Marea majoritate a oamenilor sforăie. Mai grav este că sforăitul a devenit din ce în ce mai mult un motiv principal de separare pentru multe dintre cupluri. Mai mult de 10% dintre cupluri au declarat că sforăitul le-a afectat viaţa sexuală şi că a dus inclusiv disfuncţii erectile. Ca atare, este un motiv real de îngrijorare.
Persoana care suferă de apnee (sforăit) nu se va putea odihni pe timpul nopții, ceea ce îi va crea un disconfort în ziua urmatoare, prin stări de somnolență și lipsă de concentrare. Sforăitul netratat poate duce la complicații, cum ar fi boli de inimă și depresie.
Cele mai multe persoane suferă de apnee obstructivă în somn. Aceasta se manifestă printr-un blocaj fizic al căilor aeriene superioare. Alt tip este apneea centrală în somn. Apneea centrală se manifestă prin închiderea căilor respiratorii, iar persoana afectată iși va opri respirația pentru scurt timp, dar în mod repetat. Când respiră din nou, poate pufăi, respira adânc sau se trezește complet, cu o senzație de gâfâit sau sufocare.
Soluții ca să nu mai sforăi
Există, totuși, soluții care pot remedia această problemă. Doctorul Florin Mihălțan oferă urmatoarele sfeturi:
„Pacienţii trebuie să facă o polisomonografie de depistare a bolii, după care, în funcţie de severitate, sunt mai multe tipuri de intervenţii. Pneumologul partea lui o acoperă printr-o atelă pneumatică, un aparat care prin mască bagă aer şi nu mai lasă căile aeriene superioare, în momentul relaxării musculatorii, să se obstrueze, să se blocheze şi este momentul în care face pacientul pauză. Acest aparat de CPAP este un aparat care, normal, în orice ţară, este acoperit parţial sau total de Casa de Asigurări. Noi avem, de 15 ani, dialoguri cu foarte mulţi preşedinţi de astfel de servicii de asigurări sanitare care întotdeauna s-au stopat fie la nivel de minister, fie la nivel de Casă de Asigurări. Acest aparat corectează somnul, înlătură apneea, asigură oxigenarea creierului şi inimii şi evită o serie de complicaţii ale sindromului de apnee în somn – infarctul miocardic, accidentul vascular, diabet decompensat”, a explicat dr. Florin Mihălțan, la DCMedical.