De multe ori, ONG-urile sunt mult mai implicate decât statul atunci când vine vorba de apărarea drepturilor cetățenești. Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației ”Salvați Copiii”, a povestit în cadrul Conferinței „STOP! Fără abuz, neglijare, exploatare” despre modul în care s-a implicat și proiectele pe care le-a derulat în sprijinirea copiilor abuzați, dar și în consilierea cadrelor didactice. Aceasta a dat publicității și un studiu care relevă faptul că violența asupra copilului, deși s-a mai diminuat, rămâne, totuși, la cote îngrijorătoare.
Potrivit unui studiu național privind abuzul fizic și emoțional asupra copilului, în 2001, 84% dintre copii declarau că sunt bătuți, în timp ce doar 38% dintre părinți recunoșteau acest lucru. În 2021, procentul de copii care au recunoscut că li se aplică pedepse fizice ușoare sau severe scădea la 46%, doar 28% dintre părinți recunoscând aceste obiceiuri de ,,educare”. Din nefericire, bătaia cu cureaua nu a ieșit din obișnuința adulților, 20% dintre copii recunoscând că sunt abuzați în acest mod de către cei care ar trebui să-i ocrotească.
În privința abuzului fizic exercitat de cadrele didactice, dacă în 2001 acesta se situa la 31%, în 2021 a scăzut până la 5%. Cu toate acestea, abuzul verbal, care se traduce prin abuz emoțional, se ridică la 22%, deși cifra este mult mai mare dacă ne raportăm la calitatea și pregătirea celor care, astăzi, fac educație.
,,Dacă statul ar fi intervenit și ar fi făcut campanii de educare mai ample, poate fenomenul s-ar fi diminuat. Dar poate acest eveniment va constitui un plan spre accelerare.” a concluzionat Gabriela Alexandrescu.