Reenacting-ul se bucură de un succes tot mai mare în România, datorită pasiunii reenactorilor pentru reconstituirea şi retrăirea unor bătălii de acum sute sau mii de ani, a atenţiei cu care sunt reconstituite costumele, uniformele sau stilul de viaţă caracteristic unei epoci. În egală măsură, spectacolele de reenacting sunt şi un bun prilej de a-i educa pe participanţi, prin prezentarea istoriei într-un mod cât mai realist şi, în acelaşi timp, atractiv.
Oriunde sunt organizate, festivalurile de reconstituire istorică atrag public – populație locală și turiști – ca un magnet. Și în Argeș au loc două astfel de evenimente, ambele având drept inițiator și organizator Asociația Historia Renascita, care a primit sprijin financiar atât din partea administrației din Mioveni, cât și a Consiliului Județean Argeș.
În acest week-end vom avea primul festival – ,,TRANSALVTANVS FEST. La porțile Imperiului”, aflat la a doua ediție. Acesta se va desfășura în incinta castrului roman Jidova, un loc încărcat de istorie, cel mai important punct de apărare de pe limesul transalutan.
- „Fostul castru roman are nevoie de promovare și prin reconstituire istorică de calitate, ceea ce presupune prezentarea interactivă și demonstrativă a unor aspecte revelatorii de viață civilă și militară din periada Daciei romane. Timp de două zile, vremurile în care revoltele barbare zguduiau frontierele provinciei romane nord-dunărene vor fi readuse la viață în incinta fostului castru.” informează Asociația Historia Renascita.
Programul evenimentului
8/10 iulie 2022
Vineri, 8 iulie 2022, Castrul Roman Jidova
19:00 – Preambul. Transmisiune live – „Festivalul antic Transalvtanvs. La porțile Imperiului. Ediția a II- a”. Promovarea unui loc încărcat de istorie.
Sâmbătă, 9 iulie 2022, Castrul Roman Jidova
12:00 – Deschiderea taberelor antice (dacică si romană)
12:00/20:00 – Ateliere antice (gastronomie antică, tir cu arcul, fierărie, țesut, olărit, zale, pielărie, numismatică)
14:00 – Deschiderea oficială a festivalului; salutul trupelor; dansuri antice, alocuțiuni oficialități
15:00/15:20 – Lupte gladiatori
17:00 – Prezentări echipamente/demonstrații și tactică militară
19:30 – Marea bătălie dintre barbari și romani
21:00 – Rugul sacru. Ritual antic – investirea unei tinere căpetenii dace. Dansuri antice.
Duminică, 10 iulie 2022, Castrul Roman Jidova
11:00 Deschiderea taberelor antice (dacică și romană)
11:00 – 16:00 Ateliere antice (gastronomie antică, tir cu arcul, fierărie, țesut, olărit, zale, pielărie, numismatică)
12:00 – Pentatlon (întreceri sportive)
13:00 – Dansuri antice
13:30/ 14:00 – Demonstrații militare dacice și romane
16:00 – Închiderea oficială a festivalului
Din experiența festivalurilor de reconstituire istorică vă putem spune că nu doar adulții sunt captivați de activitățile la care sunt încurajați să ia parte, ci și copiii care își vor dori, la rândul lor, să poarte lupte cu săbii și scuturi ca în vremea dacilor și romanilor. Tocmai de aceea vă sugerăm să nu-i lăsați acasă, din contră, pentru că acesta este genul de festival de care vă puteți bucura în familie.
Imagini de la prima ediție a Festivalului antic Transalvtanvs
Despre castrul roman Jidova
Cătălin Drăghici, profesor de istorie și reprezentant al Asociației Historia Renascita a povestit puțin despre istoria acestui loc pe care autoritățile județene doresc să-l introducă în circuitul turistic:
- ,,Ca și localizare, monumentul este situat pe DN73 ce leagă Piteștiul de Câmpulung, și la doar câțiva kilometri de centrul orașului Câmpulung-Muscel și la nici 200 de metri de albia râului Târgului.
- Castrul roman are o vechime de peste 1.800 de ani, fiind construit între anii 190 – 211, în timpul împăraților Commodus și Septimius Severus. Castrul de la Jidova reprezenta în acea perioadă cel mai important punct al liniei defensive romane denumită Limes Transalutanus.
- Apărarea provinciei Dacia, aflată la marginile Imperiului, a necesitat în permanență un efort militar consistent, acesta fiind și motivul construirii liniei defensive transalutane, un val întărit de pământ prevăzut cu castre și turnuri de apărare, care se întindea pe 235 de kilometri, pornind de la Dunăre, din zona localității Flămânda (Turnu Măgurele) și mergând până la Rucăr, în fața Pasului Bran.
- De-a lungul sistemului de fortificații defensive ale Limesului Transalutan au fost localizate 13 castre romane, dintre care cel mai mare și mai important era cel de la Jidova, singurul construit din piatră și cărămidă arsă.
- Înaintea acestuia, imediat după cucerirea Daciei, fusese ridicat un alt castru de pământ în zonă, situat la o distanță de 300 de metri de cel din piatră. Acesta foarte posibil a fost părăsit în urma revoltei din 117 care a zguduit Dacia după moartea lui Traian și în urma căreia noul împărat, Hadrian, a decis părăsirea temporară a zonei Munteniei și distrugerea podului de la Drobeta, pentru a impiedica invazia dacilor în provinciile sud-dunărene.
- În castrul roman de la Jidova a staționat, conform surselor arheologice, o cohortă auxiliară mixtă – COHORS I FLAVIA COMMAGENORVM, un contingent de 500 de arcași comageni, originari din zona Sud-estului Turciei actuale, dintre care 380 pedeștri și 120 de călăreți.
- Castrul roman de la Jidova a fost supus mai multor atacuri în secolul al III-lea, atacuri cauzate de invaziile carpilor, cei care după anul 214, în alianță și cu alte triburi încep incursiunile în Imperiul roman, jefuind și distrugând tot ce întâlneau în cale. Totul a culminat cu invazia devastatoare din 244 – 245 din timpul Împăratului Filip Arabul, în urma căreia castrul de la Jidova a fost distrus de un incendiu de proporții și a fost apoi părăsit, ca de altfel întreg Limesul Transalutan.”