Dacă întrebi locuitorii comunei Călinești, vei afla că, pentru ei, toți primarii au fost o apă și-un pământ. De aceea, în anul de grație 2022, nu toate gospodăriile sunt racordate la apă, canalizarea tinde către zero, gazele au fost introduse doar cât ține drumul național și până la spitalul din localitate, cât despre asfalt… sunt zone care nu au cunoscut nici măcar ,,binefacerile” pietrișului. Nu mai vorbim că sunt zone bune unde nici măcar nu s-au săpat șanțuri!
Ei bine, în acest context în care nu sunt asigurate nici măcar condiții de elementară civilizație, primarul se gândește doar la tichii de mărgăritar. După ce și-a făcut site-uri la sume astronomice iar lucrările de investiții, parte dintre ele, sunt într-atât de supraevaluate încât strigă singure după un control de legalitate, primarul vrea acum… restaurant. Pentru că, se știe, lui îi place mult prin restaurante! Și asta nu este tot! Restaurantul pe care îl dorește face obiectul unui proces în instanță, iar evaluarea sa s-a făcut doar pe exterior!
Primăria Călinești achiziționează clădiri, deși deține multe altele care se degradează
S-o luăm cu începutul! O societate din localitate care deține restaurantul, o locuință de serviciu și terenuri în Călinești – S.C. Retana&Gomez SRL – ajunge să înregistreze debite de peste 400.000 de lei către Primăria Călinești. Ce se gândește primarul? Să recupereze datoria, dar să achiziționeze și toate proprietățile spaniolului pentru proiecte cărora le dă o aura socială. Astfel, speră acesta, ar putea justifica o achiziție care nu este nici pe departe oportună.
Edilul susține că vrea să facă un restaurant la care să mănânce persoanele nevoiașe din localitate (deși nu asta reiese, neapărat, din hotărârile de Consiliu Local). De asemenea, locuința de serviciu nu știe exact dacă vrea să o transforme în locuință socială sau adăpost pentru… agresori. Pentru două imobile, plus teren pe care visează locuințe ANL, primarul Mihai Georgescu e dispus să aloce exclusiv din bugetul local 6,7 miliarde de lei vechi (671.057 Ron)!
O face în contextul în care localitatea deja dispune de destule clădiri care ar putea fi rehabilitate și cărora ar putea să li se dea această destinație: vorbim despre foste școli, dispensarul, baia comunală, toate aflate în conservare.
,,Cred că am dat nu mai puțin de șase hotărâri numai pe asta. Dă-l, dracului, de restaurant!”
Achiziția tuturor acestor proprietăți deja s-a votat în Consiliul Local. În fapt, se tot votează de la începutul anului, pentru că oamenii s-au încurcat și în cifre, și în proceduri, și în legi! ,,Cred că am dat nu mai puțin de șase hotărâri numai pe asta. Dă-l, dracului, de restaurant!” – a exclamat, la ultima ședință de Consiliu Local, unul dintre consilieri.
Noi nu vă redăm toate cele șase hotărâri, ci doar trei dintre ele, ca să înțelegeți mai bine ce fel de profesioniști desăvârșiți lucrează în Primăria Călinești!
Potrivit HCL din 21 martie, acestea erau cifrele avansate:
- compensarea datoriei Retana&Gomez de 457.849 lei;
- plata restului de bani în două tranșe: 601.000 lei în trimestrul II, diferența până la 1.195.670 lei în trimestrul III.
Edilul justifica oportunitatea achiziției spunând că în restaurant se vor desfășura… ,,eventuale activități economice”, iar în locuința de serviciu a spaniolului se va înființa un ,,centru social sau locuință socială”.
Șeful de la ,,Taxe și Impozite” s-a încurcat în cifre
Pe 12 iunie se vine cu un nou proiect de hotărâre pentru că șeful Biroului de Taxe și Impozite, soțul uneia dintre consilierii USR, s-a încurcat în cifre. În proiectul de hotărâre se precizează că acesta a stabilit în mod eronat un debit restant în sumă de 457.849, reprezentând impozit și penalități pentru teren, în loc de 423.300 lei. În urma refacerii calculelor, se stabilește achitarea prețului stabilit după cum uremază:
- prin compensare cu debitul stabilit de primărie – 423.300 lei;
- tranșa I – până la acoperirea sumei de 601.000 lei – trimestrul II;
- tranșa II – diferența, până la acoperirea prețului de 1.195.670 lei – în trimestrul III.
În această hotărâre, primarul revine cu noi planuri. Iată ce își dorește să facă, potrivit Studiului de oportunitate:
- clădire restaurant/bar/discotecă în suprafață de 345 mp și 1603 mp – înființarea unei societăți comerciale cu răspundere limitată având ca acționar unic ,,comuna Călinești” și ca obiect principal de activitate alimentația publică. ,,Efecte pozitive: crearea de locuri de muncă, deservirea populației, obținerea de venituri la bugetul local.”
- Casă de locuit în suprafață de 139 mp și teren în suprafață de 560 mp este utilă compartimentului de Asistență Socială pentru următoarele obligații legale: ,,cazarea agresorului în caz de violență domestică. Agresorii nu pot fi cazați în Grădinița Văleni pentru că are igrasie, nu e mobilată și nu are sursă de încălzire”. Cu alte cuvinte, edilul este interesat mai degrabă de confortul agresorilor decât de starea victimelor!
- Alte trei parcele de teren, dintre care una este situată în extravilan, pe care primarul susține că are planuri să ridice locuințe ANL.
Necunoașterea legii – condiție de angajare la Primăria Călinești?
Pe 27 iulie, se revine cu o altă Hotărâre de Consiliu Local! Ce s-a mai întâmplat de data aceasta? Tot ,,profesioniștii” din primărie realizează că nu pot achiziționa oricum parcela de pământ care era în extravilan, nu în intravilan. Așadar, scoate suprafața de 11 mp din pachetul pe care vrea să-l cumpere, pentru a se urma procedura distinctă de vânzare a terenului extravilan, stabilită de Legea nr. 17/2014. În consecință, stabilește că prețul de achiziție de 1.181.858 lei se va diminua cu suma de 87.501 lei, urmând ca bucata de teren să fie achiziționată ulterior.
Cu riscul de a face o achiziție pornind de la valori greșite, primarul insistă să se facă achiziția, deși este un proces pe rol!
Complicațiile nu se opresc aici! Un fapt extrem de grav este că primarul Mihai Georgescu, în mod absolut dubios, vrea cu tot înadinsul să grăbească achiziția imobilelor și a terenurilor, deși toate acestea fac obiectul unui proces. În justiție se judecă acum Dosar nr. 8502/109/2021, aflat pe rolul Tribunalului Argeș. Proprietarul a cerut anularea actului de control întocmit de serviciul ,,Taxe şi impozite” privind obligațiile fiscale și a cerut recalcularea sumelor. La cât s-a încurcat în socoteli soțul doamnei consilier USR, nu-i exclus ca justiția să descopere că valoarea obligațiilor fiscale datorate primăriei sunt cu totul altele. Și atunci, nu cumva Primăria Călinești ar urma să facă o achizițe pornind de la sume eronate și să plătească mult mai mult? Cui vor fi imputate sumele?
Și mai este ceva dubios la mijloc. Ai spune că primarul, disperat să facă achiziția, ar avea interesul să tranșeze cât mai rapid situația din justiție. Doar că nu se întâmplă asta: Primăria Călinești tărăgănează procesul, solicitând până acum trei amânări. Următorul termen este de 30 august.
În mod normal, hotărârea trebuia suspendată până la pronunțarea instanței.
Lucruri care bat la ochi!
Dar stați, asta nu e totul! – ar spune cei de la teleshopping! Mai avem o întreagă listă de lucruri dubioase în ,,Afacerea Restaurantul”, pe care le vom rezuma în cele ce urmează:
- Pentru că achiziția s-a votat în Consiliul Local, până la 30 iunie trebuia făcută prima plată către proprietarul datornic. Ei bine, nu s-a făcut. S-a mers la notar, doar că ,,nu aveau niciun fel de act în ordine, cadastre neactualizate, groaznic!” – spune o doamnă din aparatul propriu al primăriei. Ca atare, nu s-a mai făcut nicio plată.
- Primarul insistă ca restaurantul să nu fie trecut în domeniul public al comunei, ci în domeniul privat. Ce poate însemna asta? Faptul că restaurantul poate fi vândut foarte ușor, doar cu votul consilierilor, poate chiar la un preț cu mult sub piață. Ținând cont de trecutul ingracțional al primarului, ne-am putea teme, pe drept cuvânt, că acestuia i-ar putea trece prin cap să intre în posesia clădirii prin interpuși. Sau ar putea închiria clădirea la o chirie derizorie unor amici.
- Expertiza restaurantului s-a făcut doar la exterior, pentru că proprietarii nu au fost prezenți pentru a descuia clădirea. Or, dacă tu ești interesat să faci un fel de cantină pentru săraci, te interesează și cum arată pe interior, dacă structura de rezistență e afectată, dacă sunt infiltrații, dacă bucătăria mai are vreo dotare. În numele transparenței, consilierii locali trebuia în mod obligatoriu să vadă clădirea, pentru că în votul lor stă achiziția și ar trebui să aibă o minimă responsabilitate pentru miliardele pe care tocmai le-au votat, aproape în orb.
- Cum s-a ajuns la această votare în orb? Păi, consilierii PSD execută ce spune ,,șefu’”, iar alții pot fi… motivați. Este greu să nu votezi alături de PSD atunci când rudele îți sunt angajate în cadrul primăriei. Avem această situație și în rândul consilierilor USR, și în cel al consilierilor PER.
- Încă un lucru! Primăria Călinești alege să execute silit un datornic precum Retana&Gomez, care are debite de aproximativ 400.000 de lei, dar se face că uită de datoriile fostului primar al Călineștiului, Nicolae Gavrilescu, datorii care se ridică la 2.139.000! Acestea este posibil să se fi și prescris de când primăria închide ochii!
Astăzi va avea loc o nouă ședință de Consiliu Local în care se vor face corecturi pe cifrele greșite și alte rectificări bugetare. Consilierii urmează să voteze încă o dată, cu ochii închiși, fără să fi văzut clădirea și fără să existe argumente temeinice care să justifice achiziția, alocarea a 6,7 miliarde de lei din bani publici.