De la începutul pandemiei virusul SARS-CoV-2 a evoluat și continuă să ne uimească, generând noi variante și subvariante, într-un ritm îngrijorător.
Cele două noi sub-variante ale tulpinii Omicron, BA.4 și BA.5, sunt extrem de contagioase și au o capacitatea de a evita anticorpii produși de corpul uman din infectările anterioare. Pentru faptul că evită anticorpii, aceste noi variante riscă să declanșeze un nou val al pandemiei! Probabil că vom intra în acest nou val ca în pâine. Urmează sezonul estival, oamenii au mare nevoie de o gură de aer, astfel încât, foarte probabil, nu vor ține cont, mulți dintre ei, de avertismentele specialiștilor. După doi ani de pandemie, cu restricții și încă un stres generat de război, probabil că prea puțini mai sunt atenți la genul acesta de informații.
Noile tulpini au fost au fost descoperite de cercetătorii din Africa de Sud, unde cele două variante au înlocuit parțial varianta BA.2, care este dominantă la nivel mondial acum. O altă sublinie a acestei variante a prins viteză la infectări, iar ultimele date arată că BA2.12.1 este cu 50% mai transmisibilă decât BA.1, varianta inițială a Omicron. Cercetătorii spun că este posibil ca lumea să nu fi văzut încă cea mai rea parte a pandemiei, iar Bill Gates a atras atenția acum câteva zile că există riscul ca în perioada următoare să apară o variantă mult mai transmisibilă și mult mai fatală.
„Încă există riscul ca această pandemie să genereze o variantă care va fi mult mai transmisibilă și mult mai fatală. Nu este probabil, nu vreau să fiu o voce a nenorocirii, dar este un risc de peste 5% ca această pandemie să nu fi arătat ce este mai rău”, a spus Bill Gates, citat de The Financial Times.
Sub-variantele noi ale Omicron sunt mai periculoase
Deși în primele luni de pandemie cercetătorii în virusologie erau oarecum liniștiți deoarece noul coronavirus avea mutații lente, în prezent fac eforturi disperate pentru a ține în frâu noile mutații. Cele două noi mutații ale virusului sunt, de fapt, sub-variante ale tulpinii Omicron.
În încercarea de a observa dacă noile sub-variante sunt mai contagioase decât vechile tulpini, mai multe instituții medicale din Africa de Sud le analizează în cadrul unui studiu. Aceștia au prelevat probe de sânge de la 39 de persoane infectate anterior cu Omicron. Dintre persoanele participante la studiu, doar 15 erau vaccinaţi, opt cu vaccinul produs de Pfizer, 7, cu cel produs de Johnson & Johnson, iar 24 nu erau vaccinaţi. Rezultatele obținute au arătat că pentru cei nevaccinați a existat o scădere de aproape opt ori a producției de anticorpi atunci când a fost expusă la subvariantele BA.4 și BA.5, în comparație cu linia originală BA.1 a Omicron. Rezultatul au fost ceva mai bun pentru grupul de persoanelor vaccinate. Studiul a rătat că anticorpii produși au scăzut doar de trei ori .
BA.2.12.1 – nouă în Statele Unite
Sub-varianta nouă a Omicron se răspândește foarte rapid în nord-est-ul Statelor Unite.
„Cercetările preliminare sugerează că este cu aproximativ 25% mai transmisibil decât subvarianta BA.2, care este în prezent dominantă la nivel național, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. CDC a declarat că subvarianta s-a răspândit rapid în nord-est, în mod special, unde reprezintă majoritatea infecțiilor noi”, scrie The Washington Post.
,,Pe măsură ce mutațiile merg mai departe, BA2.12.1 este cu 25% mai transmisibil decât BA.2, care a fost cu 30%+ mai transmisibil decât Omicron BA.1, care a fost cu 50% mai transmisibil decât Delta, să ne prefacem că am terminat”, scrie, pe Twitter, doctorul Eric Topol, fondatorul și directorul Institutului translațional de cercetare Scripps din Statele Unite.
Pentru că virusul evoluează foarte de rapid, specialiștii atenționeaza că ar trebui actualizate vaccinurile anti-COVID.
Sursa foto: Africa CDC