Pe lângă faptul că le-au fost luați banii pentru testările COVID, medicii de familie au rămas și fără banii pe care statul urma să îi deconteze pentru serviciile noi pe care le oferă pacientilor începând cu 1 aprilie. Medicii s-au săturat să sune la casele de asigurări să întrebe de ce nu au toți banii cuveniți în cont.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor norme de aplicare a Contractului Cadru pe care medicii îl semnează cu Casele de Asigurări de Sănătate, sunt introduce noi servicii. În pachetul de bază acordat în asistența medicală primară, s-au adăugat următoarele: injecții, perfuzii, intervenții de mică chirurgie, administrare medicaţie sub formă de aerosoli, imobilizare entorsă.
„Am lărgit pachetul de servicii acordate de medicii de familie pentru ca pacientul să aibă acces mai facil la tratamente, să nu mai fie obligat să se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci când starea de sănătate nu îi permite acest lucru”, declara Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.
Deși cabinetele de medicina familiei au acordat pacienților aceste servicii fără plată în luna aprilie, decontările le sunt respinse. Din această cauză, cabinetele nu își pot recupera nici costurile consumabilelor medicale utilizate, în absența validării serviciilor raportate în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).
„După 1 mai, noi raportăm serviciile de pe aprilie și colegii care au raportat repede, pe 1-2 mai, au văzut că le-au fost respinse la plată aproape toate serviciile (n.r. – noi). O colegă zicea că a avut un pacient care a avut nevoie de injecții 10 zile și, practic, doar pe prima i-a acceptat-o, ca și când doar prima ar fi gratuită, iar restul… le plătește pacientul?!”, a comentat dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF.
Medicii de familie nu își pot explica problema
Medicii nu au primit nicio explicație de la CNAS, dar au aflat „pe surse” că ar fi o nouă problemă a sistemului SIUI care, în urmă cu 10 ani, a înghițit 124 de milioane de euro fără TVA din visteria statului, dar care continuă să dea rateuri la fiecare pas.
„Nici cei de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate nu știu sigur. Au întrebat și ei la CNAS. (…) Așa, pe surse, ar fi o greșeală în SIUI. Când s-a transpus textul de lege în filtrele de validare ale SIUI-ului, cineva ar fi greșit acolo și din cauza asta s-au respins la plată… și că o să se resolve. Nu toți medicii de familie au făcut acest gen de servicii în luna aprilie, dar „toți cei care au făcut au spus că au primit erori deja”. Nu știm dacă este o problemă legislativă, adică dacă și-au dat seama că au greșit Ordinul cu normele și, din cauza asta, au tradus așa informatic în SIUI – sau, pur și simplu, la partea de IT s-a greșit, ca în loc să se pună filtru, de exemplu, la o injecție per persoană per zi s-a pus la o injecție-persoană-CNP-lună. Pentru că limitările așa sunt: ai voie să faci un număr de consultații de un anumit tip-CNP-lună” , spune dr. Raluca Zoițanu, președinte FNPMF
Pe lângă blocajele inerente ale SIUI, problemele care apar invariabil în platforma informatică a CNAS și, implicit, în cabinetele medicilor de familie ori de câte ori decidenții mai fac câte o modificare legislativă sau mai schimbă câte un Ordin ce fusese deja schimbat cu câteva zile în urmă, îi revoltă pe doctori. Foarte mulți medici spun că este frustrant ca în fiecare lună să primeasca aceleași răpunsuri negative, acuzând funcționarii CNAS că nu își dau silința să rezolve această problemă.
„SIUI și Sistemul Informatic al Prescripției Electronice au o rată foarte crescută de erori de la începutul lunii mai, astfel încât este foarte mult încetinită verificarea stării de asigurat în timpul consultației și validarea rețetelor compensate și gratuite”. Chiar dacă medicii pot elibera rețete în mod offline, acest lucru produce mai multe neplăceri pacienților când se prezintă cu rețetele în farmacie. „Un exemplu este rețeta offline eliberată pentru 90 de zile, care trebuie cumpărată integral în farmacie, nefiind posibilă fragmentarea lunară”, precizează FNPMF.