Dincolo de scenarii, de controverse și de manipulări, pandemia de COVID a existat și există. Cred că a fost un fel de război mondial care a întors lumea pe dos, a lăsat în urmă morți, alți oameni cu sechele pe viață, a provocat o criză economică, o criză financiară, pe lângă cea sanitară. Am trăit-o și încă o trăim pe pielea noastră. Urmările dureroase încă se văd.
Ei bine, la nivel mondial, ca-n orice război, s-a creat o armată paralelă, aceea fericită, fără victime, fără morți și răniți – armata îndeobște generic numită a îmbogățiților de război. La nivelul cel mai de sus, marii miliardari ai lumii care în timpul pandemiei și-au adăugat în conturi multe zeci și sute de miliarde de dolari, poate legal, poate la limita legalității, sau de tot ilegal, asta probabil că vor afla istoricii de mâine; sau poate că nu.
Îmbogățiți de pandemie există, slavă Domnului, și în România că, vorba lui Nenea Iancu, până când să n-avem și noi faliții noștri? Prin presă a mai transpirat câte ceva, au mai apărut niște capete de fire, dar de care n-a prea tras nimeni, interesele unora și altora fiind hotărâtoare (v. inclusiv împărțirea câtorva milioane de euro presei pentru popularizarea măsurilor anticovid, bani care echivalau în cele mai multe cazuri cu impunerea batistei pe țambal!). Să ne amintim de afacerile cu măști la declanșarea stării de urgență ale soției ministrului Sănătății Nelu Tătaru de la Huși: 14 lei pe bucată, fără bon fiscal etc. Apoi, cazul doamnei ministru de la Bihor care i-a succedat celui de la Huși…
Dar achizițiile de medicamente de mai târziu, de vaccinuri cu sume astronomice, multe dintre acestea nefolosite, dar plătite cu milioane de euro și aruncate la gunoi, dar contracte fără licitații de echipamente medicale ș.a.m.d.?! Nu exagerăm deloc dacă spunem că în spatele acestor afaceri există o brigadă de îmbogățiți de pe urma nefericirii generale. Aceștia își cheltuiesc sau își investesc și-și înmulțesc banii fără remușcări că sunt obținuți dintr-o nenorocire colectivă.
Ei bine, pentru a nu se spune că nu răspunde nimeni, acestei brigăzi de îmbogățiți i s-a dat numele Adrian Ionel, fostul director al UNIFARM care săptămâna trecută a fost condamnat, în primă instanță, la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, trafic de influență și o mită de 760 000 de euro. Omul luase mita asta pentru atribuirea directă a unui contract de combinezoane și măști chirurgicale.
Nu putem decât să felicităm justiția pentru rezolvarea acestui caz. Numai că, așa cum ziceam mai sus, cazuri de corupție în legătură cu pandemia sunt numeroase. Dacă se rămâne la dosarul Adrian Ionel, avem de-a face cu un acar Păun, ci nu cu o dreptate făcută până la capăt.