De câteva zile, medicul Andrei Găitan a inflamat face-book-ul, apoi presa locală și județeană cu situația lui. Pe scurt, medicul de la Spitalul Județean Argeș spune că profesează la Pitești de cinci ani și n-a primit, precum colegii săi, o locuință de serviciu, fiind nevoit să facă o navetă obositoare București-Pitești cu trenul ale cărui condiții sunt groaznice. Din spirit de exactitate trebuie spus că distanța de 115 kilometri cu maxi-taxi, în condiții chiar civilizate, de la gară îi parcurge în mai puțin de o oră. Dar, detaliile acestea nu mai contează. Ce contează sunt două aspecte esențiale.
Domnul doctor are dreptate. Dacă alți colegi de-ai domniei sale, în condiții similare, beneficiază de apartamente de serviciu, logic ar fi să primească și dumnealui. Se cam știe că aceste înlesniri au fost hotărâte de autoritățile locale pentru că în Argeș, ca-n alte locuri din țară, de altfel, sunt multe posturi de medici descoperite și că o butadă spune că cel mai bun spital din Argeș este Autostrada 1 București-Pitești. Până aici, lucrurile par clare.
Dar, dacă un medic se prezintă ca un caz social, încercăm să intrăm în detalii și lucrurile cam trebuie limpezite. Un medic, se știe, are un salariu de cel puțin 10 000 de lei și, dacă se iau în considerare și sporurile, și gărzile, și angajamentele la spitale sau policlinici private etc., se ajunge ca acest salariu să fie dublat.
E țara plină de navetiști, de chiriași, de împrumutați la bănci. Sunt sute, dacă nu mii, de navetiști din Curtea de Argeș, Câmpulung, Costești, Mioveni spre Pitești, mulți cu salarii de 2-3000 de lei și nu se plâng.Profesorilor nu le oferă autoritățile locale apartamente de serviciu. Nici inginerilor, nici muncitorilor, nici altor categorii de bugetari.
Dacă un medic nu-și poate permite o rată la bancă de 1000 de lei pe lună pentru un apartament, abia atunci e grav. (Și dacă n-ar rămâne medic la Pitești, apartamentul său ar fi o investiție, totuși, și-ar recupera cheltuiala). De aici trebuie pornit. Sigur că un medic care operează nu trebuie să fie stresat de lipsa unei locuințe, de o navetă obositoare ș.a.m.d., pentru că de tremurul bisturiului său depinde viața noastră. Dar, trebuie văzut dacă medicul Andrei Găitan este sau nu un caz social.
O anchetă socială a autorităților e la îndemână și, după ce se dau rezultatele, îi vom plânge pe umăr domnului doctor. Sau poate că nu; în funcție de concluzia anchetei.