Fotografiile din războiul cu Ucraina ale lui Vadim Ghirdă fac înconjurul lumii. Acesta este este unul dintre cei mai apreciați fotografi din presă la nivel internațional, activând în breaslă de peste 30 de ani pentru Associated Press.
Fotojurnalistul român se află de aproximativ o lună în Estul Ucrainei, iar cadrele sale sunt preluate de cele mai importante publicații și televiziuni, precum The New York Times, CNN, ABC sau Al Jazeera.
De 32 de ani, este un fotojurnalist obișnuit cu zonele de conflict. A surprins în imagini prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, acoperind ani la rând această regiune în momente de conflict. A participat ca fotojurnalist la declararea independenței Moldovei, războiul din Transnistria, protestele din Ucraina de la începutul anilor ’90, apoi la prăbușirea Iugoslaviei, bombardamentele din Serbia, conflictul din Bosnia sau la criza din Kosova și războiul din Macedonia.
În anii 2000 a transmis imagini din timpul conflictelor armate din Israel și Irak, apoi a participat la protestele din Ucraina în 2014 și la alipirea Crimeei de Rusia.
De asemenea, a ilustrat fenomenul migrației provocate de războiul din Siria și a fost premiat pentru una dintre fotografiile sale la Word Press Photo, cel mai important concurs de fotografie din lume.
Vadim Ghirdă a câștigat numeroase premii prestigioase cum ar fi Premiul Asociației Naționale a Fotojurnaliștilor din SUA, Premiul Seminarului de la Atlanta pentru Fotojurnalism, multiple premii ale Associated Press sau Premiul Clarion, iar fotografiile sale au fost de mai multe ori clasate în topurile anuale ale celor mai mari publicații de presă.
Corespondența sa din Ucraina poate fi urmărită pe paginile sale de instagram și facebook.