Vinetele sunt consumate pe întreg mapamondul iar salata de vinete este nelipsită de pe mesele de sărbătoare din casele românilor.
Vinetele sunt foarte versatile și se potrivesc atât consumate ca atare, pe grătar sau în diferite tocanite de legume cât și în rețete specifice precum vinete parmigiana sau vinete umplute.
Pe lângă faptul că acestea sunt o sursă excelentă de fibre și nutrienți, vinetele sunt considerate printre cele mai sănătoase legume din întreaga lume. Perioada lor de coacere este în luna iulie, dar abia în august și septembrie ne bucurăm cu adevărat de calitățile și gustul lor.
Iată alte 7 lucruri interesante despre vinete:
- Vinetele au fost cultivate prima dată în China
Deși originare din India, din regiunea Assam, unde au crescut ca plante sălbatice ele fost cultivate pentru prima dată în China.
În primele secole ale mileniului I d. Hr. vinetele au ajuns în Asia de Nord, unde au fost aduse de caravanele perșilor. Abia în Evul Mediu au devenit populare în Europa.
- Vinetele erau considerate plante care te înnebunesc
Gustul amar al vinetei care nu este încă coaptă, i-a adus o reputație nu tocmai bună, pentru că aceasta era considerată în Evul mediu o plată toxică.
Timp de sute de ani oamenii erau convinși că vinetele te înnebunesc și că poți face lepră dacă o consumi.
Și italienii au crezut asta foarte mult timp, tocmai datorită faptului că vinetele sunt rude cu multe dintre plantele solanacee toxice, denumindu-le chiar ”Melanzane” care se traduce prin ”mărul nebuniei”.
- Vinetele sunt de fapt fructe
Deși sunt considerate legume din punct de vedere gastronomic, ele sunt, botanic vorbind, la fel ca și afinele, pepenele verde și roșiile, fructe cu semințe.
- Consumul florilor sau frunzelor vinetelor este toxic
Consumul florilor, frunzelor sau chiar vinetelor verzi poate fi periculos pentru sănătate.
Fiind o plantă a familiei Solanaceae, ele produc o substanță numită solanină, care acționează ca un pesticid natural al plantei și este otrăvitoare, în special dacă este consumată în cantități mari.
- Vinetele au fost folosite la vopsirea dinților
În China, în secolul al V-lea, femeile se foloseau de o vopsea neagră, făcută din planta de vânătă pentru a-și colora dinții.
Această pastă era la modă și atunci când îți lustruiai dinții cu ea se spunea că ”strălucea ca metalul”.
- Vinetele conțin o cantitate mare de nicotină
Se spune că dintre toate legumele, vinetele conțin cea mai mare cantitate de nicotină. Însă nu trebuie să îți faci griji. Nivelul de nicotină, chiar și cel mai mare, din vinete, este de fapt unul destul de mic.
Ar trebui să mănânci undeva la 20 – 40 kg pentru a echivala nicotina conținută într-o singură țigară.
- Vinetele conțin un antioxidant rar
Vintele sunt o sursă incredibilă de antioxidanți, iar unul dintre acesta este unul remarcabil. Nasunin este unul dintre acei antioxidanți rari care luptă împotriva stresului oxidativ și a inflamațiilor dar și la absorbția fierului în organism. Acest antioxidant se găsește de fapt în coaja vinetei , așa că este bine să o consumi cu tot cu coajă.