Colectarea selectivă presupune un proces simplu care nu necesită mult timp pentru a fi efectuat cu succes, dar care are un impact major în diminuarea deseurilor ajunse la gropile de gunoi și generarea de materie prima secundara. deșeurile reciclabile, în funcție de categoria lor trebuiesc sortate pe categorii (plastic, sticlă, hârtie) și deșeurile reciclabile separate de cele nereciclabile (deseu menajer).
Pentru a avea o îndrumare bună în acest proces, companii precum Stratos.ro te pot ajuta cu aspectele legislative și birocratice .
Iată de ce este important să reciclezi deșeurile
- Consumul
Aglomerarea planetei înseamnă, în același timp, un consum mai mare de alimente sau lucruri care țin de confortul individual sau al familiei. Astfel, consumul presupune ulterior existența unor deșeuri care vor dăuna mediului înconjurător, de aceea este nevoie să devii sustenabil și să încurajezi fenomenul de reciclare.
Mai mult, hârtia, plasticul sau accesoriile care țin de tehnologie și sunt compuse din fier, aluminiu sau cupru, au o capacitate mai mare de a fi dăunătoare. Practic, după ce consumi orice produs, evită să-l arunci „pentru totdeauna” în natură, participând la dezastrele naturale și acceptă refolosirea acestora.
- Hârtia
Fabricarea hârtiei presupune un proces de poluare intens, însă dacă aceasta ar fi reciclată acesta s-ar diminua considerabil, deoarece în obținerea unei tone de hârtie se sacrifică aproximativ 15 copaci. Îngrijirea copacilor și conservarea lor reprezintă acțiuni necesare în menținerea stării de sănătate, astfel că reciclarea deșeurilor ar trebui înțeleasă ca fiind o obligație din partea ta pentru natură.
Atunci când hârtia este produsă din prelucrarea deșeurilor, poluarea scade cu 50-70%, pentru că se elimină procesul de distrugere a lemnului în obținerea hârtiei.
- Sticla
Sticla este des utilizată și întâlnită în casele oamenilor, dar important este faptul că poate fi reciclată un timp îndelungat fără probleme. Astfel se economisesc materiale prime și energie, deoarece procesul de reciclare anulează realizarea sticlei de la 0 precum borcanele și sticlele folosite pentru depozitarea laptelui.
- Plasticul
Prin reciclarea plasticului, faci pași înspre ocrotirea oceanelor atacate din ce în ce mai puternic de acest „monstru” care omoară viețuitoarele ce trăiesc sub apă. Susținerea spiritului civic, nu doar că te va duce în pragul economisirii materialelor sau energiei cu care produsele sunt confecționate, dar te va duce mai aproape de natură. Moartea a milioane de animale este produsă de acest material ignorat, deoarece este folosit în aproape orice produs precum sticlele de apă, cumpărate zilnic din supermarketuri.
În concluzie, reciclarea deșeurilor trebuie să fie o preocupare permanentă din viața ta pentru a putea participa la menținerea unei planete sănătoase. Începe să reciclezi orice nu îți mai folosește precum ziare, hârtie, pungi, cutii, sticle, dar cel mai semnificativ aspect este să o faci responsabil și corect.
Sursă foto: Unsplash.com