Poate că nu știați, dar la nivelul Poliției Argeș există un Birou de Siguranță Școlară condus de Cristina Pătru. Am aflat asta în cadrul Conferinței „STOP! Fără abuz, neglijare, exploatare”, organizată de Inspectoratul Școlar Argeș în colaborare cu ceilalți actori cu atribuții în apărarea interesului suprem al copilului.
,,Strategia națională pentru reducerea faptelor de violență prevede constituirea Comisiei pentru prevenirea și eliminarea faptelor de violență pentru mediul școlar. Această comisie constituită la nivelul unităților de învățământ are în strucură director profesori, diriginți, conilier școlar, copii și părinți.” spune Cristina Pătru.
Probabil că nu știați nici asta… De obicei, această comisie de care n-am auzit se ocupă cu analizarea faptelor de violență din școli care, de cele mai multe ori, se soldează cu… mutarea copilului violent într-o altă școală, nu cu sprijinirea acestuia să-și identifice și să-și rezolve problemele de agresivitate, cu sprijin de specialitate.
Mai grav este că însăși părinții își sabotează proprii copii, nedându-și acceptul ca aceștia să fie consiliați. În acest sens, avocatul Cristina Ghineț a anunțat că lucrează la o propunere de modificare legislativă prin care să nu mai fie nevoie de acordul ambilor părinți pentru consilierea minorului, ce de acordul unuia singur.
,,În 90% dintre cazuri de lovim de opoziția cel puțin a unuia dintre părinți. Aș încerca și sper să reușesc să facem propunerea în sensul de a fi suficient acordul unui singur părinte, pentru că este în intereseul superior al copilului.” a declarat avocatul Cristina Ghineț.
Domnia sa a anunțat că ,,din toamnă va începe un proiect coordonat la nivel național de decanul Luminița Ioana. Este vorba de proiectul <Fii avocat în școala ta>. S-a înscris un număr foarte mare de colegi avocați pe bază de voluntariat. Vom fi în școli din toamnă. Sper ca acest proiect să se implememteze la nivel național.”
Despre un alt palier al acțiunilor de protejare a minorilor a vorbit și Gabriel Gherghe, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, care a precizat că, măcar din punct de vedere legislativ, îmbunătățirile din ultimii ani i-a ajutat pe polițiști cu un instrument esențial – Registrului național automotizat al agresorilor sexuali, care le permite oamenilor legii nu doar să monitorizeze, ci și să acționeze pentru reținerea agresorilor.
Gabriel Gheorghe a vorbit și despre faptul că ,,polițistul trebuie să fie în primul rând în școală”, dar din acest punct de vedere mai e mult până departe, iar cu acțiuni punctuale nu se face primăvară.