Din 2020, Bazinul olimpic Pitești este în reabilitare, una care se tot prelungește pentru că, la noi, parcă nimic nu poate porni bine de la început, ci se tot descoperă lucruri, pe parcurs. Nu degeaba Piteștiul a devenit sinonim aproape perfect cu… ,,lucrări suplimentare”. Vă întrebați, probabil, ce s-a întâmplat cu sutele de copii care se antrenau, cu medaliații, olimpicii… Ce să se întâmple?! Mai bine de jumătate au renunțat, restul se antrenează pe unde pot, ba la Mioveni, ba în piscinuțe private. Fac naveta, scot bani din buzunar și au redus programul de antrenamente într-atât de mult încât numai despre înot de performanță nu se mai poate vorbi… Într-un oraș cu administrație zdravănă la cap, lucrările de reabilitare ar fi trebuit să înceapă abia după montarea unui balon, care să permită continuarea în mod nu neapărat optim, dar rezonabil, a antrenamentelor. La Pitești, însă, după rea-credință, am asistat doar la promisiuni și… neputință.
,,Președintele Federației Române de Natație a vrut să se întâlnească cu fostul primar Cornel Ionică, dar acesta a refuzat orice întâlnire”
Vom puncta din start că ni s-a părut destul de îngrijorătoare frica asta de a vorbi a celor afectați în mod direct, a antrenorilor care sunt extrem de revoltați și pe umerii cărora a căzut mare parte din responsabilitate (totuși, nu avem un Putin și la Pitești!). Este motivul pentru care dialogul pe care l-am avut cu unul dintre profesorii care antrenează olimpici va fi sub protecția anonimatului. Am aflat de la acesta că, în momentul în care s-a pus problema reabilitării Bazinului Olimpic, prima grijă a fost aceea de a se adresa autorității locale pentru a găsi soluții de montare a unui balon (un spațiu acoperit) care să permită antrenamentele indiferent de vreme. Prospectaseră inclusiv piața și veniseră cu propuneri de furnizori serioși din țară.
,,Fostul primar Cornel Ionică (n.r. actual consilier local PSD) nici nu a vrut să audă de treaba asta. I-am spus de când am auzit că se închide bazinul că vom avea nevoie de un balon pentru antrenamente, dar n-a vrut să audă. Federația Română de Natație ne-a adus și un sponsor care să ne dea balonul, în speță firma Caroli, mai ales că noi suntem unul dintre cluburile puternice de natație, de la noi a plecat Glință, care este cel mai în vogă înotător. Președintele Federației Române de Natație a vrut să se întâlnească cu fostul primar Cornel Ionică, dar acesta a refuzat orice întâlnire.” ne-a declarat antrenorul.
Balonul promis de o jumătate de an nu a venit nici azi!
La începutul lui septembrie 2021, după un an de mandat în care înotătorii s-au antrenat care pe unde a putut, veneau și primele promisiuni din partea noului primar al Piteștiului, Cristian Gentea (fără să le punem la socoteală pe cele din campanie). Iată doar câteva dintre mesajele transmise prin presă, la acea perioadă:
,,Primarul Piteștiului Cristian Gentea vine cu vești bune pentru înotătorii argeșeni. Bazinul din Costache Negri va fi amenajat, astfel încât sportivii legitimați în cluburile argeșene să se poată antrena în condiții foarte bune și în sezonul rece.
Cu sprijinul Primăriei Pitești și al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, Caroli Foods Group, liderul pieței produselor preparate din carne, cu o fabrică de profil în Pitești, își întărește contribuția la dezvoltarea comunității locale din care face parte și susține performanța sportivilor legitimați în cadrul cluburilor argeșene de natație, sponsorizând cu peste 500.000 lei acoperirea bazinului de înot de 50 de metri din incinta ștrandului Costache Negri din Pitești.
<Am promis părinților micilor înotători de performanță că le vom crea condiții de antrenament așa încât să nu mai fie nevoiți să plece la Mioveni sau în alte părți, până când Bazinul Olimpic va reintra în circuitul competițiilor sportive. La începutul lunii octombrie montăm balonul presostatic peste bazinul din Costache Negri, dar și vestiarele adiacente. Toate acestea fără nicio implicare bugetară locală! Doar cu sprijinul partenerului nostru, Grupul Caroli Foods (parte din Sigma), căruia îi mulțumesc pentru implicare! 1000 de sportivi legitimați în cluburile argeșene de natație, afiliate FNRPM, se vor antrena în sezonul rece în condiții excelente!> transmite primarul Cristian Gentea.”
„Pentru Caroli Foods Group, proiectele care vin în sprijinul comunității locale joacă un rol determinant. Ne mândrim cu faptul că susținem performanța, ajutând sportivii legitimați în cadrul cluburilor de natație locale, cu atât mai mult cu cât între atleții care vor beneficia de acest demers se numără și copii ai colegilor noștri din Pitești. Felicitări echipei care a materializat acest proiect inedit!” declara și Roxana Manolescu – CEO al Caroli Foods.
,,Am făcut naveta, am pierdut foarte mulți dintre copiii care se antrenau, cred că mai mult de jumătate”
A trecut mai bine de jumătate de an de atunci și doi ani de când, la Pitești, se face înot de performanță pe… drumuri. Ce s-a mai întâmplat între timp? Sponsorul Caroli a contractat o firmă care s-a dovedit a fi neserioasă și pe care, potrivit declarațiilor antrenorului, ar fi acționat-o și în judecată. Între timp, ar fi găsit o altă firmă, din Timișoara, care ar trebui să livreze balonul în perioada următoare. Cât de… următoare, nu se știe, căci de câteva săptămâni antrenorilor și copiilor li se spune că e pe drum. Ultimul deadline era pe 25 februarie. A trecut și acela!
,,În toată această perioadă, de aproape doi ani, ne-am antrenat cu medaliații și finaliștii de la campionatele naționale la Mioveni, unde am plătit sume consistente. La Pitești, fiind acasă, aveam bunăvoință din partea autorităților, dar acolo, ne-au tratat ca pe terți, chiar dacă ne-au făcut reduceri. Am făcut naveta, am pierdut foarte mulți dintre copiii care se antrenau, cred că mai mult de jumătate.
În 2020, noi aveam aproximativ 200 de sportivi legitimați, plus cei care erau în selecție, în jur de 100. În 2021, am rămas cu 160 de sportivi legitimați, iar cei din selecție aproape că au dispărut. Nu mai vorbesc despre programul de antrenamente! Numai cadeții ar trebui să facă antrenamente de 9 ori pe săptămână, cel puțin. La bazin făceam de 12 ori. Acum, de când cu bazinul în renovare, fiind nevoiți să mergem la Mioveni sau în piscinuța de la Hotel Victoria, am făcut doar de două ori pe săptămână. E foarte greu să asigurăm tuturora plata la piscinele private sau în altă localitate, iar de două ori pe săptămână… ăsta nu mai este înot pentru cei care și-ar dori să facă performanță. Am insistat ca medaliații să poată veni măcar de șase ori pe săptămână. Doar pentru aceștia mai putem susține costurile în prezent, sperăm să ne ajungă banii. Oricum, nu ne mai așteptăm la cine știe ce performanțe în aceste condiții.” ne-a mai declarat antrenorul, sub protecția anonimatului.
După un an în care administrația n-a putut nimic, am mai avut și ghinion!
Potrivit antrenorului, față de Cornel Ionică, actualul primar Cristian Gentea s-a arătat dispus dea curs sponsorizării venite dinspre Caroli. Nu că ar fi un merit, dar măcar nu a pus bețe în roate. Am ajuns să ne bucurăm chiar și de asta…
Ca un făcut, sponsorul a întâmpinat dificultăți din cauza agentului economic care trebuia să livreze balonul și s-a dovedit a fi neserios. Pentru că lucrurile se complicaseră, s-ar fi oferit și alți agenți economici să intervină rapid și să sponsorizeze, tocmai pentru a se identifica o firmă serioasă și pentru ca antrenorii și copiii să nu mai aibă de suferit. Doar că lucrurile au rămas așa… în cloud.
Inițiativa Caroli este lăudabilă, firește, însă nu această societate avea (în primul rând) responsabilitatea pentru piteștenii afectați. Au trecut aproape doi ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, timp în care administrația putea achiziționa lejer un balon a cărui valoare, potrivit antrenorului, s-ar ridica în jurul cifrei de 100.000 de euro. Asta spune multe despre ceea ce poate (sau, mai bine spus, nu poate) administrația locală piteșteană.
,,Eu cred că primarul are bunăvoință, dar angajații lui sunt foarte slabi. Spre exemplu, managerul de proiect de la Bazinul olimpic n-are nicio treabă, s-au crucit oamenii de la noi, văzând că nu pricepe nimic. Una îi explicam, alta făcea.” mai spune antrenorul piteștean.
Mesajul unui părinte: ,,Este dureros și da, există frustrare când vezi lipsa de implicare a celor care ar fi trebuit să rezolve demult lucrurile”
Materialul de față nu a pornit de la nemulțumirile antrenorilor, așa cum s-ar putea crede, ci de la mesajul pe care le-am primit din partea unui părinte obișnuit, al cărui copil obișnuit se îndrăgostise de acest sport… Ar fi putut ajunge campion sau… nu, dar nici măcar asta nu contează. Vă redăm, mai jos, mesajul pe care l-am primit pe adresa redacției și veți înțelege mai multe:
,,Fata mea, Maria, făcea înot de peste 2 ani. Domnul instructor a remarcat-o pentru că, pentru vârsta ei, era mai dezvoltată și avea potențial. Nu spun că potențial de campioană, dar potențial sportiv. În momentul în care au început lucrările la bazin, aveam un program de 3 ședințe pe săptămână și deja plănuiam să ajungem la 5, asta după ce la câteva concursuri prinsese gustul acestui tip de competiții și își dorea mai mult. Subliniez ca nu este un copil cu potențial extraordinar, la acest sport fiind mulți copii mult mai buni. La acel moment, însă, era un copil câștigat de ideea de sport, la 7 ani și ceva. Cred că orice părinte își dorește pentru copiii săi o viață sănătoasă.
Încă de la începutul lucrărilor la bazin au început o serie de promisiuni, transmise prin varii forme de la autorități către parinți și antrenori, că problema spațiului acoperit de afară, pentru copiii legitimați, se va rezolva până la sfârșitul verii. Apoi antrenorul ne-a anunțat că s-a obținut o finanțare de la Caroli, deci este ca și rezolvat… Suntem în 2022 și încă nu este gata.
Dacă eu, ca părinte, sunt dezamăgit de reacția autorităților, ce să mai zic de copiii ce legaseră prietenii și se bucurau de sport… Și nu erau puțini!
Prin vara lui 2021 a mai reactivat sesiunile de antrenament, în aer liber, dar a renunțat din motive pertinente, și anume lipsa de intimitate în momentul când se schimbau.
Aș vrea să remarc eforturile antrenorilor pentru a ține copiii aproape, eforturi supraomenești uneori, însemnând transportul copiilor, găsirea de spații pentru antrenament, chiar și în aceste condiții. Însă mulți au renunțat din pricina prețului crescut pentru a intra în interiorul altor bazine din zonă, cu mult mai ridicate, ca tarife, și greu de suportat de multe familii… Nu mai spun de orele dificile la care se desfășurau antrenamentele, ori prea de dimineață, ori în timpul școlii, ori seara-târziu, precum și dificultatea transportului până la noile locații, în condițiile în care copiii din grupa fetei se încadrează între 8-11 ani.
De la alegerile locale tot îl vedem pe edilul orașului cum se laudă că are să rezolve problema balonului… De aproape 2 ani, se rezolvă cu celeritate, deși în campanie promitea că într-o lună se rezolvă… Este dureros și da, există frustrare când vezi lipsa de implicare a celor care ar fi trebuit să rezolve demult lucrurile.
Este dureros să vezi cum zeci de copii au renunțat la activități sportive și mai ales să constați ca unii copii, cu potențial, s-au pierdut definitiv, pentru natația argeșeană, din cauza nepăsării autorităților.
Îmi este greu să înțeleg cum au gândit proiectul cei care au propus renovarea bazinului, fără să asigure o continuitate de antrenament pentru copiii legitimați la club, măcar în perioada reparațiilor.”
Doi ani pentru care nu există scuze
Probabil că balonul cu pricina va ajunge în perioada următoare, dar… parcă nici nu mai contează. Din toamnă, Bazinul Olimpic va fi gata, cel puțin așa reiese din declarațile edililor.
Probabil că administrația locală îi va da o altă folosință (seră pentru panseluțe), dar balonul acesta va rămâne mereu un simbol al neputinței și al incompetenței (ca să ne exprimăm decent). Nu există argumente pentru a justifica doi ani pierduți din viața unor copii; doi ani în care mulți s-au chinuit și au făcut sacrificii; doi ani în care alții, la fel de mulți, au decis să renunțe; doi ani în care nu vom știi niciodată câți de Glință am ratat, la Pitești.