Un nou an, un nou inceput, nu-i asa? Ocazia perfecta pentru a-ti pune ordine in ganduri, idei si strategii. Fa un scurt rezumat al anului precedent si da-ti seama de greselile pe care le-ai facut in 2024. Lasa-le acolo! Considera-le o lectie valoaroasa, iar acum, in 2025, incepe cu dreptul.
Cauta firmele si verifica incidentele de plata aferente si afla daca esti in fata unei colaborari riscante sau nu. Intereseaza-te de situatia din ultimii 7 ani de activitate si pune totul in balanta cu informatiille actuale ale firmei – abia apoi ia o decizie.
Care este ideea la care ai ajuns in urma retrospectivei asupra planului de business? Ai avut clienti si parteneri de afaceri care ti-au intarziat cu plata facturilor? Sau nu le-au mai realizat? Ce inseamna asta? Ca ar trebui sa verifici mai bine colaboratorii.
Fa din 2025 anul afacerii tale. Stabileste-ti bine criteriile pe care le ai in vedere atunci cand vrei sa semnezi un contract cu o firma, apoi culege roadele. Care sunt acestea? Un parteneriat valoros si prosper care-ti va permite impunerea in piata si cresterea cifrei de afaceri.
Totusi, pana acolo nu uita de ce ai de facut. Sa iei masuri pentru a nu ajunge sa repeti greselile de business din 2024. Hai sa vedem impreuna ce trebuie sa faci:
- Sa verifici firma, oricare ar fi aceasta
Inainte de a semna un contract, verifica firma pana la cel mai mic detaliu. Indiferent de dimensiunea companiei, indiferent de persoana care se afla la conducere, verificarea nu trebuie sa iti lipseasca. Te bazezi pe faptul ca directorul companiei iti este cunoscut? Anul trecut ai aplicat aceeasi regula si ai iesit in pierdere, vrei sa repeti greseala de 2 ori?
Acceseaza platformele de incredere si creeaza-ti o imagine de ansamblu privind directia firmei, modul in care actioneaza si cum isi trateaza partenerii. Toti, de la colaboratori la clienti. Cauta firma, afla datele financiare si juridice apoi decide daca puteti planifica un meeting.
- Are sau nu incidente CIP?
Acum ca stii totusi cateva ceva despre firma de interes, intereseaza-te si de situatia companiei in ceea ce priveste Centrala Incidentelor de Plati (CIP). Stii ce este CIP? Este instrumentul pe care trebuie sa-l incluzi in activitatea ta de zi cu zi. De ce? Raportul CIP Online indica incidentele de plati corespunzatoare biletelor de ordin si cecurilor emise de o persoana juridica in ultimii 7 ani.
Asigura-te ca firma de interes nu are probleme financiare si iti poate plati la timp facturile. Mai mult decat atat, afla istoricul finaciar cu raportul CIP Online – ultimii 7 ani. Identifica perioadele economice problematice si analizeaza sumele cumulate ale incidentelor de plati: sunt majore sau minore? Care este numarul acestora: incidente rare sau dese? Monitorizeaza situatia financiara pentru a nu-ti pune afacerea in pericol.
- 7 ani de activitate sau 7 ani de evenimente CIP?
Raportul CIP Online iti ofera acces la evenimentele de natura financiara din ultimii 7 ani. Daca firma de interes nu este inregistrata in Centrala Incidentelor de Plati sau nu are incidente, poti considera acest aspect drept un grad de bonitate ridicat. Cum traducem? Colaborarea cu aceasta firma poate fi una prospera datorita inexistentei incidentelor in ultimii 7 ani de activitate.
Ar fi fost util sa stii toate aceste lucruri si anul trecut, nu-i asa? Incepand cu acest nou an suntem mai precauti, mai informati, mai bine pregatiti.
Analizeaza tabelul incidentelor de plata si afla cauza, data refuzului, precum si seria/numarul incidentului de plata. Ai identificat un incident recent, iar numarul acestora este destul de mare? Ce poate inseamna acest lucru? Te lasam pe tine sa ne raspunzi, dar da, ai anticipat bine si ai raspuns si intrebarii din titlu: un contract care odata ce va fi semnat, iti va afecta afacerea, determinand aparitia provocarilor economice pe termen lung.
- Disciplina sau lipsa incidentelor?
Daca firma nu are incidente si nu gasesti nimic inregistrat in Centrala Incidentelor de Plati, fie aceasta este foarte disciplinata si are un management financiar bine pus la punct, fie nu emite bilete si/sau cecuri la ordin. Daca in ultimii 7 ani de activitate firma nu a avut probleme financiare si si-a indeplinit cu succes obligatiile, atunci poti semna contractul si poti incerca sa pastrezi pentru mult timp firma in portofoliu.
Recapitulam pasii: verificam firma pe platforme de incredere, aflam istoricul financiar si juridic, analizam platile din ultimii 7 ani si descoperim incidentele de plata. Daca nu identificam un risc, atunci putem inainta discutia in vederea colaborarii.