În acest week-end, Departamentul pentru Situații de Urgență a trimis pe litoral geamanduri în formă de cruce. Deși pare să fie o glumă prostă, noile geamanduri au luat deja locul celor vechi în anumite zone.
Rolul acestor geamanduri, care au trecute pe ele numărul persoanelor care s-au înecat, ar fi acela de a-i responsabiliza pe cei care se aventurează în larg, nerespectând sfaturile salvamarilor. Pe de altă parte, să vii pe Litoral și să ai în față un astfel de cimitir plutitor, nu este chiar imaginea pe care ți-o dorești pentru a te deconecta într-un concediu.
Mulţi dintre salvamari nu sunt de acord cu acestă decizie, însă dacă nu amplasează noile geamanduri în apă, riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare.
Chiar dacă sună macabru, autorităţile speră ca odată cu noile geamanduri turiştii să fie mult mai responsabili şi să asculte sfaturile salvamarilor.
Indicatoarele au fost donate de o fundație în fruntea căreai se află șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, sub forma unui contract de sponsorizare și au fost achiziționate cu peste două milioane de lei cu TVA.
,,Ca să fiu în contextul a ceea ce arată, m-am crucit efectiv. M-am gândir că așa ceva noi trebuie să montăm pe tot litoralul, să crucificăm efectiv litoralul românesc. M-am gândit la familia mea care, dacă ar merge la plajă și ar vedea în larg sau la câțiva metri de plajă asemenea cruci bălăngănindu-se și plutind, cum ar reacționa. Mesajul este sinistru, nu avem crocodili, nu avem balauri, nu se moare la mare, vii să te distrezi, să faci plajă și trebuie să asculți de sfaturile și indicațiile salvamarilor, și totul va fi bine. Materialul din care sunt confecționate nu este adecvat, prezintă margini ascuțite și tăioase, lucru care pentru un înnotător este foarte periculos, sunt fragile, ușoare și pot fi mutate de vânturile mai puternice. Mesajul de pe una dintre ,,cruci” este ,,36 de oameni au murit anul trecut”. Ce să întelegem, că de acum o să avem o normă ca în fiecare an să murim câte 36 de oameni, ca mesajul de pe această cruce să fie viabil în fiecare an? Este de noaptea minții, cine a avut această idee nu a vazut în viața lui marea, nu știe cu ce se manâncă. Așa ceva nu are ce căuta pe litoralul nostru. Nu vom monta așa ceva, nu suntem obligați să punem cruci pe apă, nu se găsește în nici-un nomenclator acest semn, și nu am nicio obligație în fața ISU să punem așa ceva.” a declarat Gabriel Bălan, președintele Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și a Salvamarilor din România.
Raed Arafat, a reacţionat în cazul geamandurilor cu cruce de pe litoral, precizând că, în total, există cinci astfel de geamanduri, iar instalarea lor face parte dintr-un proiect gândit în urmă cu doi ani de specialişti.
,,Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă. Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult, poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol. Cu siguranţă, a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă, în public, de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”. a declarat Raed Arafat.
Sursa foto: Observator – Antena1