În campania electorală din 2020, la marea dezbatere ce a reunit toți candidații, inclusiv mediul de afaceri și cel academic, toată lumea a căzut de acord că cea mai mare necesitate a Piteștiului este un plan de dezvoltare a orașului pentru următorii 10-20 de ani. Fără un proiect pe termen mediu și lung nu poți avea pretenția la o dezvoltare coerentă și sănătoasă – a fost concluzia la care au ajuns cu toții. Urma ca primarul, indiferent care va fi fost acesta, să se așeze la aceeași masă cu toți reprezentanții de vază ai cetății și să stabilească reperele care vor sta la temelia viitoarei dezvoltări a Piteștiului.
Au trecut aproximativ doi ani și… nici urmă de viziune despre ce se dorește de la Piteștiul de peste cinci, zece, douăzeci de ani… Consilierul local PNL Răzvan Șerbănoiu simte că ceva anume parcă ar ține orașul pe loc. Nu se dorește suficient, sau poate nu se face suficient sau nu se poate mai mult. Șerbănoiu, în urmă cu doi ani simplu cetățean implicat activ în viața orașului, spune că a vrut în mai multe rânduri să renunțe la calitatea de consilier tocmai pentru că s-a lovit de o imensă inerție. Care sunt concluziile sale după aproape jumătate de mandat, aflați în interviul de mai jos!
Totul funcționează pe principiul… ,,Dacă nu se vrea, nu se face, dacă se vrea, se face!”
*Au trecut aproape doi ani de Consiliul Local Pitești. S-a schimbat cu ceva percepția cetățeanului Răzvan Șerbănoiu de când este consilier local? Se văd altfel lucrurile din interior?
**Da, se văd altfel lucrurile din interior. Din interior văd piedicile pe care ni le punem singuri. Văd piedicile legislative, piedicile umane. Totul funcționează pe principiul ,,Dacă nu se vrea, nu se face, dacă se vrea, se face!”.
*În general se vrea sau nu se vrea?
**Din punctul meu de vedere, nu prea se vrea. Altfel, fiecare cetățean poate spune dacă se vrea sau nu se vrea, doar uitându-se pe stradă.
*Când nu se vrea, de ce nu se vrea?
**Dacă aș avea răspunsul la întrebarea asta, aș fi departe… Chiar nu știu de ce nu se vrea sau de ce se vrea prea puțin, de ce temerea aceasta, piedica asta permanentă, opreliștea asta de a face. Nu am reușit să deslușesc, să aflu care sunt piedicile efective.
*E puțin ciudat să nu se vrea, cu un primar căruia îi place să demonstreze ce poate…
**Noi, Consiliul Local, majoritatea aceasta mult clamată care am câștigat alegerile la Pitești – deși, neavând primarul, nu am câștigat absolut nimic -, nu am pus absolut nicio piedică. Nu am încurcat cu nimic. Ba, mai mult, când ne-a stat în putere și am fost întrebați – dar foarte rar – am dat idei, am dat soluții. În principal, eu asta văd cel mai rău: nu suntem chemați să avem o discuție, să avem un plan pentru acest oraș. Asta mi-ar fi plăcut cel mai mult să vină primarul, oricare ar fi fost și oricum l-ar fi chemat, și să facem împreună un proiect pentru viitorii doi, patru, șase, zece ani, douăzeci de ani. Mi se pare ciudat să nu ai un plan de viitor pentru Pitești, ci să mergi așa, din inerție. Eu nu am văzut nicio viziune pentru orașul nostru. Planul acesta lipsește cu desăvârșire.
Din păcate, proiecte noi nu prea am văzut. Se încearcă acum cu PNRR și se mai încearcă atragerea unor fonduri europene, dar nimic consistent. Ce am văzut acum, singurul autobuz electric ce a venit la Pitești, face parte dintr-un proiect vechi. Nici nu aveam eu treabă cu politica și administrația când se tot povestea despre autobuzele electrice, stațiile moderne care întotdeauna urmează să se realizeze… Singurul proiect de oraș este stadionul. Noi am propus un spital, s-a împotmolit. Am votat realizarea unui studiu de oportunitate și în bugetul de anul acesta, nu s-a făcut nimic, suntem duși cu vorba. Dar, se fac eforturi mari pentru realizarea acestui stadion. Nu este un lucru rău să facem stadion, departe de mine gândul, dar în opinia mea, un spital este prioritar unui stadion.
Ce aș reproșa eu în primul și în primul rând actualului Executiv este comunicarea deficitară în primul rând cu noi, consilierii locali, cei care suntem chemați să decidem alături de Executiv ce se întâmplă în oraș, dar și cu cetățenii. Sunt tot felul de lacune în aceste informări. Nu de puține ori am avut în Consiliul Local surpriza neplăcută să ni se dea foarte târziu materialele. A fost și celebrul caz cu ,,drumul de țară” care trebuia votat pentru Sala Polivalentă. Culmea e că și atunci ni s-a spus că nu e mare lucru; că nu votam ce trebuie, nici nu mai conta.
,,Din tot ce s-a spus că se va face, nu s-a făcut absolut nimic.”
*Aveți, alături de USR, majoritatea în Consiliul Local Pitești. Vă simțiți majoritari?
**Nici pe departe. Teoretic avem majoritatea în Consiliul Local. Practic, s-a dovedit că, punctual, când a fost nevoie, au trecut și proiectele controversate pe care majoritatea nu le-ar fi votat, dar… uite că majoritatea de conjunctură le-a votat.
*Asta înseamnă că pesediștii sunt mai convingători…
**Nu, asta înseamnă că primarul este mai convingător. Vă pot da un exemplu: nu am vrut să votăm programul minimal de activități de la Centrul Cultural în ideea de a forța demisia doamnei director care este într-o poziție de interimat de 12 ani de zile. S-a organizat și un concurs acolo, doamna a fost singurul candidat, dar nu a întrunit condițiile. A mai făcut niște chestii ciudățele în Consiliul de Administrație cu… uite bugetul, nu e bugetul, l-am votat, nu l-am votat… Am zis că ar fi firesc ca, după 12 ani de interimat, să organizăm un concurs. Și anunțul de concurs a fost ciudat, și aici a fost deficitară informarea, pentru că nu au aflat foarte mulți ca să se poată înscrie. Eu, spre exemplu, care am făcut parte din comisia de evaluarea a candidaților, am fost anunțat să vin să semnez procesul de încheiere a perioadei de încheiere a candidaturilor. Nici măcar nu știam că s-a deschis, nu am văzut nicăieri, nu m-a informat nimeni, nu se votase un calendar… Revenind, pentru Centrul Cultural am vrut să nu votăm, dar au venit unii colegi care au justificat că s-ar fi blocat activitatea Centrului Cultural Pitești, lucru total neadevărat.
*Care sunt lucrurile la care te-ai așteptat când ai intrat în Consiliul Local?
**Sincer, nu am avut așteptări. Am învățat să nu-mi fac iluzii, să nu-mi fac așteptări, ca să nu am deziluzii prea mari.
*Lucruri la care nu te-ai fi așteptat?
**Nu m-aș fi așteptat ca legislația să fie atât de anevoioasă. Aici ne dăm singuri la geoale.
*PNL a venit în acest an bugetar cu o serie de propuneri, votate și parafate. În ce stadiu se află?
**Cum vă spuneam, cu studiul de oportunitate a spitalului suntem duși cu vorba. Deși tot întrebăm ce se aude cu spitalul, cu parcul industrial, rămâne cum s-a stabilit: o să aveți.
*Ați făcut o solicitare să se vină cu un raport trimestrial în legătură cu stadiul proiectelor…
**Da, am primit un raport, dar acesta se referă strict la investițiile aflate în derulare.
*Adică în privința spitalului se bate pasul pe loc, la fel și în privința parcului industrial…
**Asta este și concluzia mea. Noi întrebăm la fiecare ședință, mai trece o lună, trece și anul acesta cum a trecut și anul trecut. Eu de asta nu a votat bugetul. Sunt singurul consilier local care nu l-am votat pentru a trage un semnal de alarmă. Și anul trecut, când s-a făcut o înțelegere între consilieri și primar, din tot ce s-a spus că se va face, nu s-a făcut absolut nimic. Și am zis, domnule, dacă mă păcălești o dată, e vina dumitale, dacă mă păcălești a doua oară, e vina mea.
,,Gelu Tofan este mai ușor impresionabil și-l ia gura pe dinainte”
*Ai vreun target personal în acest mandat?
**Da, ținând cont că sunt în AGA la Salubritate, mi-aș dori foarte tare ca în acest mandat să reușim să modernizăm serviciul de salubritate și anume să avem containere îngropate în toate cartierele, ceea ce ar duce la o imagine mult mai bună a orașului. Anul acesta avem prevăzut în buget cartierul Trivale. Cei de la Salubritate, împreună cu cei de la Primăria Pitești, de la Fonduri Europene, au lucrat foarte mult ca să prindă prin PNRR restul orașului. De asemenea, mi-aș dori foarte mult ca Salubritatea să aibă un incinerator. Acesta ar genera foarte mulți bani pentru societatea noastră, a piteștenilor. Din păcate există foarte mari piedici. Deși Piteștiul a avut groapa de gunoi, s-a decis că ar fi mai bine să fie dată unui privat. Din cauza aceasta, Piteștiul, din proprietar de groapă a devenit utilizator, adică trebuie să accepte prețul pe care îl practică proprietarul de conjunctură al gropii.
*Cu cine ai reușit să dezvolți relații mai bune: cu membrii social-democrați din PSD sau cu pesediștii din PNL?
**Eu sunt o persoană sociabilă și reușesc să stabilesc legături cu absolut oricine, cu pesediștii din toate partidele. Dar, mai apropiat, mă simt alături de colegii din PNL, și îi voi și numi: Cătălia Dumitrașcu, Mihai Coteț și ,,pesedistul” din PNL, Sorin Apostoliceanu.
*Apropo de pesediștii pe care nu i-ai nominalizat, viceprimarul Gelu Tofan l-a asigurat public pe primarul Cristian Gentea că de aici înainte PNL va vota în unanimitate toate hotărârile de CL. Cum de ați decis să asigurați unanimități de 100%?
**Domnul viceprimar Gelu Tofan a mai făcut afirmații din acestea care s-au dovedit a fi contrazise de realitate. Este mai ușor impresionabil și-l ia gura pe dinainte. Ca să pară că e un om de echipă, și mă refer aici la echipa PSD, se erijează într-un fel de lider, nici măcar informal, și își permite să spună astfel de vorbe care nu au legătură cu realitatea. Noi nu am împiedicat niciun proiect bun al primarului, peste 99% dintre proiectele de hotărâre au fost votate. Asta cu asiguratul majorității la orice, oricum, oricând… este o exagerare.
,,Este normal ca atunci când ai o parte din vină, să ți-o asumi și să taci“
*De când ai intrat în hora politico-administrativă, prietenii, cunoscuții sau vecinii de pe ,,Pitești, orașul meu!” te privesc cu alți ochi?
**Unii mă mai înjură, alții sunt bucuroși. Recunosc că am avut momente în care chiar am vrut să renunț. Am mai avut discuții cu unul, cu altul, atunci când am simțit că este pierdere de timp și nu poți să faci nimic. Încercăm, ne zbatem și, totuși, nu se vede mare lucru. Am avut bucuria să văd că oamenii mă încurajează să rămân mai departe acolo, să le stau în coaste și să nu-i las să câștige prin neprezentare. Oamenii și-au mai schimbat optica. Cei mai mulți dintre cei care și-au schimbat optica sunt oameni care nu mă cunosc personal, oameni care m-au văzut în diverse ipostaze publice și au impresia că m-am blătuit cu cineva. Unora le dau dreptate, cred că sunt mai puțin vocal decât în perioada de dinainte de a intra în Consiliul Local. Aici este posibil să aibă dreptate cei care mă critică.
*Ești mai puțin vocal pentru că?…
**Pentru că sunt unele probleme care țin de Consiliul Local și este complicat să spui că tu încerci, dar nu reușești. E ca și cum ți-ai căuta scuze. Mie nu-mi place să mă tot scuz, că am încercat, dar nu mă lasă unul și altul. Este normal ca atunci când ai o parte din vină, să ți-o asumi și să taci.