o licitatie publica trebuie sa dovedesti atat faptul ca firma ta desfasoara o activitate legala, cat si dreptul de prestare corespunzator serviciilor. Prin participarea firmei tale la o licitatie publica, poti obtine contracte cu institutiile publice ale statului, ajungand in atentia competitorilor din piata.ย
In acest context, certificatul constatator ONRC este documentul esential care iti va dovedi credibilitatea si eligibilitatea companiei, fiind insasi dovada existentei legale a firmei tale.
Certificatul constatator ONRC iti va fi necesar in momentul deschiderii unui cont bancar pentru firma. Fie ca e vorba despre un PFA, o societate comerciala sau o intreprindere individuala, certificatul ONRC va arata domeniul si sfera de activitate a firmei.ย
In plus, acesta va indica daca firma indeplineste conditiile bancare. Mai mult decat atat, documentul indica in mod clar daca firma respecta sau nu prevederile fiscale.
Verifica atent firmele pe care le consideri potentiali parteneri de incredere si solicita chiar tu certificatul constatator ONRC. Daca vrei sa fii sigur de stabilitatea financiara, situatia din prezent din punct de vedere juridic si punctele de lucru ale posibilului partener de afaceri, solicita certificatul ONRC si verifica informatiile privind compania.
Datorita caracteristicilor unice precum codul de bare si semnatura electronica calificata, documentul asigura certitudinea emiterii de o institutie publica autorizata in acest sens.
Daca spre exemplu lucrezi in transporturi, trebuie sa verifici firmele la nivel international pentru a sti cu cine poti incheia un contract. Selecteaza firmele de interes din domeniul tau, solicita raportul si descarca-l in format pdf pentru a analiza experienta posibilului colaborator si evita situatiile neplacute precum pierderea marfii sau achitarea unor taxe suplimentare. Daca esti interesat de procedura de leasing in vederea obtinerii unei masini care te va ajuta in transport, atunci, certificatul constatator ONRC este esential pentru a justifica necesitatea si activitatea ta in domeniul transporturilor.
Ai nevoie de certificatul constatator ONRC si in situatii notariale, accesare fonduri IMM si chiar procedura insolventei.
Daca intalnirea de afaceri cu eventualul colaborator te-a determinat sa cresti sansele de semnare a contractului cu firma respectiva, consulta totusi certificatul constatator ONRC pentru a nu descoperi ulterior problemele financiare ale companiei.ย
Documentul oficial indica statutul juridic al firmei, prin urmare, este posibil sa afli ultimul ca firma urmeaza sa intre in procedura de insolventa. Parca nu-ti mai doresti asa mult aceasta colaborare, nu-i asa? Verifica, consulta si fereste-ti afacerea de riscuri financiare. Cu fiecare verificare, tii la distanta parteneriatele riscante.