Începutul de an este momentul oportun pentru a începe planificarea reușitei în viață. Multe persoane renunță până la primăvară la rezoluțiile pe care le-au construit la începutul anului pentru că undeva pe drum au pierdut motivația. Cu toate astea, cheia pentru succes reprezintă planificarea temeinică. Din păcate, multe persoane consideră acest lucru ca un fel de constrângere sau semn de slăbiciune dacă proiectele nu s-au concretizat.
Psihologii sunt de părere că atunci când creezi un plan, ai mai multe șanse de a face progrese deoarece oferi claritate viziunii tale și te angajezi personal să încerci. Da, este important să încerci! De aceea, îți venim în ajutor cu un mod interesant pentru a-ți planifica viitoarele decizii, anume: regula 1-3-5, o modalitate ingenioasă de a construi succesul fără să te învinovățești și să te demoralizezi dacă nu-ți atingi obiectivele zilnice.
Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi
- Este în regulă dacă nu-ți atingi toate obiectivele
Regula 1-3-5 este concepută în jurul realității că nu îți atingi tot timpul toate obiectivele zilnice, dar cel mai probabil că vei reuși cel puțin un lucru. Pentru a-l duce la bun sfârșit, configurează-ți lista de obiective cu un țel important pe care vrei să-l vezi îndeplinit. Apoi adaugă trei lucruri medii și alte cinci lucruri mici. Obiectivele de tip mic, mediu și mare implică atât dimensiunea, cât și impactul acțiunilor tale.
De exemplu, dorești să te apuci serios de videografiei? Atunci începe să faci research în domeniul vizat și să vezi aici prețul pentru cursul de editare foto de la ateliereleilbah.ro care organizează cursuri de calificare și formare profesională autorizate. recunoscute la nivel național și internațional. Când îți creezi planul cu regula 1-3-5 notează-ți de la cel mai mic la cel mai important obiectiv, astfel încât primul pe listă să reprezinte țelul cel mai important.
- Elimină stresul
Metoda aceasta elimină stresul sau burnout-ul cauzate de propriile obiective setate. Planificarea pentru un an și chiar pentru un trimestru poate rezulta în anxietate și culpabilitate, de aceea un obiectiv pe zi face viața mai ușoară. Înainte de a trece la planificarea obiectivelor săptămânal sau lunar învață să planifici zi de zi. Este un mod foarte bun pentru a-ți dezvolta încrederea în forțele proprii.
- Dă-i timpului timp
Cum adică? Ei bine, trebuie să înțelegi că există suficient timp pentru a-ți realiza visurile. În plus, ai nevoie să-ți eliberezi mintea de idei, tensiuni și obiective peste obiective, unele mari, altele mici, altele încă ciobite și nedisecate suficient. Așadar, aruncă absolut toate obiectivele pe care le ai în minte pe o hârtie sau pe un fișier de pe laptop și creează mai multe coloane intitulate „Sarcini” și „Obiective”. Acest lucru te va ajuta să le vezi mai bine și să le măsori potențialul corect.
- Dopamina este asociată procesului de planificare
În momentul în care scrii pe o foaie sarcinile zilnice are loc eliberarea dopaminei care vine odată cu bifarea unui obiectiv de pe listă. Satisfacția emoțională crește și te ajută de asemenea, în dezvoltarea motivației pentru următoarele sarcini stabilite. În plus, scrisul ajută mult mai bine în procesul de planificare, așadar folosește-l cu încredere.
În concluzie, regula 1-3-5 ține cont de creșterea în intensitate a obiectivelor pe care vrei să le planifici, fără să pui presiune pe tine și sprijinindu-te să obții rezultatele dorite cu mai multă toleranță.
Sursă foto: Unsplash.com