Chiar şi cei mai mari dependenţi de muncă din lume încep să se gândească la ideea că, în multe cazuri, a lucra mai puţin ar putea fi mai eficient.
În cadrul unui proiect, Emiratele Arabe Unite au testat săptămâna de lucru mai scurtă. Testul a fost demarat la începutul anului. În urma experimentului s-a constatat că absenteismul a scăzut cu 55%, iar 70% dintre angajați au spus că au lucrat mult mai eficient.
“Flexibilitatea pe care oamenii şi-o doresc cel mai mult la locul de muncă nu constă în opţiuni privind locul de muncă, ci când şi cât de mult lucrează”, a declarat Adam Grant, psiholog organizaţional la Wharton School din cadrul Universităţii din Pennsylvania.
Schimbările implementate de Emiratele Arabe Unite sunt din diverse motive, printre care creşterea bunăstării personale şi consolidarea relaţiilor de familie şi comunitate, dar au şi un efect secundar economic pozitiv. Atunci când oamenii au weekenduri mai lungi, pot să cheltuiască mai mult.
În urma experimetului, Islanda a realizat un succes imens
Și rezultatele obținute în Islanda arată că angajatul este mult mai motivat și mai concentrat în activitatea pe care o depune la locul de muncă. Săptămâna de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes imens. Experimentul i-a făcut pe mulți angajați să treacă la un program de lucru mai scurt. Experimentul s-a desfășurat între 2015 și 2019, iar cei care au luat parte au fost plătiți cu același salariu, au avut aceleași sarcini de lucru, dar au stat mai puțin la serviciu.
Au fost cuprinși în acest experiment social peste 2.500 de angajați din sectorul public, în general funcționari din Primăria Reykjavik și din Guvern, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a țării. Mulți dintre ei au trecut de la săptămâna de lucru de 40 de ore la cea de 35 sau 36 de ore. Specialiștii au constatat că în majoritatea cazurilor, productivitatea a rămas aceeași sau chiar s-a îmbunătățit.
Belgia a aprobat săptămâna de lucru de 4 zile, iar programul de muncă, stabilit chiar de angajat
Autoritățile belgiene propun populației alternativa de a lucra mai puține zile din săptămână. Astfel, angajații pot alege să lucreze un număr de 10 ore pe zi, timp de 4 zile, beneficiind de o zi liberă în plus, sau pot rămâne la vechiul program de 5 zile. În plus, belgienii îsi pot schimba programul de lucru în funcție de viața privată.
Și în România există un proiect asemănător depus pentru dezbatere în Camera Deputaților, după ce a fost respins de Senat, care susține săptămâna de lucru să rămână tot la 40 de ore, dar aceste ore sa fie distribuite de comun acord între angajat și angajator. Ceea ce ar însemna că se poate trece la săptămâna de lucru de 4 zile, în care se muncește 10 ore pe zi.